Valtteri Bottas ajoi tyylikkäästi voittoon, Lewis Hamilton sai ison rangaistuksen hölmöilystä – näin Venäjän GP eteni

F1-kauden kymmenes osakilpailu ajettiin tänään sunnuntaina Venäjän Sotshin radalla. MTV Urheilu seurasi Venäjän GP:n tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, Venäjän GP:

Lopputulokset:
1. Bottas
2. Verstappen +7,7
3. Hamilton +22,7
4. Perez +30,5
5. Ricciardo +47,0
----------------------
14. Räikkönen +1L

Maali: Bottakselle komea voitto. Tärkeä ohitus Verstappenista kisan alussa ja Hamiltonin draaman myötä kärkeen. Ja ilman rangaistuksiakin Bottas oli kisavauhdissa nopeampi kuin britti. Räikkönen on puolestaan 14:s.

Top 10:

1. Bottas
2. Verstappen
3. Hamilton
4. Perez
5. Ricciardo
6. Leclerc
7. Ocon
8. Kvjat
9. Gasly
10. Albon

Kierros 53/53: Bottas viimeiselle kierrokselle. Upea kisa suomalaiselta. Lähdössä vain pieni kauneusvirhe, kun Hamilton-ohitysyritys meni piloille pitkäksi venyneen jarrutuksen myötä. Mutta sitten väkevää ajoa ja kisavauhti ylivertaista muita vastaan.

Kierros 52/53: Bottas tykittää nopeimman kierroksen, 1.37,030. Ja ero Verstappeniin taas yli seitsemän sekuntia.

Kierros 50/53: Verstappen kuronut eron viiteen sekuntiin. Mutta nyt hollantilaisella iso rypäs kierroksella hitaampia edessä.

Kierros 49/53: Bottas jumittui pahasti Vettelin taakse. Saksalainen kunnioittaa lopulta sisinisiä lippuja. Samalla Verstappen tykittää kisan nopeimman kierroksen (1.37,7) ja kiristää eron seitsemään sekuntiin.

Kierros 47/53: Norris vaikeuksissa kovan setin kanssa. Gasly ja Albon ohi. Ja sitten varikolle. Tipahtaa Räikkösen taakse sijalle 15.

Kierros 45/53: Albon tekee pienen virheen ja Gasly kuittaa. Ranskalainen nyt sijalla 10.

Kierros 45/53: Norris, Albon ja Gasly käyvät kovaa kisaa sijoista yhdeksän, kymmenen ja yksitoista.

Kierros 45/53: Bottas kontrolloi tilannetta. Ero edelleen yli 10 sekuntia Verstappeniin nähden. Hamilton ei myöskään saa Verstappenia kiinni.

Kierros 44/53: Gasly tipahti Norrisin ja Albonin taakse. Haasilta Grosjean sisään. Ranskalainen koko joukon viimeisenä, sijalla 18.

Kierros 42/53: Virtuaalinen turva-auto radalle. Ratavirkailijat korjaavat Grosjeanin tekemiä tuhoja. AlphaTaurin Gasly sisään.

Kierros 40/53: Alfa Romeon Antonio Giovinazzi ohittaa Grosjeanin ja on nyt 13. Nyt Ferrarin Sebastian Vettel kyttää ohitusta Grosjeanista. Vettelin kisa on ollut umpisurkea. Nyt kuitenkin ohi Grosjeanista, joka vetää taas ensimmäisen mutkan pitkäksi. Ranskalainen kolaa vielä esteet yli. Noloa. Ja kaiken lisäksi osuu vielä Vetteliin.

Kierros 39/53: Kärjessä Bottas säästelee renkaita. Ero Verstappeniin yhä yli 10 sekuntia.

Kierros 38/53: Taaempana Albon ohittaa Grosjeanin, jonka pasmat menevät sekaisin. Ranskalainen joutuu kiertämään ensimmäisen mutkan esteet.

Videoita:

Kuvaa startista, jossa Bottas haastoi tosissaan Hamiltonin

Startti in-car-kameroista, McLarenin Sainzille nolo moka

Kierros 36/53: Räikkönen varikolle. Ja pysähdys pieleen. Jäämies vasta sijalla 16. Takana vain Williams-kuskit.

Kierros 36/53: Bottakselle kisan nopein kierros, 1.37,807. Verstappenille kerrotaan suomalaisen vauhdista.

"Ei kiinnosta. Ajan omaa kisaa", hollantilainen kuittaa takaisin.

Kierros 34/53: No nyt pääsee Gasly ohi. Räikkönen kymmenentenä.

Kierros 33/53: Räikkönen on ainut kuljettaja, joka ei ole tehnyt vielä varikkopysähdystä. Gasly ei meinaa päästä millään suomalaisesta ohi.

Kierros 32/53: Hamiltonille yhteensä kaksi rangaistuspistettä, eli hän ei saa kilpailukieltoa Nürburgringin kisaan. Hamiltonilla on nyt 10 rangaistuspistettä. Ajokielto kahden pisteen päässä.

Kierros 30/53: Kvjat sisään. Venäläinen tipahtaa sijalle kahdeksan, eli Räikkösen eteen. Samalla Räikkönen käy kisaa toisen AlphaTauri-kuskin Gaslyn kanssa.

Kierros 28/53: Leclerc varikolle. Monacolaiselle kovan seoksen renkaat alle ja hän palaa radalle Renault-kuskien väliin seitsemänneksi. Leclerc ajaa hyvin heikolla Ferrarilla.

Kierros 27/53: Bottaksen ja Hamiltonin ero 14,5 sekuntia. Suomalainen on ajanut erittäin hyvin, sillä hän olisi Hamiltonin edellä britin rangaistuksista huolimatta. Ja Ricciardolle viiden sekunnin aikarangaistus. Australialainen oikaisi ensimmäisen mutkan Renaultin sisäisen paikkavaihdon myötä.

Kierros 26/53: Bottas varikolle, kova setti alle. Ja suomalainen palaa radalle kärkipaikalle. Verstappen ohittaa puolestaan Kvjatin ja on nyt kolmas.

Kierros 25/53: Verstappen sisään. Palaa radalle Hamiltonin eteen, Kvjatin taakse neljänneksi.

Kierros 25/53: Ricciardo ja Ocon vaihtavat keskenään paikkoja. Ricciardo nyt kahdeksas ja Ocon yhdeksäs.

Kierros 24/53: Hamilton valittaa, että talli otti hänet liian aikaisin sisään.

"Nyt joudun säästelemään renkaita koko ajan. Enkä usko, että nämä kestävät loppuun asti."

Perään Hamiltonin kisainsinööri antaa tietoja Verstappenin kierrosajoista.

"En halua kuulla. Ei sillä ole mitään väliä."

Britti käy kuumana.

Kierros 23/53: Hamilton ja Verstappen ajavat lähes samoja aikoja. Bottas repinyt kärjessä eron tallikaveriinsa nähden 39,7 sekuntiin.

Kierros 22/53: Bottas on hirmuvauhdissa. 1.39,081. Hamilton on koko ajan sekunnin hitaampi. Suomalainen liitää radalla.

Kierros 21/53: Bottakselle taas kisan nopein kierros, melkein sekunnin nopeampi kuin Verstappen. 1.39,221. Samalla Ricciardo ohittaa Räikkösen ja Perez varikolle.

Kierros 20/53: Bottaksen ja Hamiltonin ero 37,3 sekuntia. Suomalainen selkeästi kärkeen varikkopysähdyksenkin jälkeen.

Kierros 19/53: Bottas loistovauhdissa kisan kärjessä, 1.39,375. Ocon ja Gasly varikolle. Ocon nyt yhdeksäntenä ja Gasly sijalla 13. Hamilton nyt seitsemäntenä.

