Tältä Kabulin lentokenttäkaaos näyttää ilmasta – katso kartta ja satelliittikuvat

Kabulin lentokentän ulkopuolella yhä kaoottista, Yhdysvallat varoittaa mahdollisista Isisin iskuista 1:58
Video: Kabulin lentokentän ulkopuolella yhä kaoottista, Yhdysvallat varoittaa mahdollisista Isisin iskuista

Kun ääri-islamistijärjestö Taleban valtasi Afganistanin pääkaupungin Kabulin viikko sitten sunnuntaina, syntyi sen lentokentälle ja varsinkin kentän ympäristöön kaaos. Lentokenttä on tällä hetkellä Kabulin ainoa paikka, joka on yhä länsimaisten joukkojen hallinnassa.

Tuhannet ulkomaalaiset ja afganistanilaiset pyrkivät lentokentälle päästäkseen evakuointilennoilla pois Talebanin haltuunsa ottamasta maasta. Uutiskanava CNN:n mukaan kentältä on tähän mennessä evakuoitu lähes 40 000 ihmistä.

Kabulin lentokenttä sijaitsee kaupungin keskustasta koilliseen. Keskustasta kentän pääsisäänkäynnille johtaa suora tie, minkä lisäksi lentokentälle pääsee muitakin reittejä. Näille teille on muodostunut päiväkausiksi liikenneruuhka kentälle pyrkivistä ajoneuvoista. 

Taleban on pystyttänyt teiden varsille useita tarkastuspisteitä. Liikkeen taistelijat myös ympäröivät kenttää.

Evakuointilennoille päästäkseen ihmisten on päästävä läpi sekä Talebanin että länsijoukkojen tarkastuksista. Mediatietojen mukaan Taleban on kuitenkin lupauksistaan huolimatta estänyt pääsyn myös joiltakin ulkomaalaisilta tai afganistanilaisilta, joilla on oleskelulupa ulkomailla. Siksi joidenkin maiden sotilaat ovat noutaneet evakuointilistoillaan olevia henkilöitä lentokentän ulkopuolelta.

Kaaosta lisää se, että lentokentälle pyrkii massoittain myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole minkään maan evakuointilistalla.

kabul lentokentta kartta

CNN:n arvion mukaan kentällä ja sen välittömässä läheisyydessä oli sunnuntaina yhteensä noin 20 000. 

Väkijoukkoja on tungeksinut vikkon varrella lentokentän kaikilla sisäänkäynneillä, eniten pääsisäänkäynnillä. Tungoksessa on myös kuollut useita ihmisiä.

–  On ollut päiviä, jolloin emme ole voineet kutsua ihmisiä (lentokentän) portille sen vuoksi, että tilanne on kaoottinen, siellä on tallattu ihmisiä kuoliaaksi ja lapsia on hukkunut vanhemmiltaan, ulkoministeri Pekka Haavisto kuvaili sunnuntaina tiedotustilaisuudessa.

–  Turvallisuustilanne Kabulin lentokentän ympäristössä heikkenee päivä päivältä, Haavisto kertoi.

Alla olevista satelliittikuvista näkyy, millainen väentungos viikon varrella kenttää on ympäröinyt.

kabul3
Liikenneruuhka ja ihmismassaa lentokentän pohjoispuolella sen sotilaspuolen sisäänkäynnillä.

kabul1
Ihmisiä tungeksimassa kentän pääsisäänkäynnin ulkopuolella.

kabul4
Liikenneruuhka Kabulin lentokentän ulkopuolella.

Lue myös:

    Uusimmat