MTV tutustui Helsingin 6.–9.-luokkalaisille pidettävään sateenkaarityöpajaan – "Jokainen voi määrittää sukupuolensa"

Sateenkaarityöpajan sisällöstä vastaava avaa: Tätä Helsingin 6.–9.-luokkalaisille järjestettävät työpajat pitävät sisällään 4:15
Katso, mitä sateenkaarityöpaja tarkoittaa.

Helsingin kaupunki järjestää tänä vuonna kaikille peruskoulun 6.–9.-luokkalaisille työpajan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Osa huoltajista ei kuitenkaan haluaisi lastensa osallistuvan työpajoihin.

Työpajoissa käsitellään myös moninaisuutta yleisellä tasolla sekä keskustellaan erilaisista normeista ja siitä, miten ne näkyvät yhteiskunnassa.

Työpajoja ohjaavat ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö Setan ohjaajat.

MTV Uutisten lukemien kommenttien perusteella aikuisten huolenaiheena näyttäisi olevan poliittisen vaikuttamisen pelko. Huolta kommentoi Helsingin kaupungin kasvatus ja koulutus -osaston kehityspalvelujohtaja Marjo Kyllönen.

– Ei ole kyse poliittisesta vaikuttamisesta, tai ylipäätäänkään vaikuttamisesta.

Opetussuunnitelman mukaista

Kyllösen mukaan kyse on opetussuunnitelman mukaisesta opetuksesta.

– Tämä on määritelty, että tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta käsitellään myös sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen osalta koulussa. 

Kyllönen avaa työpajojen sisältöä.

– Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvää keskustelua ja työtä. (...) Tämä on osa meidän kiusaamisen ehkäisytyötä.

Keskiössä on Kyllösen mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevia kysymyksiä.

Kyllönen viittaa kouluterveyskyselyihin, joiden mukaan sateenkaarinuoret kokevat keskimäärin muita enemmän kiusaamista ja syrjintää.

Sukupuolen moninaisuus

Sukupuolen moninaisuus on ollut esillä julkisessa keskustelussa translain uudistuksen keskellä.

– Sillä tarkoitetaan sitä, että jokainen voi määrittää oman sukupuolensa, että onko hän mies vai nainen, tyttö vai poika, transsukupuolinen ja niin edelleen. Itseasiassa on kyse ihmisoikeudesta, Kyllönen sanoo.

Kyllönen kertoo, että työpajoissa ovat mukana aina opettajat.

– Setan kouluttajat ovat auttamassa ja fasilitoimassa tämän teeman keskustelua.

Seta valittiin kilpailutuksen kautta Omastadi-rahoituksen turvin toteutettavan koulutuksen vetäjäksi. Kyseessä on ehdotuksensa mukaan ilmoittaneiden nuorten hanke.

Äiti ei päästäisi lapsiaan

MTV Uutiset tavoitti kolmen lapsen äidin, joka ei päästäisi lapsiaan sateenkaarityöpajaan. Äiti esiintyy jutussa nimettömänä.

– Opetan lapsilleni, että jokainen ihminen on arvokas ja ketään ei saa syrjiä, mutta en tahdo että sateenkaari-ideologiaa tuputetaan, äiti sanoo.

– Nuorilla ei välttämättä vielä ole käsitystä omasta identiteetistään ja kyllä se, että tätä asiaa tungetaan joka tuutista, vaikuttaa se identiteetin muodostumiseen, äiti jatkaa.

MTV:n tavoittama äiti viittaa sukupuolidysforiaan. 

Sukupuolidysforialla tarkoitetaan kärsimystä, joka liittyy siihen, että henkilö kokee sukupuoli-identiteettinsä eroavan siitä, miksi hänet on syntymässä määritelty.

– Sukupuolidysforia on yleistynyt hurjaa vauhtia. Rohkenen väittää, että kyseessä on osan kohdalla muoti-ilmiö, äiti pohtii.

Äiti vertaa tilannetta Yhdysvaltoihin.

Uutistoimisto Reutersin teettämän selvityksen mukaan vuonna 2021 Yhdysvalloissa 42 000 lapsella tai teinillä diagnosoitiin sukupuolidysforia. Diagnosoitujen määrä oli kolminkertainen vuoden 2017 lukuihin verrattuna.

– Annetaan nuorille ja lapsille kasvurauha! äiti jatkaa.

Otsikkoa muokattu kello 23.30.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, mitä sateenkaarityöpaja käytännössä tarkoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat