MTV Uutiset Hongkongissa: Koronapaniikki näkyy Hongkongissa kummallisin tavoin – vanhuksilla kainaloissa valtavia vessapaperisäkkejä

1:39
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste seuraa koronaviruksen etenemistä Hongkongissa

Kello on 7 aamulla ja Hongkongin Hang Haun metroasemalla on hiljaista. Siihen vaikuttaa paitsi varhainen ajankohta myös koronavirus, joka on saanut ihmiset pelkäämään metroissa liikkumista, MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste kirjoittaa.

Yhtäkkiä juuri avatusta marketista purkautuu ulos ensimmäisiä asiakkaita, vanhoja pappoja ja mammoja kainaloissaan valtavia vessapaperisäkkejä. Tieto uuden erän saapumisesta on taas saanut hamstraajat liikkeelle.

Vessapaperia kerätään kaappeihin nyt, koska niitä valmistavat kiinalaiset tehtaat ovat joko suljettuja tai käyvät puolitehdolla. Somehuhujen mukaan monet tehtaat ovat siirtyneet myös valmistamaan vessapaperin sijasta hengityssuojaimia, koska niistä saa paremman hinnan.

Korona-paniikki on saanut ihmiset hamstarmaan myös saippuaa, desinfiointiaineita, riisiä, kananmunia, vihanneksia ja nuudeleita. Tuttavapariskunta kertoi, että heidän lähikaupassaan porkkana maksoi noin 7 euroa kappale.

Hengityssuojaimia menisi miljoonia

Kuka olisi uskonut, että yltäkylläisyydessä rypevässä Hongkongissa ryntäillään vessapaperin ja saippuan perässä kuin pahimpina pulavuosina Kiinassa.

Myös hengityssuojaimet revitään käsistä. Niiden hinta on myös noussut pimeillä markkinoilla jopa kymmenkertaiseksi. Paremmasta maskista saa pulittaa jopa 20 euroa.

– Ne myydään loppuun minuuteissa. Kykenemme valmistamaan noin 200 000 maskia päivässä, mutta menekki olisi juuri nyt miljoonia, kertoo Lifa Air Oy:n Aasian myyntijohtaja Eppu Mäkipää.

Maskeja myös pestään ja käytetään uudelleen, mutta silloin niistä ei ole juurikaan hyötyä. Yhtä maskia voi käyttää korkeintaan 30 tuntia. Asiantuntijat ovat myös melko erimielisiä niiden tuottamasta suojasta. He muistuttavat, että käsien pesu on kaikista tärkein suojautumiskeino.

Vaara voi piileä monissa paikoissa: hissin nappuloissa, pankkiautomaateissa, kuntosaleilla, kännyköissä, silmälaseissa, halailussa ja kättelyssä, junissa ja busseissa jne.

Finnairin koneessa istunut aasialaismies hinkkasi desinfiointiaineella penkkiään, ikkunaansa, tv-ruutuaan ja tarjoiluöytään  minuutteja ennen kuin uskalsi istua paikalleen. Maskia hän piti kasvoillaan koko 11 tunnin lennon ajan.

"Tässä välissä pitää korjata eräs harhakäsitys"

Tässä välissä pitää  korjata eräs harhakäsitys kiinalaisten maskien käytöstä Suomessa. He eivät käytä hengityssuojaimia sen takia, että heillä olisi virus tai ilma olisi heidän mielestään saasteista.

He käyttävät maskeja päinvastoin siitä syystä, etteivät halua levittää bakteereja tai mahdollista virusta eteenpäin. Jos he tuntevat olonsa vaikkapa vain vähän nuhaisiksi, he pukevat suojaimen kasvoilleen.

Koronavirukseen liittyy myös muita erikoisia selvitymistarinoita, kuten Wuhanissa asuvan englantilaismiehen pääseminen eroon diagnosoidusta taudistaan.

​​​​​​​25-vuotias Connor Reed kertoi taisteelleensa eroon viruksesta kuuman viskin ja hunajan avulla. Hän kieltäytyi ottamasta sairaalan määräämiä antibiootteja, mutta ei myöskään muista kuinka paljon viskiä ja hunajaa tervehtymiseen kului. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja