Ukrainan sodan tapahtumat 7. lokakuuta

1:33
Poikkeuksellinen sotavideo leviää somessa: venäläinen jalkaväen taisteluajoneuvo antautuu Ukrainan joukoille Hersonin alueella

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 7. lokakuuta. 

  • Ukraina vapautti Lymanin kaupungin lauantaina
  • Presidentti Zelenskyi: Ukraina hakee virallisesti Naton jäsenyyttä
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä perjantaina 30.9.
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Suomi sulki rajansa venäläisturisteilta torstain ja perjantain välisenä yönä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022


23.18: Tiedustelutieto Washington Postille: Sisäpiiriläinen kritisoi Putinia epäonnistuneesta hyökkäyksestä  – "Tämä on murtumispiste"

Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriläinen kritisoi presidenttiä epäonnistuneesta hyökkäyksestä Ukrainaan sekä huonosta hallinnasta, kertoo The Washington Post. Uutinen perustuu Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten saamiin tietoihin.

Nimettömänä lehdessä pysyvä sisäpiiriläinen on ilmaissut Putinille huolensa sotatoimien huonosta hallinnasta ja Venäjän sotilasjohtajien tekemistä virheistä. Sisäpiiriläisen henkilöllisyys sekä tarkemmat yksityiskohdat erimielisyydestä ovat kerrottu muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenille, lehti jatkaa.

Putinin tiukan sisäpiirin uskotaan koostuvan enimmäkseen entisistä kollegoista KGB:stä ja 1990-luvun Pietarin hallinnosta, jossa Putin toimi apulaispormestarina.

– Arvioidemme mukaan Putinin lähimmät avustajat ja neuvonantajat ovat erityisen hermostuneita Venäjän viimeaikaisista tappioista, harhaanjohtavasta ohjauksesta ja laajoista sotilaallisista puutteista, nimetön länsimainen tiedusteluviranomainen sanoi.

 – Tämä on murtumispiste, poliittisiin virkamiehiin yhteydessä oleva venäläinen virkamies sanoi.

Lue koko juttu täältä.

23.01: Ukraina on Zelenskyin mukaan vapauttanut lähes 100 asutuskeskusta

Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyi kertoo Ukrainan joukkojen vapauttaneen Venäjän miehityksestä jo 96 asutuskeskusta.

Yhteensä Ukraina on vastahyökkäyksen aikana vallannut takaisin 2434 neliökilometria maan itäosissa, kertoo Reuters.

21.19: Venäjällä tuomioistuin määräsi Nobel-palkinnon saaneen ihmisoikeusjärjestö Memorialin päämajan takavarikoitavaksi

Venäjällä tuomioistuin on määrännyt ihmisoikeusjärjestö Memorialin päämajan Moskovassa takavarikoitavaksi valtiolle. Päätös annettiin tänään vain tunteja sen jälkeen, kun ihmisoikeusryhmälle oli myönnetty Nobelin rauhanpalkinto. Asiasta kertoi venäläinen Interfax-uutistoimisto.

Takavarikointipäätös tuli pian sen jälkeen, kun Norjan Nobel-komitea oli julkistanut tämän vuoden rauhanpalkinnon saajat. Palkinnon saivat Memorialin lisäksi vangittu valkovenäläinen ihmisoikeusaktivisti Ales Bjaljatski sekä ukrainalainen ihmisoikeusjärjestö Center for Civil Liberties.

20.48: Valkoinen talo: Yhdysvallat ei näe merkkejä siitä, että Venäjä valmistautuisi käyttämään ydinasetta 

Yhdysvallat ei näe merkkejä siitä, että Venäjä valmistautuisi käyttämään ydinasetta lähitulevaisuudessa.

Asiasta kertoi Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre toimittajille sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti "Harmageddonin" eli maailmanlopun taistelun riskistä, jos ydinaseita käytettäisiin.

Yhdysvallat ei näe mitään syytä muuttaa omaa ydinasestrategiaansa eikä näe viitteitä siitä, että Venäjäkään valmistautuisi pian ydinaseiden käyttöön, Jean-Pierre sanoi.

Hän vastasi kieltävästi kysymykseen siitä, perustuiko Bidenin kommentti Yhdysvaltojen tiedustelutietoon. Hän lisäsi, että Biden oli viitannut kommentillaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin uhkailuihin ydinaseiden käyttämisestä.

20.40: Zelenskyin mukaan Venäjällä on alettu valmistella kansalaisia mahdolliseen ydinaseiden käyttöön

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän viranomaiset ovat alkaneet valmistella venäläisiä ydinaseiden mahdolliseen käyttöön sodassa.

– He alkavat valmistella yhteiskuntaansa. Se on todella vaarallista. He eivät ole valmiita tekemään sitä, käyttämään sitä, mutta he ovat alkaneet kommunikoimaan. He eivät tiedä, käyttävätkö he sitä vai eivät. Minusta on vaarallista edes puhua siitä.

