MTV Urheilun tiedot: Jokerien hakemuksessa pahoja puutteita, omistuskuvio yhä auki – näin ratkaisu sarjapaikasta tehdään

8:00
Jokerit yrittää palata Suomen jääkiekkokartalle – tämä kaikki asiasta tiedetään nyt

Jokerien tie takaisin Suomen jääkiekkokartalle ensi kaudeksi saattaa katketa jo tiistaina, jos Jääkiekkoliiton hallitus ei puolla seuran sarjapaikkahakemusta Mestikseen. MTV Urheilun tietojen mukaan hakemus on heikosti laadittu ja monilta osin puutteellinen.

Tiistai on iso päivä Jokerien seurayhteisön, Team Jokerit oy:n ja sen taustalla operoivien Joel Harkimon ja Jarmo Koskisen kannalta. Jääkiekkoliiton hallitus käsittelee yhtiön sarjapaikkahakemusta Mestikseen tänä iltana Helsingissä järjestettävässä kokouksessaan.

Mikäli Team Jokerit oy:n hakemus on liittohallituksen mukaan riittävän vakuuttava, yhtiö etenee Mestiksen ja Jääkiekkoliiton lisenssihakemusvaiheeseen.

Jokerien viime viikon tiistaina toimittama sarjapaikkahakemus on ensimmäinen muodollinen selvitys seuran edustusjoukkueen taustalle perustetun yhtiön tilanteesta. Siksi sen on odotettu vastaavan useisiin kysymyksiin yhtiön ja seuran tulevan edustusjoukkueen ympärillä. MTV Urheilun tietojen mukaan hakemuksessa annetut vastaukset ovat kuitenkin edelleen puutteellisia.

Erään kuvailun mukaan Jokerien hakemus herättääkin enemmän kysymyksiä kuin antaa entisiin vastauksia.

Vaikka julkisuudessa Jokerit ry:n ja Koskisen suulla on puhuttu muista yhtiöön tulevista osakkaista, joiden myötä Joel Harkimon rooli pienenisi vähemmistöomistajaksi, sarjapaikkahakemuksessa Team Jokerit oy:n ainoana omistajana on edelleen Joel Harkimo. Toinen merkittävä hahmo hakemuksessa on toimitusjohtajaksi kaavailtu Jarmo Koskinen, jolla ei kuitenkaan ole omistusosuutta yhtiössä.

Seuran rahoituspuoli näyttääkin edelleen lepäävän Joel Harkimon, 32, varassa, mikä nostattaa ilmeisen kysymyksen siitä, miten paljon pelissä olisi tosiasiallisesti hänen isänsä, Hartwall-areenan ja Jokerien kaupoissa miljoonia netonneen Harry Harkimon rahoja. Liike Nytin kansanedustajana toimiva "Hjallis" on kiistänyt olevansa millään tavoin itse mukana hankkeessa.

Joel Harkimo on puolestaan toistuvasti kieltäytynyt Jokereita koskevista haastattelupyynnöistä, viimeksi viime viikolla. Toistaiseksi hänen ainoa julkinen lausuntonsa hankkeeseen liittyen on peräisin viime elokuulta.

– Väitteet että olen keulakuva yhtään missään eivät pidä paikkaansa. Olen kiinnostunut rakastamani seuran tulevaisuudesta kuten kaikki, joilla on Jokeri-sydän, Joel Harkimo tviittasi.

Kiekkopiireissä Harkimon nimeen suhtaudutaan kielteisesti, mikä saattaa heikentää Jokerien hakemuksen mahdollisuuksia tiistain kokouksessa.

Toinen avoin kysymys on edelleen Jokerien ensi kauden kotihalli, kuten MTV Urheilu viime viikolla uutisoi. Espoon Metro-areenan kanssa on käyty keskustelua, kun taas Helsingin jäähalli ja Tikkurilan areena käytännössä sulkivat ovensa Jokereilta.

Harras toive onkin, että Jokerien pitkäaikainen kotihalli Ilmalan areena vapautuisi käyttöön ensi kauden alkuun mennessä, jolloin pelipaikan lisäksi edustusjoukkueen yhtiö saattaisi saada myös muita rahoittajia Joel Harkimon tueksi. Muita potentiaalisia sijoittajia tuntuukin enemmän kiinnostavan Ilmalan hallin mahdollisuudet kuin sen kyljessä tuleva jääkiekkobisnes.

Jääkiekkoliiton liittohallitukselle jää arvioitavaksi, miten paljon, jos yhtään, hallikauppojen toteutumiselle voi lyödä odotuksia. Entinen Hartwall-areena on ollut keväästä 2022 lähtien käytännössä ilman toimintaa hallin venäläisomistuksen vuoksi.

Näin ratkaisu tehdään

Tässä vaiheessa Jokerien sarjapaikkahakemuksen käsittelee siis Jääkiekkoliiton liittohallitus, jossa istuvat puheenjohtaja Harri Nummelan lisäksi varapuheenjohtaja Jukka Toivakka, Pasi Kainulainen, Kati Kivimäki, Saku Koivu, Mikko Kuparinen, Jyrki Louhi, Harri Martinmäki ja Emma Terho.

Kokoukseen voi osallistua myös liittovaltuuston puheenjohtajisto eli Hannu Soro ja Jukka Valtanen, joilla ei kuitenkaan ole kokouksessa äänivaltaa.

Kahdeksanvuotiselta KHL-kierrokselta kotimaan kaukaloihin palaavan seuran vetovoima ja kiinnostavuus ovat Mestiksen ja Jääkiekkoliiton kannalta ilmeisiä, mikä kävi ilmi viimeksi viikonloppuna pelatussa A-nuorten SM-liigaottelussa HIFK:ta vastaan. Lehtereille saapui yli 1 200 katsojaa. Samaan aikaan nykyistä hanketta ovat leimanneet alusta lähtien epämääräisyys ja epävarmuus, eivätkä viime viikot ennen tiistain H-hetkeä ole juuri parantaneet yleistä kuvaa.

Jos hallituksessa ei yksimielisesti asetuta puoltamaan Jokerien hakemusta Mestis-paikasta, asiasta äänestetään. MTV Urheilun saamien ennakkoarvioiden mukaan tämä on kaikkein todennäköisin skenaario.

Äänestyksessä Jokereille riittäisi yksinkertaisen enemmistön äänet eli viisi puoltavaa ääntä yhdeksästä. Jos enemmistö puoltaa hakemusta, Jokerien Mestis-pyrkimykset mitataan seuraavaksi maaliskuun lopussa lisenssihakemuksella.

Lisenssihakuvaiheessa Jokereilla on oltava jo loppuun asti mietityt vastaukset niin seuran talouden taustoista, edustusjoukkueen pelaajasopimuksista kuin ensi kauden kotihallista.

Jääkiekkoliiton liittohallituksen Jokerit-ratkaisua odotetaan tiistai-iltana. MTV Urheilu seuraa tilannetta tiiviisti verkkosivuilla ja päivän uutislähetyksissä.

Oikaisu kello 11.03: Juttua korjattu Jääkiekkoliiton liittohallituksen kokoonpanon osalta: SM-liigan entinen toimitusjohtaja Riku Kallioniemi ei enää istu liittohallituksessa, vaan hänet on korvannut SM-liigan nykyinen toimitusjohtaja Kati Kivimäki. Vanhentunut tieto oli peräisin Jääkiekkoliiton verkkosivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja