Kalle Rovanperä teki mykistävää jälkeä – MTV seurasi: näin eteni Kroatian MM-rallin perjantaipäivä

MTV seurasi Kroatian MM-rallin perjantain tapahtumia. Rallin avauspäivänä oli ohjelmassa kahdeksan erikoiskoetta.

Päivitimme tähän artikkeliin kilpailupäivän merkittävimmät tapahtumat videoineen. Lisäksi rallipäiviä voi seurata C Moressa, joka lähettää kaikki erikoiskokeet suorina lähetyksinä.

Kokonaistilanne EK8/20 jälkeen:

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

1.15:35,5

2.

Thierry Neuville

Hyundai

+1:04,0

3.

Ott Tänak

Hyundai

+1:23,3

4.

Craig Breen

M-Sport

+1:35,2

5.

Oliver Solberg

Hyundai

+2:38,5

6.

Elfyn Evans

Toyota

+2:49,1

7.

Takamoto Katsuta

Toyota

+3:28,0

8.

Gus Greensmith

M-Sport

+3:39,6

Seuranta:

EK8: Pecurkovo Brdo – Mreznicki Novaki 1 – 9,11 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Thierry Neuville

Hyundai

5:27,9

2.

Kalle Rovanperä

Toyota

+2,8

3.

Ott Tänak

Hyundai

+3,6

4.

Oliver Solberg

Hyundai

+4,6

4.

Elfyn Evans

Toyota

+7,6

6.

Craig Breen

M-Sport

+12,2

7.

Gus Greensmith

M-Sport

+25,5

8.

Takamoto Katsuta

Toyota

+28,8

Kello 19.34: Kaksijakoinen suomalaispäivä. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä, mihin Esapekka Lappi olisi yltänyt erittäin tapahtumarikkaana päivänä. Toisaalta Kalle Rovanperän vauhti oli suorastaan mykistävää, varsinkin kun Kroatiassa ajetaan asfaltilla.

Huomenna jatketaan, silloin ohjelmassa tämän päivän tavoin kahdeksan erikoiskoetta!

Kello 19.29: Tänak on kolmanneksi nopein. Hän häviää Neuvillelle 3,6 sekuntia ja Rovanperälle 0,8 sekuntia. Kokonaistilanteessa Tänak on kolmantena, noin 20 sekunnin päässä Neuvillesta, kiitos edellisen pätkän ongelmien takia.

– Minulla oli rengasrikko viisi kilometriä ennen maalia, Tänak selvitti seitsemännen ek:n tapahtumia.

– Tilanne ei ole lähtökohtiin nähden pöllömpi. Rengasrikko oli valitettava, mutta muuten tämä oli tältä päivältä maksimitulos.

Kello 19.24: Rallissa neljäntenä oleva Breen kertoo olosuhteiden olevan huonoimmat, mitä hän on koskaan nähnyt. Se on irlantilaiskuljettajalta melko paljon sanottu. Breen taipuu Neuvillelle nyt 12,2 sekunnilla.

Kello 19.19: Katsutalla rengasrikko. Juupajuu.

Kello 19.16: Päivän ties kuinka mones rengasrikko, ja se sattuu Greensmithille. Ja rengasrikkoja on kaksi.

– Nyt on Greensmithillä ongelmia. Rengas pitää olla vanteella, jotta saa ajaa maaliin, C Moren asiantuntija Jari Ketomaa muistuttaa.

Myös Pirellillä riittää tämän päivän rengasrikkojen jälkeen mietittävää.

Kello 19.13: Nyt pystyy Neuville lyömään Rovanperän. Seitsemällä edellisellä ek:lla belgialainen oli aina ensimmäisessä väliajassa Rovanperän edellä, mutta putosi sitten tämän taakse. Nyt veto kestää loppuun asti, ja Nauville on 2,8 sekuntia nopeampi kuin Rovanperä. Eroa kaksikon välillä on silti 1:04 suomalaisen hyväksi.

Kello 19.00: Päivän viimeinen pätkä starttaa! Jännä nähdä, pystyykö Rovanperä painamaan tällekin erikoiskokeelle pohja-ajan. Niitä on siis tältä päivältä jo kuusi.


EK7: Krasic - Vrskovac 1 – 11,11 km


sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

6:10,5

2.

Thierry Neuville

Hyundai

+1,3

3.

Oliver Solberg

Hyundai

+6,6

4.

Takamoto Katsuta

Toyota

+7,1

4.

Elfyn Evans

Toyota

+7,1

6.

Craig Breen

M-Sport

+7,8

7.

Gus Greensmith

M-Sport

+9,7

8.

Ott Tänak

Hyundai

+20,2

Kello 18.18: Myös Evans aloitti pätkän hyvin, mutta eroa Rovanperään tulee pätkän edetessä sekuntitolkulla. Maalissa sitä on 7,1 sekuntia suomalaisen hyväksi. Rovanperällä kuusi pohja-aikaa seitsemältä erikoiskokeelta!

Kello 18.16: Tänak häviää Rovanperälle 20,2 sekuntia! Nyt täytyy olla virolaisella jokin ongelma. Tänakin haastattelua ei tässä vaiheessa kuulla, joten ongelma jää vielä joksikin aikaa arvoitukseksi.

Kello 18.11: Väliaikojen perusteella Tänak voisi viedä Rovanperältä pohjat. Eroa väliajassa 0,2 sekuntia suomalaisen hyväksi.

Kello 18.01: Ja taas - jo seitsemännen kerran tässä rallissa - Neuville on Rovanperää nopeampi ensimmäisessä väliajassa, mutta putoaa sen jälkeen suomalaisen taakse. Maalissa eroa 1,3 sekuntia.

Kello 17.57: Rovanperä maalissa. Hän ajaa pätkän läpi aika tavalla samaa vauhtia kuin aamullakin, jolloin Rovanperälle sattui päivän toistaiseksi ainoa kauneusvirhe, kun Elfyn Evans teki pohjat.

Kello 17.51: Päivän toiseksi viimeinen erikoiskoe on käynnissä. Kroatiassa pilkahtelee jopa aurinko!


EK6: Stojdraga – Gornja Vas 2 – 20,77 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

13:32,8

2.

Ott Tänak

Hyundai

+7,6

3.

Thierry Neuville

Hyundai

+12,4

4.

Elfyn Evans

Toyota

+12,8

5.

Craig Breen

M-Sport

+15,7

6.

Takamoto Katsuta

Toyota

+25,6

7.

Gus Greensmith

M-Sport

+28,8

8.

Oliver Solberg

Hyundai

+30,3

Kello 17.33: EK on kärjen osalta paketissa. Evans häviää Rovanperälle 12,8 sekuntia. Rovanperän johtomarginaali rallin kärjessä on yli minuutti Tänakiin. Huh, mitä menoa.

Kello 17.32: Tänak häviää Rovanperälle 7,6 sekuntia ja nousee 3,2 sekunnin marginaalilla tallikaverinsa Neuvillen edelle rallin toiselle sijalle. Myös hän valittelee näkyvyyttä, vaikka hyvä rytmi löytyikin.

Kello 17.29: Solberg oli ensimmäisessä väliajassa Rovanperää nopeampi, mutta toisessa eroa oli jo yli 10 sekuntia. Solberg kertoo joutuneensa vesiliirtoon, eikä hänellä ollut nuoteissaan mitään tietoa vesilätäköstä. Autossa on isot vauriot, mutta se on Solbergin mukaan kohtuullisen hyvä ajettava. Ek-maalissa ero kaksikon välillä on puolen minuutin luokkaa.

Kello 17.26: Breen taipuu parilla sekunnilla Neuvillelle, mutta eroa Rovanperään tulee 15,7 sekuntia.

–  Uskomaton aika Kallelta, täytyy sanoa, Breen naurahtaa.

–  Yritin parhaani sumussa. Yritin olla sitoutunut, mutta toisinaan oli vaikea nähdä. Joskus silmät seurasivat tietä ihan väärään suuntaan.

Kello 17.22: Väliaikojen perusteella Rovanperä on tekemässä jo rallin viidettä pohja-aikaansa. Vakuuttavaa on suomalaisen meno tällä hetkellä.

Kello 17.17: Neuville häviää 12,5 sekuntia. Ero Rovanperään kasvaa yli minuutin. Hän valittaa, ettei tuulilasista nähnyt mitään. Kaikki mahdollinen oli tehty, mutta kosteutta ei vain saatu pois. Autoon tulee kuulemma liikaa vettä.

Kello 17.13: Rovanperä maalissa. Tällä pätkällä hän on 18 sekuntia hitaampi kuin aamupäivällä.

– Erittäin vaikeat olosuhteet. Sumua on enemmän kuin aamulla. Muutama kilometri oli pelkkää sumua. Yritän pitää vauhdin ja olla tekemättä virheitä. Viimeiset riskit jäävät ottamatta.

Kello 17.07: Neuville on taas kerran ensimmäisessä väliajassa nopeampi kuin Rovanperä, mutta toisessa väliajassa eroa on 6,2 sekuntia suomalaisen hyväksi. Neuvillen auton tuulilasi on pahasti huurtunut.

Kello 16.58: Taas mennään. Päivän kolmanneksi viimeinen erikoiskoe on käynnissä, kun Rovanperä ampaisee viivalta matkaan. Vettä ei sada täälläkään.

EK5: Mali Lipovec – Grdanjci 2 – 19,20 km

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

13:00,9

2.

Thierry Neuville

Hyundai

+0,6

3.

Ott Tänak

Hyundai

+7,4

4.

Craig Breen

M-Sport

+13,1

5.

Elfyn Evans

Toyota

+22,5

6.

Oliver Solberg

Hyundai

+23,6

7.

Takamoto Katsuta

Toyota

+31,9

8.

Gus Greensmith

M-Sport

+1:15,2

Kello 16.44: Jo tässä vaiheessa voinee sanoa, että päivähuollon ennakkoarviot voi jättää omaan arvoonsa. Rovanperää ei paljoa tuntunut hetkauttavan, vaikka ei päässytkään enää ainoana kuljettajana ajamaan puhtaalla tiellä. Neuville yhä ainoa, joka pystyy vastaamaan suomalaisen menoon.

Tästä voi vielä kuunnella Rovanperän ja Lapin mietteet muun muassa olosuhteista päivähuollossa:

Kello 16.40: Evans häviää Rovanperälle 22,5 sekuntia. Aamulla rengasrikoista kärsinyt walesilainen on kahden ja puolen minuutin päässä tallikaveristaan. Evans harmittelee, etteivät tuulilasinpyyhkijät toimi kunnolla.

Kello 16.39: Rovanperä ottaa taas pohja-ajan. Tänak häviää 7,4 sekuntia. Sama tarina kuin aamulla: mutaa on paljon, ja leikkauspaikat ovat hankalia.

Vuoden 2019 maailmanmestari lausui puhuttelevan kommentin Rovanperästä ja Neuvillesta:

– Minulla ei ole mitään mahdollisuutta näiden kahden vauhtiin.

Kello 16.34: Solbergilla on joku ongelma, sanoo C Moren asiantuntija Jari Ketomaa nähdessään nuoren ruotsalaisen menoa. Mahdollinen rengasrikko, seuraava sellainen.

Solberg häviää Rovanperälle 23,6 sekuntia. Vaihdelaatikossa on jokin ongelma.

Kello 16.31: Vaikeuksistaan huolimatta Neuville on tällä pätkällä selkeästi nopeampi kuin Breen ja Katsuta, jotka eivät pysy lainkaan hänen ja Rovanperän vauhdissa.

Kello 16.27: Vaikka Rovanperä menetti olosuhde-etunsa, kukaan ei näy pysyvän suomalaisen vauhdissa. Neuville, Greensmith, Katsuta, Breen ja Solberg ovat kaikki tulossa Rovanperää hitaammin. Saa nähdä, mihin Tänak pystyy.

Kello 16.25: Greensmithillä rengasrikko. Taas yksi sellainen tähän päivään. Niitä on kyllä riittänyt. Pirellin sadekelin renkaat ovat tänään kovilla, ja niitähän on kuljettajaa kohden käytössä vain kahdeksan viikonloppua kohti.

Kello 16.22: Neuville taipuu Rovanperälle 0,6 sekuntia, ja näin belgialaisen ero kärkeen on ihan virallisestikin yli 50 sekuntia, kun päivähuollossa saatu aikasakko lisätään kokonaisaikaan.

– Se oli laturivika. Vaihdoimme siihen hihnan, mutta menetimme sen taas matkalla huoltoon. Yritimme ehtiä ajoissa, mutta auto hyytyi ja meidän piti työntää se. Olimme aivan loppu, mutta nyt olemme tässä. Jatkamme taistelua, Neuville kertasi päivähuollon tapahtumia.

– Vaikea pätkä. En voinut luottaa saamaani tietoon, vaan jouduin ajamaan silmilläni. 

Kello 16.19: Rovanperä ek-maalissa. Aika on 15 sekuntia hitaampi kuin aamulla.

– On todella likaista. On niin paljon leikkauksia, ja sadekelin rengas on herkkä. On vaikea arvioida, missä leikata ja missä ei. Olin aika varovainen. Katsotaan, miten muut tulevat takaa.

Kello 16.17: Ei ole helppoa. Neuville lipsauttaa oikealle kääntyvän mutkan leveäksi mutta pääsee jatkamaan. Belgialainen oli ensimmäisessä väliajassa 1,5 sekuntia Rovanperää edellä, mutta putoaa toisessa väliajassa sekunnin päähän.

Kello 16.14: Ja vielä olosuhteista... Ensimmäisenä kuljettajana lenkkiä kiertävä Rovanperä kuvaili niitä päivähuollossa näin:

– Yleisesti ottaen on ollut todella vaikeaa pidon kanssa; se vaihtelee ja on joissain paikoissa todella vähäinen. Suunnitelma oli ajaa hyvää vauhtia mutta ei puskea liikaa. Meillä ei ollut isoja tilanteita. Viimeisellä pätkällä menetin aikaa muutamassa liu’ussa, mutta muuten olemme ajaneet aika tasaisesti.

Kuudentena kuljettajana reitille startannut, aamun avaus-ek:lla keskeyttänyt Lappi puolestaan näin:

– Tämä päivä oli aika äärimmäinen. Kukaan ei ole kokenut tällaista täällä aiemmin. Katsoin joitain on-board-videoita ennen kuin starttasimme, siis suoraa lähetystä. Näytti todella liukkaalta. En ollut varsinaisesti peloissani mutta epävarma siitä, mitä tapahtuu. Kun olimme pätkällä, se ei ollutkaan niin huono ensimmäisillä 5 kilometrillä aina vasemmalle kääntyvään neulansilmään asti. Sen jälkeen, kun tie meni kapeammaksi, viiden edellä menneen auton tielle nostama mudan määrä oli uskomaton. Tätä oli vaikea ennakoida. Vaikka leikkaukset oli merkattu nuotteihin, mudan ja soran määrä tiellä… Se aina yllättää minut, vuosi vuoden jälkeen. Oli iso kontrasti Kalleen. Kun hän ajaa ensimmäisenä, on puhdasta. Iltapäivällä tie on täynnä kaikkea, mitä vain kuvitella saattaa.

Vaikka Rovanperä siis ainakin jossain määrin kärsinee iltapäivällä lähtöpaikastaan, Lapin mukaan ensimmäisenä ajamisessa on myös hyvät puolensa.

– Se helpottaa, että etuautot kiertävät ek:t läpi. Kalle saa kaiken nuotteihinsa; vaikeat paikat, varoitukset, mudat. Eikä kukaan aja etuautojen jälkeen, sotke linjoja tai merkkejä. Olen aika varma, että Kalle tulee kyllä toimeen, mutta iltapäivä on ihan eri ralli hänelle kuin aamu.

