Mainos

MTV seuraa suomalaisten etsintää Norjassa: Surkea sää jarruttaa yhä operaatiota – "Meillä ei ole toivoa löytää heitä elossa"

11:19
Pelastusoperaation lääketieteellinen johtaja kertoo, mikä tilanne paikan päällä vallitsee.

Norjan vuoristoon kadonneiden suomalaisten etsintä on takunnut yhä haastavan sään takia. MTV Uutiset seuraa Norjan pelastustöiden etenemistä paikan päältä.

Paikan päällä oleva MTV Uutisten toimittaja Sami Lindfors kertoo, että vielä ei ole tietoa, milloin etsintäoperaatiota kyetään jatkamaan.

– Täällä pidetään peukkuja pystyssä, että sää jälleen antaisi mahdollisuuden yrittää helikopterilla lentämistä.

Lindforsin mukaan sunnuntaina aamulla helikopterilla päästiin lentämään hetken ajaksi, kun sää oli vähän aikaa kirkkaampi.

– Sumua oli kuitenkin liikaa ja näkyvyys aivan nollassa tuolla tunturilla, eikä operaatiota voitu jatkaa. Tuuli on voimistunut erittäin rankasti ja sadetta vaan tulee. Toivoa sopii, että aamulla päästään jatkamaan.

Ei toivoa eloonjääneiden löytymisestä

Vuoristossa on tällä hetkellä korkea lumivyöryjen riski, ja kadonneet olisi mahdollista nostaa vain helikopterin avulla, kertoo operaation lääketieteellinen johtaja Mads Gilbert.

– Meillä ei ole toivoa löytää heitä elossa. Osanottoni suomalaisille ihmisille henkilökuntamme puolesta, Gilbet kertoo MTV Uutisille.

Gilbertin mukaan pelastusjoukkojen turvallisuus on myös tärkeää, eikä heitä voi lähettää vuorelle ennen sään muuttumista suotuisammaksi.

– Emme voi menettää enempää ihmisiä tällä vaarallisella alueella, koska olemme jo etsimässä ruumiita, valitettavasti.

Etsintää on yritetty tänään jatkaa helikopterilla, johon kiinnitetyllä antennilla on etsitty signaaleja kadonneiden matkapuhelimista. Kaksi signaalia on paikannettu läheltä toisiaan.

– Valitettavasti heidän puhelimiensa signaalit ovat katoamassa. Kun sää sallii ja on turvallista lähettää pelastajia ylös jyrkälle vuorelle, yritämme kaivaa kuolleet lumesta.

Tilannetta tarkkaillaan hetki hetkeltä

Gilbertin mukaan kadonneet halutaan löytää niin nopeasti kuin mahdollista, ja säätä tarkkaillaan tunti tunnilta.

– Valitettavasti huomisen sääennuste ei näytä hyvältä. Meidän pitää olla kärsivällisiä.

Alueella joskus aiemmin lumivyöryn alle jääneitä on pahimmillaan etsitty viikkoja, koska sopivaa säätä on jouduttu odottamaan.

– Haluamme varoittaa Tromssaan tulevia, että vuoret ovat äärimmäisen vaarallisia. Lumivyöryt ovat usein kuolettavia ja vaikeita ennakoida. Älkää ottako riskejä, Gilbert varoittaa.

Näkyvää ja kuuluvaa surua

Gilbert sanoo, että neljän kadonneen henkilön perheet seuraavat tilannetta paikan päällä, ja kriisiryhmä pitää huolta heidän tarpeistaan.

– He ovat saaneet ensikäden tietoa jokaisesta yksityiskohdasta. Heidät on jo viety kahdesti ylös laaksoon katsomaan onnettomuuspaikkaa,  mutta sään takia heitä ei ole enää ollut turvallista viedä lumivyöryn paikalle.

Toimittaja Sami Lindforsin mukaan kadonneiden omaiset olivat aluksi samassa hotellissa median edustajien kanssa, mutta heidät on siirretty muualle.

– Tunnelma on ollut suorastaan riipivä. Täällä on ollut paljon näkyvää sekä kuuluvaa surua. On ollut luonteva ratkaisu siirtää omaiset toisaalle, koska mediaa pyörii täällä itseni mukaan lukien todella paljon, Lindfors kuvailee.

1:49
– Täällä pidetään peukkuja pystyssä, että sää jälleen antaisi mahdollisuuden yrittää helikopterilla lentämistä, kertoo toimittaja Sami Lindfors.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja