MTV syynäsi: Muuttaako tämä pieni metallirasia Lumia-kännykän tietokoneeksi?

Microsoft on sisällyttänyt pian myyntiin tuleviin Lumia 950- ja Lumia 950 XL -kännyköihinsä mielenkiintoisen ”Continuum” -ominaisuuden.

Continuum tarkoittaa käytännössä sitä, että kun puhelin liitetään ulkoiseen näyttöön ja näppäimistöön, niin se vaikuttaa toimivan perinteisenä PC-koneena kuten mikä tahansa aito Windows 10 -läppäri.

Paino tässä on kuitenkin sanalla ”vaikuttaa” toimivan, sillä luurissa ei kuitenkaan hyrrää täysipainoinen Windows 10-käyttöjärjestelmä. MTV Uutiset kävi perehtymässä uutuuslaitteisiin Microsoftin järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä.

Kaikki tiet johtavat pieneen metallirasiaan

Puhelin kytketään ulkoisiin laitteisiin pienen metallisen Display Dock -liitäntäboxin kautta. Display Boxilla onkin keskeinen rooli kännykän muuttumisessa tietokoneeksi vaikka se onkin vain erilaisia liitäntöjä tarjoava rasia.

Ulkoinen näyttö kytketään niinikään Display Dockiin, jolloin näytölle avautuu Windowsin työpöytänäkymä. Näkymä näyttää erehdyttävän paljon täydeltä Windows 10 -järjestelmältä. 

Ulkoiseen näyttöön kytkettynä puhelimen omaa kosketusnäyttöä voi käyttää trackpad-hiirialustana, mikä on erittäin kätevä ominaisuus.  

Tietokonemoodissa olleessaan puhelinta voi myös käyttää itsenäisesti vaikkapa puheluiden tekemiseen tai viestien lähettämiseen, samalla kun näyttää suurelta näytöltä vaikkapa PowerPoint-esitystä.

Kännykkä-tietokoneella on rajansa

Tietokonekäytön mahdollistavassa kännykässä on kuitenkin rajoitteensa.

Lähdetään liikkeelle ilmeisimmästä: Harva käyttäjä kuljettaa mukanaan ylimääräistä näppäimistöä ja ulkoista näyttöä, joita puhelimen käyttö tietokoneena edellyttää. Tässä mielessä perinteinen läppäri tai tabletti on kätevämpi ratkaisu reissuun lähtiessä.

Puhelimen tarjoamat tehot myös jäävät nopeasti alimittaisiksi vähänkin vaativammassa käytössä, eikä perinteisiä tietokoneen työpöytäsovelluksia, kuten vaikkapa Photoshop-kuvankäsittelyä, ole edes mahdollisia asentaa puhelimeen.

Pullonkaulaksi saattaa siis muodostua sopivien sovellusten puute. Tähän tarvittaisiinkin seuraavaksi kipeästi alustasta riippumattomia universaalisovelluksia ja se taas edellyttää toimeen tarttumista ja intoa sovelluskehittäjiltä. 

Kännykkää keskusyksikkönä käytettäessä erillisiä sovellusikkunoita ei voi myöskään avata vierekkäin samalle näytölle, kuten täysipainoisessa Windowsissa. 

Vilahdus tulevaisuudesta

Mainitut puutteet kännykän tietokonekäytössä eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että konsepti olisi epäonnistunut. 

Itseasiassa uudet tulokkaat ovat kiinnostava vihjaus siitä, että tietokone ja kännykkä voivat olla jo lähitulevaisuudessa käytännössä yksi ja sama asia.

Kännykkärintamalla selvänä altavastaajana kulkeva Microsoft tarvitsee kipeästi uusia aseita kamppaillakseen markkinoita dominoivia Applea ja Android-luureja vastaan. Continuum on ominaisuus, jollaista ei kilpailijoilta löydy. 

iPhonen tai Android-luurin voi  kyllä peilata suuremmalle näytölle sellaisenaan, mutta Continuum vie ajatuksen paljon pidemmälle luoden käyttäjälle Windows läppäreistä ja pöytäkoneista tutun käyttökokemuksen: Esimerkiksi puhelimessa olevat Word, Excel ja uusi Edge-selain skaalautuvat isolle näytölle aivan tietokoneen tavoin.

Periaatteessa tietokonetta vain perusasioihin käyttävä henkilö pystyy näin käyttämään kännykkäänsä pöytäkoneen tai läppärin korvaajana. (Edellyttäen, että nurkista löytyy ylimääräinen näyttö ja näppäimistö).  

Mutta vähänkään vaativammalle käyttäjälle Lumia 950-mallit eivät kykene tarjoamaan täyttä tietokonetoiminnallisuutta. 

Lumia 950 ja Lumia 950 XL tulevat kauppoihin ensi kuussa. Lumia 950 maksaa noin 600 euroa ja suurempi XL-malli on satasen kalliimpi. Myyntiä vauhdittaakseen Microsoft tarjoaa alkuvaiheessa mukaan tietokonekäytön mahdollistavan Display Dockin maksutta. 

Lue myös:

    Uusimmat