Kello 16.12: Kaikki kärkikuljettajat ovat lähteneet iltapäivän lenkille kuudella sadekelin renkaalla. Aamulla nähtiin melko paljon rengasrikkoja. Tämä varmasti selittää asian.

Kello 16.05: Homma jatkuu taas! Iltapäivällä ajetaan samat neljä pätkää kuin aamullakin. Ensimmäisenä pätkälle starttaa rallia johtava Rovanperä. Virallisissa asiakirjoissa Rovanperän johtomarginaali on tällä hetkellä 12,5 sekuntia, mutta käytännössä se on yli puoli minuuttia, kun Thierry Neuville sai päivähuollon yhteydessä 40 sekunnin aikasakon. Tämä nosti Ott Tänakin toiseksi.

Rovanperä menettäää iltapäiväksi etulyöntiasemansa. Jos hän sai aamulla ajaa ainoana kuljettajana ns. puhtaalla tiellä, nyt tilanne on toinen.

– Se voi kääntyä vähän toisin päin. Kun on pieniä autoja mennyt viimeisenä, voi olla, että joudumme taas vähän jopa aukaisemaan leikkauksia, uria ja linjoja ensimmäisenä autona. Toivottavasti siitä ei niin paljon haittaa ole, Rovanperä sanoi C Moren haastattelussa päivähuollossa.

Ja sellainen huomio myös, että aamulla erikoiskokeita piiskannut sade on ainakin tällä erää loppunut.

EK4: Pecurkovo Brdo – Mreznicki Novaki 1 – 9,11 km

Sija:

Kuljettaja:

Talli:

Aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

5.11,2

2. 

Thierry Neuville

Hyundai

+0,7

3.

Craig Breen

M-Sport

+5,3

4.

Gus Greensmith

M-Sport

+8,4

5.

Ott Tänak

Hyundai

+11,4

6.

Oliver Solberg

Hyundai

+14,7

7.

Takamoto Katsuta

Toyota

+16,5

8.

Elfyn Evans

Toyota

+16,8

Kello 13.06: Elfyn Evans on vasta kahdeksanneksi nopein. Epäonninen walesilainen kärsii jo toisen rengasrikkonsa tänään.

Kello 13.00: Rovanperä nappaa jo aamupäivän kolmannen pohja-aikansa! Huikeaa työtä suomalaiselta, joka on toki hyötynyt myös lähtöpaikastaan.

Kello 12.59: Ei näytä olevan Ott Tänakistakaan Rovanperän pohja-ajan lyöjäksi. Virolainen on jäänyt ensimmäisellä mittauspisteellä jo 4,8 sekuntia. 

Tänakin ero maalissa on jopa 11,4 sekuntia.

Sade taitaa pilata myös Elfyn Evansin mahdollisuuden toiseen perättäiseen pohja-aikaan.

Kello 12.50: Breen ajaa tässä kohtaa kolmanneksi. Hän jää Rovanperästä 5,3 sekuntia.

Kello 12.44: Greensmith jää Rovanperän pohja-ajasta 8,4 sekuntia. Katsuta on jäämässä vielä enemmän.

Kello 12.39: – Tämä oli vaikein erikoiskoe tähän mennessä, olin pari kertaa lähellä lipsahtaa ulos, Rovanperä kertoi maalialueella.

Neuville on tullut ensimmäiset 6,5 kilometriä aivan tasatahtia Rovanperän kanssa, ero on väliaikapisteellä vain 0,1 sekuntia belgialaisen hyväksi. 

Maalissa Neuville on kuitenkin 0,7 sekuntia Rovanperää hitaampi!

Kello 12.37: Kalle Rovanperä saapuu maaliin ajassa 5.11,2. 

– Rohkean näköistä menoa, C Moren asiantuntija Teemu Suninen kommentoi.

Kello 12.30: Rovanperä on jo rallipolulla! Aikamoista liukastelua suomalaistähdeltä! Toyota-kuski selvittää kuitenkin tilanteen kieli keskellä suuta. Liukasta on edelleen.