Kierros 18/53: Bottas täräyttää kisan nopeimman kierroksen, 1.39,439. Ero Verstappeniin jo yli neljä sekuntia. Hamilton ihmettelee samalla, että miksi hän joutui kärsimään koko rangaistuksen pysähdyksen yhteydessä.

Kierros 16/53: Hamilton kärsi koko kymmenen sekunnin rangaistuksen varikolla. Britti tipahtaa sijalle 11, juuri Räikkösen eteen.

Kierros 16/53: Hamilton taas kisan nopein kierros, 1.39,693. Bottas vastaa, eikä jää paljoa britistä. Samalla Ricciardo sisään. Australialaiskuljettaja tipahtaa sijalle 14, Räikkösen taakse. Kimi nyt sijalla 13.

Kierros 15/53: Perez ohittaa Ricciardon ja nousee kisassa viidenneksi.

Kierros 14/53: "Älkää ottako minua liian aikaisin sisään", Hamilton toteaa talliradiossa. Samalla kisan nopein kierros britille: 1.39,773.

Kierros 14/53: Hamiltonin renkaat alkavat olla loppu. Talli kehoittaa, että lisää vauhtia, koska varikkopysähdys lähestyy. Hamilton tippuu hyvin todennäköisesti aivan koko joukon hännille, sillä hän kärsii 10 sekunnin rangaistuksen varikolla.

Kierros 12/53: Bottasta kehoitetaan ottamaan Hamilton kiinni.

Kierros 11/53: Bottas on koko ajan Hamiltonin tuntumassa. Britti ei pysty tekemään eroa. Ja taustalla on 10 sekunnin aikarangaistus.

Kierros 9/53: Räikkönen kuittaa Latifin ja nousee sijalle 14.

Kierros 9/53: Hamiltonille tulossa kilpailukieltoa Nürburgringille. Neljä rangaistuspistettä ja saldo täynnä. Tämä on nykyhetken tieto.

Kierros 8/53: Hamiltonille 5+5 sekuntia aikarangaistuksia. No niin.

Kierros 7/53: Hamilton pystyy heti repimään puolentoista sekunnin eron Bottakseen. Pehmeä rengas toimii nyt, mutta miten muutaman kierroksen päästä?

Kierros 6/53: Hamilton lähtee liikkeelle aikaisessa vaiheessa. Bottas pysyy hyvin mukana, mutta ei pysty haastamaan brittiä uusintalähdön jälkeen. Sijoitukset ennallaan.

Kierros 5/53: Turva-auto sisään tältä kierrokselta.

Kierros 4/53: Leclerc osui Strolliin ja tämän myötä kanadalainen päätyi seinään.

Kierros 4/53: Turva-auto yhä radalla. Hamiltonille ei ole tuomittu vieläkään rangaistusta.

Kierros 3/53: Norrisilla pahoja ongelmia ohjaustehostimen kanssa. McLarenin Venäjän kisasta tulossa täysi katastrofi. Norris tällä hetkellä koko joukon viimeisenä, sijalla 18.

Kierros 2/53: Räikkönen nousi ensimmäisellä kierroksella sijalle 15. Sainz puolestaan hölmöili oikein kunnolla. Espanjalainen veti ensimmäisen mutkan pitkäksi ja hän joutui kiertämään varoitusmerkit. Ja sitten aivan itse seinään!

Kierros 1/53: Kolareita, kolareita ja kolareita. Racing Pointin Lance Stroll ja McLarenin Carlos Sainz ulkona. Toinen McLaren-kuljettaja Lando Norris sai myös pahaa osumaa. Turva-auto radalla.

Lähtö: Bottakselta väkevä lähtö! Suomalainen käy jo hetken kärjessä, mutta hänen ensimmäisen mutkan jarrutus menee pitkäksi. Täten Hamilton saa kuitattua kärkipaikan takaisin itselleen. Suomalainen nousee kuitenkin Max Verstappenin ohi.

----------------------------------------------------------------------------

Kello 14.09: C Moren selostajan Niki Juuselan mukaan Hamilton olisi saamassa 10 sekunnin aikarangaistuksen. Tämän lisäksi Hamilton saisi kaksi rangaistuspisteitä. Britillä on jo nyt kahdeksan rangaistuspistettä.

Kello 14.08: Vieläkään ei ole antanut kansainvälisen autoliiton FIA:n tuomaristo päätöksiä Hamiltonin sääntörikkomukseen liittyen. Lähtöön enää pari minuuttia aikaa.

Kello 14.04: Kimi Räikköselle F1-uran 322. lähtö. Ennätysmies valmiina.

Kello 13.59: Tämän päivän kisassa 53 kierrosta. Kilpailun pituus: 309,745 kilometriä. Venäjän GP käydään totuttuun tapaan Sotshin katuradalla, olympiamaisemissa.

Kello 13.55: Mistä Hamiltonia tutkitaan? Videolla kuvaa siitä, miten Hamilton tekee lähtöharjoituksen aivan väärässä paikassa.

Kello 13.51: Räikkönen kisan alla:

"Varmaan vaikea kisa tulossa. Yritetään parhaamme ja katsotaan, että mitä saadaan. Vauhtia olisi ollut enemmän, mutta jos tekee virheitä, niin sitten lähtöpaikka on mitä on."

Kello 13.45: Hamilton teki lähtöharjoituksen aivan väärässä paikassa. Rangaistus tulossa. Mikä? Se on vielä arvoitus.

Kello 13.44: Paalumies Hamilton tutkinnan alla. Brittikuski teki lähtöharjoituksen sallitun alueen ulkopuolella. Mika Salolla ja muilla tuomareilla heti kiirettä.

Kello 13.42: Tuuli on laantunut ja lämpötilat ovat korkealla. Vesisateen ei pitäisi sotkea tämän päivän kisaa.

Kello 13.40: Mikäli Lewis Hamilton on tänään ykkönen, nousee hän Michael Schumacherin rinnalle kaikkien aikojen voittotilaston kärkeen. Hamiltonilla on myös melkoinen etumatka MM-taistossa tallikaveriinsa Bottakseen nähden.

Kuljettajien MM-taulukon viiden kärki:

Sija

Nimi

Talli

Pisteet

1.

Lewis Hamilton

Mercedes

190

2.

Valtteri Bottas

Mercedes

135

3.

Max Verstappen

Red Bull

110

4.

Lando Norris

McLaren

65

5.

Alexander Albon

Red Bull

63

Valmistajien MM-taulukon viiden kärki:

Sija

Talli

Pisteet

1.

Mercedes

325

2.

Red Bull

173

3.

McLaren

106

4.

Racing Point

92

5.

Renault

83

Kello 13.35: F1:n nelinkertainen maailmanmestari Vettel ei onneksi loukkaantunut lauantain aika-ajon hurjassa ulosajossa. Vettel on täysillä mukana tämän päivän kisassa.

Kello 13.30: C More Maxilla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa siirrytään lähtösuoran pariin. Lähtöön hieman yli puoli tuntia.

Kello 13.26: Miksi Bottas on nostanut esille hyvät muistot kolmannesta ruudusta ja Sotshista? Noh, kaikki perustuu vuoteen 2017, jolloin Bottas nappasi uransa ensimmäisen F1-voittonsa. Kolmannesta ruudusta.

Kello 13.22: Mercedeksen suomalaiskuski Bottas auttoi vielä kaiken lisäksi Red Bullin Max Verstappenia lauantain aika-ajojen loppuhetkillä.

Kello 13.17: Venäjän GP:n lähtöjärjestys muuttui kisan alla. Red Bullin Alexander Albonille ja Williamsin Nicholas Latifille vaihdettiin uudet vaihdelaatikot. Albon tippuu ruutuun 15 ja Latifi yhden pykälän alemmas, ruutuun 20. Räikkönen on puolestaan nyt ruudussa 19.

Venäjän GP:n lähtöjärjestys:

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Max Verstappen, Red Bull

3. Valtteri Bottas, Mercedes

4. Sergio Perez, Racing Point

5. Daniel Ricciardo, Renault

6. Carlos Sainz, McLaren

7. Esteban Ocon, Renault

8. Lando Norris, McLaren

9. Pierre Gasly, AlphaTauri

10. Charles Leclerc, Ferrari

11. Daniil Kvjat, AlphaTauri

12. Lance Stroll, Racing Point

13. George Russell, Williams

14. Sebastian Vettel, Ferrari

15. Alexander Albon, Red Bull*

16. Romain Grosjean, Haas

17. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

18. Kevin Magnussen, Haas

19. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

20. Nicholas Latifi, Williams**

* = Albonille viiden lähtöruudun rangaistus vaihdelaatikon vaihdoksen myötä.
** = Latifille viiden lähtöruudun rangaistus vaihdelaatikon vaihdoksen myötä.

Kello 13.13: Kisan alussa Mercedeksen brittikuskilla Hamiltonilla on pehmeän seoksen renkaat, kun taas Bottas lähtee, niin kuin hän itse sanoi, keskikovan seoksen renkailla liikkeelle. Tämän myötä Hamiltonin ensimmäinen veto on lyhyempi ja hän saa pienen edun lähtöön. C Moren F1-asiantuntijan Ossi Oikarisen mukaan molemmat kuljettajat ajavat todennäköisesti kisan yhden pysähdyksen taktiikalla.

Kello 13.10: "Medium-rengas on mun mielestä oikea valinta. Oli hyvä, että pystyimme pysymään aika-ajoissa alkuperäisessä suunnitelmassa. Tiedän kokemuksesta, että täällä kolmannesta ruudusta lähteminen tarjoaa hyviä mahdollisuuksia. Kaikki näyttää paperilla aika hyvältä. Pitää napata se voitto, tavalla tai toisella. Meillä on paljon mahdollisuuksia kisan aikana, mutta lähtö on tietenkin kaikista tärkein juttu. Kaikki on valmista ja koitetaan ottaa täältä se mikä kuuluu minulle, eli voitto", Bottas sanoi kisan alla.

Kello 13.05: Tänään Sotshin radalla on ehditty nähdä jo draamaa, kun Formula 2 -kisassa Jack Aitken ja Luca Ghiotto kolaroivat hurjalla tavalla. Ghiotton auto syttyi tuleen ja koko kisa jouduttiin päättämään kesken kaiken.

Kello 13.00: Ennakkolähetys käynnissä C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja MTV3-kanavalla. Ja kuten tuli mainittua, C Moren urheilusisällöt ovat vapaasti katseltavissa tämän viikonlopun ajan suoratoistopalvelun puolella.

Kello 12.57: Barrichello 322, Räikkönen 322, Fernando Alonso 311, Michael Schumacher 306. Vino pino F1-legendoja kisatilaston kärjessä.

Kello 12.54: Alfa Romeon suomalaiskuski Räikkönen on tänään juhlittu tai ainakin huomioitu taho. Jäämies nousee kaikkien aikojen kilpailutilaston jaetulle kärkipaikalle Rubens Barrichellon rinnalle. Barrichello lähetti terveiset Räikköselle Venäjän kisan alla:

Kello 12.50: Tervetuloa Venäjän GP:n liveseurannan pariin. Kisa lähtee liikkeelle kello 14.05. Ennakkotunnelmat käynnistyvät C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja MTV3:lla kello 13. C Moren urheilusisällöt ovat tänä viikonloppuna vapaasti katseltavissa suoratoistopalvelun puolelta.

Lue myös:

    Uusimmat