BBC:n haastattelussa Zelenskyi myös oikaisi julkisuudessa olleita väitteitä, joiden mukaan hän olisi vaatinut ennaltaehkäiseviä iskuja Venäjälle. Zelenskyi sanoi tarkoittaneensa ennaltaehkäiseviä entistäkin kovempia pakotteita.

Zelenskyin mukaan venäläiset käänsivät väärin asian, jota hän oli sanonut australialaisen ajatushautomon haastattelussa.

Hän myös kehotti maailmaa toimimaan välittömästi pysäyttääkseen Vladimir Putinin.

– Putin ei ole peloissaan ydiniskusta. Hän on peloissaan yhteiskunnastaan, hänen kansastaan.

12.41: Ukraina väittää Venäjän menettäneen päivässä peräti 31 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen viimeisen vuorokauden aikana arviolta 350 taistelijaa.

Venäjän kalustotappioiksi Ukraina listaa päivän ajalta muun muassa 17 panssarivaunua, 29 panssariajoneuvoa ja poikkeuksellisesti peräti 31 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu. Venäjä on ollut Ukrainan tapaan hyvin vaitonainen omista tappioistaan sodan aikana.

12.12: Pääministeri Marin kommentoi Bidenin puheita diplomaattisesta ulospääsytiestä Ukrainassa 

Tie ulos Ukrainan sodasta on se, että Venäjä lähtee ulos Ukrainasta. Näin pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi Prahassa Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin puheita, joiden mukaan Biden ja virkamiehet Yhdysvalloissa etsivät diplomaattista ulospääsytietä Ukrainan sodasta.

Biden viittasi torstaina ydinsodan uhkaan ja sanoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei vitsaile puhuessaan mahdollisesta ydinaseiden tai biologisten tai kemiallisten aseiden käytöstä Venäjän sotavoimien alisuoriutuessa. Biden kuitenkin myös totesi, että ei ole mitään helppoa keinoa käyttää taktista ydinasetta päätymättä Harmageddoniin eli lopunaikojen taisteluun.

Valkoinen talo on viestinyt toistuvasti, että merkkejä ydinaseiden käytön valmistelusta ei ole näkynyt Venäjällä.

9.24: Brittitiedustelu: Suurin osa Ukrainan panssarivaunuista voi olla Venäjältä vietyjä

Ukrainan armeijan varustuksesta "suuri osa" on Venäjältä sotasaaliiksi saatua kalustoa, toteaa Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

Britannia arvioi Ukrainan todennäköisesti vallanneen Venäjältä ainakin 440 panssarivaunua ja 650 muuta panssariajoneuvoa.

– Yli puolet Ukrainan tällä hetkellä käyttämistä tankeista ovat mahdollisesti sotasaalista, ministeriö kirjoittaa.

Ukrainalaisjoukot nappasivat Venäjältä runsaasti käyttökuntoista kalustoa eritoten Harkovan alueen vastahyökkäyksessä syyskuussa.

Ukrainan hyökkäys Koillis-Ukrainassa yllätti harvalukuiset venäläiset täysin. Epäjärjestyksessä monin paikoin paenneet venäläiset eivät tuhonneet jälkeensä jättämää raskasta kalustoa.

Yleinen toimintatapa eri armeijoilla on, että kaikki käyttökelpoinen kalusto tuhotaan, jos sitä ei syystä tai toisesta pystytä käyttämään tai ottamaan mukaan.

– Se, että venäläiset eivät ole ennen vetäytymistään tai antautumistaan näin tehneet, kertoo huonosta koulutuksesta ja alhaisesta taistelukurista, Britannia katsoo.

9.14: Ukraina: Harkovan alueelta löytynyt yli 500 ruumista

Harkovan alueelta on löytynyt satoja ruumiita sen jälkeen, kun Ukraina valtasi alueen takaisin Venäjältä, väittää ukrainalaispoliisi Serhiy Bolvinov. Asiasta uutisoi brittilehti Guardian.

Yhteensä Ukraina kertoo löytäneensä 534 siviilin ruumiit, joista 19 lapsia. Näistä ruumiista 447 löytyi Reutersin mukaan Izjumin kaupungista.

Poliisin mukaan tutkijat ovat löytäneet myös 22 Venäjän käyttämää ”kidutushuonetta”.

6.20: Venäjä on alkanut kertoa tappioistaan: "Jossain vaiheessa totuus käy ilmi"

Britannian sotilastiedustelun mukaan Ukrainan joukot ovat saavuttaneet voittoja ja työntäneet rintamalinjaa eteenpäin noin 20 kilometriä Hersonin alueella. Raportin mukaan joukot eivät kuitenkaan vielä uhkaa Venäjän tärkeimpiä puolustusasemia.

Venäjä on myös hiljattain myöntänyt ensimmäistä kertaa aluemenetykset julkisesti.

Apulaissotilasprofessori, majuri Antti Paronen, avasi Viiden jälkeen -ohjelmassa sitä, miksi Venäjä kertoo menetyksistään.

– Tokihan jossain vaiheessa totuus käy ilmi. Varsinkin kun liikennekannallepantavat miehet rintamalle saapuvat ja pitävät yhteyttä omiin kotijoukkoihinsa ja kertovat, mikä taisteluiden todellisuus on.

1:31
Apulaissotilasprofessori Parosen mukaan sille on syynsä, miksi Venäjä on alkanut kertoa tappioistaan.

5.45: ISW: Venäjän iranilaisvalmisteiset dronet eivät todennäköisesti vaikuta merkittävästi sodan kulkuun Ukrainassa

Ukrainalaisen prikaatikenraali Oleksi Hromovin mukaan Venäjä olisi käyttänyt 86:ta iranilaista Shahed-136-lennokkia Ukrainaa vastaan ja näistä 60 prosenttia olisi tuhottu, kertoo ISW.

ISW:n arvion mukaan lennokkeja on tähän mennessä käytetty lähinnä siviilikohteisiin ja terroritarkoituksissa.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.33: Venäjä-aiheet tukkivat asialistaa EU:n poliittisen johdon huippukokouksessa Prahassa 

Venäjä-aiheet täyttävät asialistaa, kun Euroopan unionin poliittinen johto kokoontuu epäviralliseen huippukokoukseen Tshekin pääkaupungissa Prahassa. Suomea Prahan linnassa edustaa perjantaina pääministeri Sanna Marin (sd.). 

Kokouksen tiedossa oleviin aiheisiin tuppaa liittymään tavalla tai toisella Venäjä. Keskusteluja on määrä käydä muun muassa Ukrainan tukemisesta ja vastauksista Venäjän toimiin, energian korkeiden hintojen taittamisesta sekä Euroopan taloustilanteesta.

Perjantain kokoukselta ei odoteta varsinaisia päätöksiä, vaan kokouksen aiheisiin palataan varsinaisessa huippukokouksessa Brysselissä 20.–21. lokakuuta.

Lue aiheesta lisää täältä.

18.38: Zelenskyi kehotti länttä toimittamaan lisää aseita Ukrainalle 

Ukrainan täytyy torjua Venäjän hyökkäys, jotta venäläiset tankit eivät etene Varsovaan tai jälleen Prahaan. Näin sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuessaan videolinkin välityksellä Prahassa koolla oleville Euroopan poliittisen yhteisön kokouksen osanottajille.

Zelenskyi myös kehotti länttä toimittamaan maansa armeijalle lisää aseita "hyökkääjän rankaisemista varten".

16.59: Venäjä iski Zaporizhzhjan kaupunkiin Ukrainan itäosassa

Venäjä iskuissa Zaporizhzhjan kaupunkiin Ukrainan itäosassa on kuollut ainakin kolme ihmistä, kertovat Ukrainan pelastuspalvelun viranomaiset.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba syytti Twitterissä Venäjän iskevän tahallaan siviilejä vastaan pelon herättämiseksi. Kuleba sanoi, että Venäjän terrori täytyy pysäyttää aseiden, pakotteiden ja täydellisen eristämisen voimalla.

Ukrainan puolustusministeriö puolestaan tviittasi, että Zaporizhzhjaan tehtiin torstaiaamuna seitsemän ohjusiskua.

Ukrainan hallinnassa oleva Zaporizhzhjan kaupunki sijaitsee Zaporizhzhjan alueella, jossa on myös Venäjän miehittämä ydinvoimala. Voimala on ollut raskaan tulituksen kohteena.

Zaporizhzhjan alue kuuluu niihin ukrainalaisalueisiin, jotka Venäjä väittää liittäneensä itseensä. Venäjän joukot eivät kuitenkaan kontrolloi koko Zaporizhzhjan aluetta.

15.49: Jarmo Lindberg: Hersonissa mahdollisuus 25 000 venäläisen mottiin

Itä-Ukrainan Lymanissa Ukrainalla oli eri lähteiden mukaan mahdollisuus noin 5 000 venäläistaistelijan saartamiseen.

Tiedossa ei ole, kuinka paljon venäläisjoukkoja lopulta Lymaniin mottiin jäi, mutta ilmeisesti Venäjä pystyi vetämään varsin ison osan joukoistaan pois.

Hersonin alueella Ukrainalla on mahdollisuus piirittää jopa 25 000 venäläissotilasta, sanoo Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg.

– Viimeiset tiedot ovat, että Venäjä on kasannut Nova Kakhovkan alueelle vaurioitunutta kalustoa ja haavoittuneita. Tämä on tällä hetkellä kaikkein kriittisin alue venäläisten kannalta.

Lue lisää torstain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja