MTV Uutiset paikalla: Hysteria kasvaa ensimmäisen viruskuoleman jälkeen Hongkongissa – kauppojen hyllyt ammottavat tyhjyyttään, kun ihmiset hamstraavat tarpeita

Hongkongissa julistettiin hätätila koronaviruksen takia – sairastuneiden määrä kasvaa 2:14
Hongkongissa on aiemmin julistettu hätätila koronaviruksen vuoksi.

Sarsin ikävät muistot 17 vuoden takaa ovat jälleen palanneet ikävällä tavalla hongkongilaisten mieliin ensimmäisen koronaviruksen aiheuttaman kuolemantapauksen myötä.

Liikekeskukset, ravintolat, hotellit ja kansainvälinen lentokenttä ovat tyhjillään. Las Vegasiakin suurempi Macaon kasinokeskus on kokonaan suljettu, kuten myös museot ja turistinähtävyydetkin.

Ihmiset hamstaraavat riisiä, vettä, munia, jauhoja ja saippuaa. Kauppojen hyllyillä on pulaa joistain tuotteista.

Mannerkiinalaisia pelätään

Hengityssuojaimen lisäksi joillakin on kumikäsineet käsissä ja jopa muoviämpärit päässä. Youtubessa leviää video, jossa ihmiset etsivät roskiksista hengityssuojaimia, jotka pestään ja desifioidaan uusiokäyttöön.

Kerrostalojen hissien nappuloita desinfioidaan joka tunti – sillä juuri niistä sarsin katsottiin levinneen 2000-luvun alussa.

Mannerkiinalaisia pelätään ja sairaalatyöntekijöitä on mennyt lakkoon, koska he eivät halua heitä potilaikseen. Juopa mannerkiinalaisten ja hongkongilaisten välillä on vain syventynyt.

Rajan yli kulkee silti noin 100 000 ihmistä Hongkong-Macau -siltaa pitkin sekä Shenzhenin laivaterminaalin kautta.

"Ravintoloita on jouduttu sulkemaan"

15 vuotta Hongkongissa asunut suomalainen huippukokki ja ravintoloitsija Jaakko Sorsa kertoo kuinka varsinkin hotelli- ja ravintola-ala ovat kokeneet rajun iskun, josta toipuminen kestää pitkään.

Virushysterian lisäksi oman mausteensa soppaan ovat antaneet kesäkuussa alkaneet mielenosoitukset.

– Kesäkuussa alkaneet mielenosoitukset laskivat hotellinen käyttöasteen jopa 30 prosenttiin. Ravintoloita on jouduttu sulkemaan. Noin 15 000 ravintoloista noin puolet joutuu laittamaan lapun luukulle, hän sanoo. Hotelliala arvioi, että 40 prosenttia nykyisistä työntekijöistä jää työttömäksi lähiaikoina. 

Lue myös:

    Uusimmat