Kello 12.01: Aamupäivän viimeinen ja rallin neljäs erikoiskoe starttaa puolen tunnin kuluttua.

EK3: Krasic - Vrskovac 1 – 11,11 km

Sija:

Kuljettaja:

Talli:

Aika/ero:

1.

Elfyn Evans

Toyota

6.08,0

2.

Kalle Rovanperä

Toyota

+2,6

3. 

Thierry Neuville

Hyundai

+2,8

4.

Ott Tänak

Hyundai

+5,0

5.

Craig Breen

M-Sport

+6,5

6.

Oliver Solberg

Hyundai

+7,7

7.

Gus Greensmith

M-Sport

+17,5

8.

Takamoto Katsuta

Toyota

+19,2

-

Adrien Fourmaux

M-Sport

kesk.

Kello 11.58: Adrien Fourmaux'n mälläys nähtävissä alla olevalta videolta.

Kello 11.49: Elfyn Evans ajaa komeasti pohja-ajan! Walesilainen ohittaa Rovanperän ajan 2,6 sekunnilla. Hieno veto Toyotan walesilaiskuskilta.

Kello 11.47: Adrien Fourmaux on mällännyt autonsa ulos tieltä! Ranskalainen täräyttää ulosajon heti erikoiskokeen ensimmäisissä mutkissa. Eikä näytä jatkavan enää ajamista.

Kello 11.46: Elfyn Evans aloittaa todella pirteästi ja ajaa pohjat ensimmäisellä sektorilla! Ott Tänak on toistaiseksi kolmanneksi nopein ja jää Rovanperän ajasta 2,4 sekuntia.

Kello 11.43: Oliver Solberg jää pohjista 5,1 sekuntia maalissa. Kelpo suoritus ruotsalaiselta.

Kello 11.42: Tänak on hieman nopeampi kuin Rovanperä ensimmäisellä väliaikapisteellä. Toisaalta niin olivat myös Breen ja Neuville.

Kello 11.39: Ott Tänak ampaisee vauhtiin! Virolaisella on nyt ainakin teoriassa mahdollisuudet alittaa Rovanperän pohja-aika.

Kello 11.37: Craig Breeniltä mainio veto. Irlantilainen jää Rovanperästä ainoastaan 3,9 sekuntia.

Kello 11.35: Gus Greensmith on jäänyt kärkikaksikosta selvästi. Britti on maalissa 14,9 sekuntia hitaampana.

Takamoto Katsuta jää Rovanperästä lisää 16,6 sekuntia.

Kello 11.28: Neuville jää Rovanperästä 0,2 sekuntia! 

Kello 11.26: Neuville on toisella väliaikapisteellä 0,3 sekuntia Rovanperää hitaampi. Tiukkaa on, ja asvalttiajamiseen erikoistunut belgialainen antaa nyt kaikkensa Hyundain ratissa.

Kello 11.25: Rovanperä saapuu pätkän maaliin ilman suurempia stipluja. Tuleeko jo kolmas perättäinen pohja-aika rallin alkajaisiksi?

Kello 11.18: Ja taas mennään! Räjähtävästi startannut Kalle Rovanperä lähtee jo päivän kolmannelle erikoiskokeelle. Jos meno jatkuu tällaisena, suomalainen voi repäistä jo ratkaisevan eron tässä aamupäivän erikoiskokeiden aikana.

Kolmannen pätkän tie näyttää todella liukkaalta ja tiellä on myös lätäköitä.

– Kuin jäällä ajaisi, Rovanperä huikkaa kesken ajon.

Asvaltti on uutta ja tiellä on runsaasti vettä.

EK2: Stojdraga – Gornja Vas 1 – 20,77 km

Sija:

Kuljettaja:

Talli:

Aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

13.14,2

2. 

Thierry Neuville

Hyundai

+7,5

3.

Ott Tänak

Hyundai

+17,3

4.

Craig Breen

M-Sport

+27,0

5.

Elfyn Evans

Toyota

+27,7

6.

Oliver Solberg

Hyundai

+31,5

7.

Takamoto Katsuta

Toyota

+32,7

8.

Adrien Fourmaux

M-Sport

+33,1

9.

Gus Greensmith

M-Sport

+34,4

Kello 11.00: Ott Tänak jää Rovanperästä 17,3 sekuntia. Toyota-tähdellä taas ylivoimainen pohja-aika.

Kello 10.50: Rovanperän dominointi jatkuu. Neuville jäi suomalaisesta 7,5 sekuntia ja muut maalin tulleet Greensmith, Katsuta ja Breen noin puoli minuuttia.

Väliaikapisteiden perusteella Rovanperä nappaa heti toisen pohja-ajan.

Kello 10.45: Craig Breen vetää mutkan pitkäksi! Irlantilainen säästyy kuitenkin vaurioilta ja pääsee jatkamaan rallia vain muutaman sekunnin aikatappion kärsineenä.

Kello 10.43: Rovanperä repii lisää eroa Neuvilleen. Belgialainen on kolmannella väliaikapisteellä kolme sekuntia Toyota-kuskia jäljessä.

Ja Neuville jää Rovanperästä lopulta maalissa 7,5 sekuntia.

Gus Greensmith on jäämässä jälleen kymmeniä sekunteja Rovanperästä, eikä muistakaan tällä hetkellä tien päällä olevista ole haastamaan suomalaisen vauhtia. 

Kello 10.33: Toisella väliaikapisteellä Rovanperä on puolestaan nopeampi kuin Neuville, nyt ero suomalaisen hyväksi 1,5 sekuntia.

Heidän lisäkseen Greensmith ja Katsuta ovat aloittaneet kakkospätkän.

Kello 10.31: Neuville on ensimmäisellä väliaikapisteellä nopeampi kuin Rovanperä! Tosin ero on niukka, vain 1,1 sekuntia, mutta kilpailu näyttäisi kiristyvän avauspätkästä.

Kello 10.24: Kalle Rovanperä on ampaissut jo toisen erikoiskokeen kimppuun. Kasvaako johto entiestään? Nyt mennään hieman karkeammalla asvaltilla, joten luvassa on Teemu Sunisen mukaan ennakkoon arvioiden hieman tasaisempaa taistoa kärkikuskien välillä.

Vettäkään ei näyttäisi satavan enää niin ankarasti.

EK1: Mali Lipovec – Grdanjci 1 – 19,20 km

Sija:

Kuljettaja:

Talli:

Aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

12.44,6

2. 

Thierry Neuville

Hyundai

+4,1

3.

Craig Breen

M-Sport

+13,0

4.

Ott Tänak

Hyundai

+16,2

5.

Gus Greensmith

M-Sport

+25,5

6.

Adrien Fourmaux

M-Sport

+35,4

7.

Oliver Solberg

Hyundai

+44,9

8. 

Takamoto Katsuta

Toyota

+51,6

9. 

Elfyn Evans

Toyota

+1,20

Kello 10.19: Esapekka Lapin keskeytykseen johtaneet tapahtumat voi katsoa artikkelin pääkuvan videolta.

Kello 10.14: Kalle Rovanperän pohja-aika pitää siis loppuun asti, mutta Toyotan kannalta EK1 on murheellinen. Esapekka Lappi tuhoaa autonsa kivipaaliin ja Elfyn Evans kärsii rengasrikon.

Sateinen perjantai on Rovanperälle loistava mahdollisuus kerätä eroa muihin rallin kärjessä, sillä tiet keräävät jatkuvasti lisää mutaa reunan ylittävistä auton renkaista, mikä heikentää olosuhteita takana tuleville.

Kello 10.11: Elfyn Evans kärsii rengasrikon ja linkuttaa maaliin yli minuutin erolla Rovanperään. 

Kello 10.08: Ott Tänak saapuu maaliin neljänneksi nopeimmalla ajalla. 

– Mutaa on nyt joka puolella, virolainen harmittelee.

Kello 10.07: Ott Tänak on jäänyt Rovanperästä ensimmäisellä väliaikapisteellä 12,5 sekuntia. Nyt myös Elfyn Evans on tien päällä.

Myös walesilainen on jäänyt selvästi Rovanperästä. Tiellä on nyt runsaasti mutaa, mistä kärsivät myöhemmin polulle päässeet kuskit.

Kello 9.59: Rovanperän pohja-aika näyttää pitävän. Craig Breenkin jää 13 sekuntia suomalaisesta.

Lapin auto on edelleen pysähtyneenä tien reunassa. Eikä se näytä siitä liikkuvan mihinkään.

Mitä tekee juuri polulle ampaissut Hyundai-kuski Ott Tänak?

Kello 9.54: Muiden vauhti ei väliaikapisteiden perusteella riitä lainkaan vertailussa Rovanperän kanssa. 

Esapekka Lappi mällää autonsa tien vieressä seisseeseen kivipaaliin! Valtava isku suomalaiselle heti kilpailun ensimmäisellä erikoiskokeella. Auto on rikki.

Kello 9.48: Neuville jää Rovanperästä heti 4,1 sekuntia.

– Näkyvyys oli huono, Neuville tunnusti.

Hyundai-kuskin auto täristi pienen penkkaseikkailun mukana tarttuneen mudan vuoksi.

Kello 9.44: Rovanperä on jättänyt toisella väliaikapisteellä Neuvillea 3,5 sekuntia. 

– Tämä on Kallelle optimiolosuhde: märkä, mutta ei ole lätäköitä, ja mutaa kertyy asvaltille. Tästä on mahdollisuus ottaa hyvä tulos, C Moren asiantuntija Teemu Suvinen sanoo.

Rovanperä pysäyttää maalissa kellon aikaan 12.44,6.

Kello 9.41: Gus Greensmith on ajaa ulos! Britti kyntää nurmikkoa tien reunalla, mutta pysyy onnekkaastikin tien päällä. 

Greensmithin seikkailun nurmella voit katsoa alta.

Kello 9.36: Rovanperä paahtaa vesikelissä, ja Thierry Neuvillella vaikuttaa olevan heti vaikeuksia! Kansainvälinen kuvayhteys pätkii hieman, joten belgialaisen lipsahtelusta ei saada kunnollista kuvaa.

Keli on tällä hetkellä erittäin haastava. Tie on märkä ja vettä sataa edelleen. Rovanperän kannalta ensimmäisenä ajaminen voi olla edullista, sillä asvaltin päälle kertyy mutaa tien reunoilta.

Kello 9.26: Kroatian MM-ralli on valmiina alkamaan. Ensimmäinen erikoiskoe on leveää ja vauhdikasta vuoristotietä vanhalla ja karkella asvaltilla.

Rallin käynnistää MM-sarjaa johtava Kalle Rovanperä. Erikoiskoetta värittää vesisade.

Kello 8.39: Suomalaisittain odotukset ovat tapissa etenkin MM-sarjaa johtavan Kalle Rovanperän kohdalla. Toyotan suomalaistähti lähtee petraamaan viime vuodesta, jolloin kisaaminen Kroatiassa päättyi ensimmäisillä kilometreillä ulosajoon. 

Rovanperän tunnelmia voi katsoa ja kuunnella videolta alla.

Kello 8.33: Tervetuloa mukaan seuraamaan Kroatian MM-rallia, joka käynnistyy tunnin kuluttua ajettavalla ensimmäisellä erikoiskokeella!

Aamupäivän ohjelmassa on neljä erikoiskoetta, joista jälkimmäisin tosin keikahtaa iltapäivän puolelle ainakin näin Suomesta käsin laskettuna. Vastaavasti myös illemmalla ajetaan neljä pätkää.

Päivitämme tähän artikkeliin kilpailupäivän merkittävimmät tapahtumat videoineen. Lisäksi rallipäivää voi seurata C Moressa, joka lähettää kaikki erikoiskokeet suorina lähetyksinä.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat