Mainos

MTV sijoitti yli tuhat parkkisakkoa kartalle – katso, missä diplomaatit töppäilevät

Monia pysäköintivirhemaksun joskus saaneita saattaa ärsyttää tieto siitä, että useat diplomaatit jättävät pysäköintivirhemaksun maksamatta. 

MTV Uutiset keräsi Helsingin rakennusvirastolta tiedot kaikista diplomaattikilvillä varustetuille autoille kirjatuista pysäköintivirhemaksuista ja sijoitti ne kartalle. Kartasta käy ilmi myös, milloin pysäköintivirhe on autolle annettu, ja mistä syystä.

Katso oheisesta kartasta, missä osoitteissa diplomaattiautot saavat pysäköintivirhemaksunsa. Punaista ympyrää painamalla näet myös virhemaksun antoajan ja -päivän, sekä virhemaksun syyn. Kartan alapuolella olevasta valikosta voit valita, minkä maan diplomaattien autot kartassa näkyvät.

Tilastot ovat vuodelta 2013 lähtien.

Kaikista 1362 pysäköintivirhemaksusta 75:ssä ei oltu ilmoitettu auton osoitetta. Näitä ei ole merkitty karttaan.

Erityisen tiheästi pysäköintivirhemaksuja on kerätty Kaartinkaupungissa, mutta myös muualla ydinkeskustassa virhemaksuja on diplomaateille jaettu runsaasti. Kartassa erottuvat myös Hakaniemi, Kruununhaka ja Pasila.

Paljon pysäköintivirhemaksuja on kerätty Ullanlinnan alueella, jossa on paljon suurlähetystöjä. Myös Kulosaaren ja Herttoniemenrannan lähetystöt näyttävät kartan perusteella poikivan virheellisiä pysäköintejä.

Vaikka diplomaattien ei tarvitse maksaa pysäköintivirhemaksujaan diplomaattisen koskemattomuuden ansiosta, antavat pysäköinninvalvojat heille virhesakkoja siinä missä muillekin. Osa virhemaksuista maksetaan vapaaehtoisesti.

Monesti syynä viety paikka

Helsingin rakennusviraston johtava pysäköinninvalvoja Sari Huuhtanen kertoo, että pysäköinnintarkastajat valvovat kaikkien autojen pysäköintiä samoilla säännöillä, oli kyseessä diplomaattiauto tai ei. Mitään erivapautta pysäköintivirhemaksuista ei edustajistoille hänen mukaansa anneta.

Hän painottaa, että osa lähetystöistä maksaa virhemaksunsa hyvin ja ovat tarkkoja parkkeeraamisen suhteen.

Hänen arvionsa mukaan diplomaattiautojen pysäköinnin nostaminen julkisuuteen on parantanut lähetystöjen pysäköintiä.

– Tarkastajat ovat puhuneet heidän kanssaan, ja keskustelut ovat olleet rakentavia. Monet lähetystöissä tulevat toisista kulttuureista, mikä on tuonut ongelmia, hän kertoo.  

Huuhtasen mukaan klassinen pysäköintivirhemaksuun johtava tilanne on se, että joku muu on parkkeerannut diplomaatille varatulle paikalle.

– Silloin jotkut katsovat oikeudekseen jättää oman autonsa väärälle paikalle, vaikka eihän se niin mene.

Hän muistuttaa, että luvatta diplomaattipaikalle pysäköivä voidaan hinata saman tien pois paikalta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja