MM-Leijoniin jymy-yllätys? Mahdollisten NHL-apujen joukossa kaksi kultakimpaletta – "Tulevat ensimmäisinä mieleen"

Sami Lepistö listaa NHL-pelaajia, joita voitaisiin nähdä Leijonien MM-kisajoukkueessa 2:11
Sami Lepistö listaa NHL-pelaajia, joita voitaisiin nähdä Leijonien MM-kisajoukkueessa.

Spekulaatio Leijonien mahdollisista NHL-avuista Tshekissä pelattaviin MM-kisoihin alkaa olla ajankohtaista, kun taalaliigan runkosarjaa on jäljellä kymmenisen kierrosta ja turnauksen alkuun on aikaa reilu kuukausi. Pelaajalistalta nousee esiin erityisesti kaksi huippumielenkiintoista nimeä. 

NHL:n runkosarja lyödään pakettiin 18. huhtikuuta. Pohjois-Amerikassa ehditään pelata myös 1. pudotuspelikierros hyvissä ajoin ennen 10. toukokuuta alkavaa MM-turnausta.

NHL-vahvistukset ovat siis mahdollisia runkosarjaan kautensa päättävistä joukkueista (16) sekä avauskierroksella hävinneistä ryhmistä (8). 

Kaikista kirkkaimmat suomalaistähdet ovat etenemässä kevään jatkopeleihin. Carolina Hurricanes, Florida Panthers, Dallas Stars ja Colorado Avalanche pullistelevat sinivalkoista huippuosaamista, mutta ne ovat joukkueina liigan eliittiä. Niiden nopea putoaminen olisi siis yllätys. 

Käännetään siis katse ennen kaikkea pelaajiin, joiden kausi päättyy 82. runkosarjapeliin – ja erityisesti kiekkoilijoihin, joiden sopimus jatkuu. 

– Vaikea on lähteä (MM-kisoihin), jos ei ole sopimusta ensi vuodelle, ja siinä on kuitenkin iso loukkaantumisriski, MTV Urheilun asiantuntija Sami Lepistö linjasi NHL-lähetyksessä sunnuntaina. 

Pääkuvan videolla Lepistö ennakoi Leijonien mahdollisia NHL-apuja sekä kertoo maajoukkueen johdon ja NHL-pelaajien välisestä kommunikaatiosta. 

Studiokeskustelua vetänyt MTV Urheilun jääkiekkoselostaja Jani Alkio nosti nopeasti esiin kaksi nimeä. 

Matias Maccelli ja Mikael Granlund varmasti ensimmäisinä tuosta tulevat mieleen, Alkio totesi. 

Hyökkääjä Maccelli, 23, pelaa jo toista peräkkäistä loistokautta Arizonassa. 32-vuotias Granlund on puolestaan yli 800 NHL-ottelun konkari ja kaksinkertainen maailmanmestari Jalosen alaisuudesta. 

Alla taulukkoa NHL-kauden runkosarjaan päättävistä suomalaispelaajista. 

PelaajaSeuraSopimus
Joel ArmiaMontreal2025
Mikael GranlundSan Jose2025
Erik HaulaNew Jersey2026
Henri JokiharjuBuffaloloppumassa
Joonas KorpisaloOttawa2028
Kaapo KähkönenNew Jerseyloppumassa
Patrik LaineColumbus2026
Ukko-Pekka LuukkonenBuffaloloppumassa
Matias MaccelliArizona2026
Jesse PuljujärviPittsburgh2025
Valtteri PuustinenPittsburghloppumassa
Eeli TolvanenSeattleloppumassa
Urho VaakanainenAnaheimloppumassa
Juuso VälimäkiArizonaloppumassa

*Kaikkien taulukossa mainittujen joukkueiden karsiutuminen pudotuspeleistä ei ole vielä varmaa, mutta se on hyvin todennäköistä. 

Maccellin ja Granlundin vanavedessä esimerkiksi Pittsburghissa uutta NHL-tulemista lonkkaleikkauksen jäljiltä tekevä Jesse Puljujärvi voisi olla mielenkiintoinen jymy-yllätys. Nopea hyökkääjä oli Jalosen luottotähti Nuorten Leijonien MM-kultaturnauksessa 2016, mutta on pelannut vain yhden aikuisten arvoturnauksen, MM-kisat keväällä 2017. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Jäähyaitiosta vapautunut Jesse Puljujärvi lyö karat sisään – Pittsburgh johtoon Coloradon vieraana 1:44
Jesse Puljujärvi iski kauden toisen osumansa Colorado-ottelussa sunnuntaina. 

Yllä olevassa taulukossa mainittujen nimien ja joukkueiden lisäksi Detroit (puolustaja Olli Määttä, maalivahti Ville Husso) sekä St. Louis (hyökkääja Kasperi Kapanen) ovat tällä hetkellä jäämässä rannalle, mutta taistelevat vielä paikasta jatkopeleihin. Toisaalta esimerkiksi Philadelphia (puolustaja Rasmus Ristolainen) on nyt viivan päällä, mutta vielä vaarassa karsiutua.

Näistä pelaajista ainoastaan Kapasen sopimus on päättymässä. Husson ja Ristolaisen kaudet ovat olleet rikkonaisia, mutta Määttä (sopimus vuoteen 2025) olisi loistovahvistus Leijonille. Kokenut pakki on ollut Jalosen MM-ryhmässä keväällä 2021 ja 2023.

Suomalaisten ja kansainvälisten pelaajien MM-halukkuutta voivat lisätä tulevat suurturnaukset. Helmikuussa 2025 on tarkoitus pelata Suomen, Ruotsin, Kanadan ja Yhdysvaltojen keskinen turnaus, keväällä 2026 NHL-tähdet palaavat talviolympialaisiin. 

Lue myös:

    Uusimmat