MTV Urheilun selvitys: Leijoniin vapautui vain kaksi pelaajaa NHL:stä – puheet joukkopaosta voi heittää roskakoriin

Varma kevään merkki. Mitä lähemmäs jääkiekon MM-kisat tulevat, sitä kiivaampana käy keskustelu NHL-vahvistuksista – ja maajoukkuekutsusta kieltäytymisistä. Vieläpä tällaisena vuonna, kun Leijonat ei ole saanut ainuttakaan vahvistusta NHL:stä, puhutaan ”joukkopaosta” ja siitä, että ”MM-kisat eivät kiinnosta pelaajia”.

Kieltämättä luvut näyttävät rumilta. Peräti 20 suomalaisen NHL-pelaajan kausi päättyi runkosarjaan tai pudotuspelien avauskierrokseen (pois lukien Nashville ja Toronto, joiden suomalaispelaajien tilanne on auki). Näistä 20 pelaajasta yksikään ei tule MM-kisoihin.

Mutta sen sijaan, että kyse olisi joukkopaosta tai kiinnostuksen puutteesta, Leijonilla on yksinkertaisesti käynyt harvinaisen huono mäihä.

Seitsemällä suomalaispelaajalla on sopimus katkolla. Ehkä ennen oli toisin, mutta nykyään se tarkoittaa sitä, ettei pelaaja myöskään tule MM-kisoihin riskeeraamaan tulevaisuuttaan ja maksamaan kallista vakuutusta.

SOPIMUS KATKOLLA

Maalivahdit
Antti Niemi, Montreal

Puolustajat
Juuso Riikola, Pittsburgh (myös loukkaantunut)

Hyökkääjät
Joel Armia, Montreal
Markus Granlund, Vancouver
Artturi Lehkonen, Montreal
Jori Lehterä, Philadelphia
Jesse Puljujärvi, Edmonton (myös loukkaantunut)

Jäljelle jää 13 pelaajaa, joista esimerkiksi Aleksander Barkovilla riitti pelihaluja, mutta myös pientä vammaa. Florida Panthers eväsi Barkovin kisamatkan, jotta suomalaistähti voi nuolla rauhassa haavojaan. Eikä Barkov ole ainoa, jonka mahdollisen MM-reissun estävät vammat. Tältä näyttää loukkaantuneiden lista MTV Urheilun tietojen mukaan. Tuoreimpana uutisena Calgaryn tulokas Juuso Välimäki joutuu jättämään kisat väliin vamman takia.

LOUKKAANTUNEET

Maalivahdit
Antti Raanta, Arizona

Puolustajat
Olli Määttä, Pittsburgh
Sami Vatanen, New Jersey
Juuso Välimäki, Calgary

Hyökkääjät
Aleksander Barkov, Florida
Erik Haula, Vegas
Mikko Koivu, Minnesota
Jesperi Kotkaniemi, Montreal
Patrik Laine, Winnipeg

Enää pöydällä on neljä pelaajaa, joista yksi on Mikko Koskinen. Edmontonin ykkösvahdiksi kauden aikana noussut Koskinen jättää kisat väliin, sillä hänen perheensä uuden tulokkaan laskettu aika osuu turnauksen päälle.

Viime MM-kisojen kapteeni Mikael Granlund sai esikoisensa juuri samaan aikaan, kun hänet kaupattiin Minnesotasta Nashvilleen. Muuttuvia tekijöitä siis liian paljon siihen, että perheen isä olisi viikkoja poissa.

Sitten heitä on enää kaksi: Rasmus Ristolainen ja Henrik Borgström.

Buffalossa pelaava Ristolainen ei ole koskaan urallaan pelannut toukokuussa, eikä hän aloittanut nytkään. Ristolainen lähti mukaan MM-leirille keväällä 2015, mutta silloinen päävalmentaja Kari Jalonen pudotti hänet joukkueesta. Läpimurtokautensa Floridassa pelannut Borgström antoi ymmärtää olevansa kiinnostunut MM-kisoista, mutta hän vastasi kuitenkin maajoukkuekutsuun ”ei”.

Oikeasti Leijoniin siis vapautui kaksi pelaajaa NHL:stä. Heistä kumpikaan ei tullut. Tuskin voidaan kuitenkaan puhua joukkopaosta.

Paljon voi kuitenkin vielä tapahtua, sillä Stanley Cupin pudotuspelien toinen kierros ehtii päättyä ennen MM-kisojen alkua.

Aiheesta lisää Tulosruudussa kello 19.25, jolloin kuullaan muun muassa Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat