Poliisi on ottanut kiinni Aleksanteri Kivimäen – tänne hänet vietiin

MTV:n rikostoimittajat: Vastaamo-oikeudenkäynnin käänteet 10:53
Katso myös: MTV:n rikostoimittajat kertovat Vastaamo-oikeudenkäynnin käänteet

Poliisi kertoo ottaneensa kiinni Vastaamo-rikosvyyhdistä syytetyn ja etsintäkuulutetun Aleksanteri Kivimäen asunnosta Helsingin kantakaupungissa. Tänään lauantaina iltapäivällä tehty kiinniotto sujui poliisin mukaan rauhallisesti.

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi maanantaina, että Aleksanteri Kivimäki on etsintäkuulutettu. 

Helsingin hovioikeus kumosi viime viikolla käräjäoikeuden aiemman päätöksen, jolla Kivimäki oli vapautettu ja määrätty perusmuotoiseen matkustuskieltoon. 

Hovioikeus katsoi vangitsemispäätöksessään, että pakenemisvaaran takia tehostettukaan matkustuskielto ei riitä Kivimäelle, vaan hänet on vangittava uudelleen.

Poliisi ei aio tiedottaa lauantain kiinniotosta yksityiskohtaisemmin. 

Kivimäki oli kiistänyt maanantaina Helsingin Sanomille pakoilleensa viranomaisia. Hän sanoi puhelussa lehdelle olleensa Espoossa ja aikovansa ilmoittautua viranomaisille.

Kivimäen matkustuskiellon ehtoihin kuului, että hänen piti ilmoittautua Espoon pääpoliisiasemalla. Etsintäkuulutuksen mukaan hänet on määrä toimittaa Vantaan vankilaan tutkintavankeuteen.

Kivimäen asianajaja Peter Jaari vahvistaa STT:lle tekstiviestitse kuulleensa kiinniotosta. 

Jaari ei tiennyt, oliko Kivimäki itse kertonut poliisille olinpaikastaan. Helsingin poliisin johtokeskuksesta kerrotaan STT:lle, että Kivimäki löydettiin poliisin omien tutkimusten ja selvittelyjen perusteella.

Jaari kertoi Ylelle, että Kivimäki soitti hänelle lauantaina iltapäivällä ja kertoi kiinniotosta. Ylen mukaan Jaarilla ei ollut tietoa siitä, missä Kivimäki oli parhaillaan tai oliko hänet jo viety Vantaan vankilaan.

Oikeudenkäynti loppusuoralla

Vastaamo-oikeudenkäynti Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Espoossa on loppusuoralla. Seuraavan käsittelypäivän on ollut määrä olla ensi viikolla. Edellinen käsittelypäivä oli viime viikon maanantaina, jolloin Kivimäki tuli paikalle.

Kivimäkeä, 26, syytetään lokakuun lopulla alkaneessa oikeudenkäynnissä muun muassa törkeästä tietomurrosta ja törkeästä kiristyksestä. Syyttäjät vaativat Kivimäelle seitsemän vuoden vankeusrangaistusta yhteensä yli 21  000 uhriin kohdistuneista rikoksista.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden 5. helmikuuta tekemä päätös vapauttaa viranomaisten pakoilusta ja väärillä henkilöllisyyspapereilla esiintymisestä tunnettu Kivimäki on herättänyt laajalti ihmetystä. Vuosia ulkomailla asunut Kivimäki jouduttiin aiemmin eurooppalaisen pidätysmääräyksen avulla luovuttamaan oikeudenkäyntiin Ranskasta, jossa hän esiintyi väärällä henkilöllisyydellä.

Juttua päivitetty 24.2.2024 kello 17.36.

Lue myös:

    Uusimmat