Näin suomalaiset reagoivat Linnan juhlien peruuntumiseen – kutsun saanut opetushoitaja: "Aivan oikea päätös"

2:09
Näin kansa reagoi Linnan juhlien peruuntumiseen

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa, miten suomalaiset reagoivat Linnan juhlien peruuntumiseen. 

Tasavallan presidentin kanslia julkaisi tänään uutispommin kertomalla, että Presidentinlinnassa ei ole tänä vuonna juhlavastaanottoa heikentyneen koronatilanteen vuoksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkaisi lausuntonsa myös Twitterissä. Julkaisu on saanut hetkessä useita satoja tykkäyksiä.

Peruuttamispäätös on saanut osakseen paljon kiitosta. 

Päätöstä on kehuttu oikeaksi. 

– Suoraselkäinen päätös tässä tilanteessa. Kun kaikkea rajoitetaan, yrittäjät kärsii, tuntuisikin epäoikeudenmukaiselta, jos toiset vain juhlisi prameasti, eräs kommentoi presidentin julkaisua. 

– Olisipa asiat näin selkeitä muussa koronatoiminnassa. Yksinkertainen on toimivaa ja selkeää, toinen toteaa presidentin julkaisun kommenteissa. 

Opetushoitaja Sari Roos ei harmittele juhlien peruuntumista 

Helsingin kaupungin sairaalatoimintojen opetushoitaja Sari Roos oli yksi niistä terveydenhuoltoalan ihmisistä, joka sai kutsun Linnan juhliin.  

Roos sai kutsun innovaationsa ansiosta.  

Hän kehitti tekniikan, jonka avulla koronarokoteampullista saa luvatun viiden sijasta seitsemän. 

 –Helsingin osalta me olemme antaneet noin miljoona koronarokotetta, niin niistä 300 000 rokotetta on sellaisia, mitkä on saatu enemmän tällä ilmakuplatekniikalla, jossa pystytään hävikki poistamaan, Roos selittää. 

Juhlien peruminen oli opetushoitajan mukaan oikea päätös.  

– Varsinkin kun työskentelen itse sairaalassa, jossa on koronan aikana hoidettu yli 500 helsinkiläistä. Meillä täällä hetkellä koronapotilaiden määrät nousevat, joten aivan oikea päätös.  

Kutsun saaminen tuntui todella hyvältä ja merkitykselliseltä, vaikka juhlia joutuukin nyt hieman odottamaan. 

– Koin kutsun sellaisena arvostuksena omaa työtäni kohtaan, ja että ammattitaitoani arvostettiin niin paljon presidentin kansilasta ja presidentin puolesta, että tämän kutsun sain.  

Kaikki tämän vuoden juhlallisuuksiin kutsutut tulevat saamaan kutsun myös ensi vuoden juhliin. Niitä Roos odottaa jo hymyissä suin. 

Katso videolta Roosin koko haastattelu:

5:07

Kahdesti Linnan juhliin kutsuttu olympiauimari Matti Mattsson: "Jos ensi vuonna pääsisi linnaan asti"

Tokion olympialaisissa 200 metrin rintauinnista pronssia pokannut Matti Mattssonin, 28, oli tarkoitus osallistua tämän vuoden Linnan juhliin Maiju-vaimonsa kanssa.

– Totta kai oli hieno kunnianosoitus saada kutsu tällaisiin juhliin. Kyllä se kertoo mielestäni jotain, jos juhliin olisi osallistunut 100-200 henkeä ja oma nimeni löytyi listalta, Mattsson kommentoi MTV Uutisille.

Juhlat eivät ehtineet aiheuttaneet Mattssonille turhaa päänvaivaa tai rahanmenoa. Esimerkiksi juhlavaatteet olivat selvillä.

– Vaatekaapissa olisi ollut pukukoodin mukaista tummaa valmiiksi, joten emme ehtineet lyödä rahojamme vaatteisiin, uimari tokaisee.

Tieto juhlien peruuntumisesta tuli Mattssonille puhelimen kautta. 

– Puhelin on soinut jatkuvasti. Eipä tälle mitään voi. Tämä on tätä nykymaailmaa ja -aikaa. Jos ensi vuonna pääsisi linnaan asti.

Presidenttiparin ohjelma itsenäisyyspäivänä tarkentuu vielä

Iltalehti uutisoi kysyneensä tasavallan presidentin kansliasta, miten presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio viettävät itsenäisyyspäivää tänä vuonna.

– Presidenttipari antaa itsenäisyyspäivänä muun muassa erikoishaastattelun Ylen itsenäisyyspäivän suoraan TV-lähetykseen, jossa vieraillaan Presidentinlinnassa. Lähetyksessä kuullaan lisäksi veteraanien ja lottien sekä koronaviruspandemian aikaan ansioituneiden henkilöiden ajatuksia ja elävää musiikkia, Iltalehti kertoo presidentin kanslian vastanneen.

– Presidenttiparin muu ohjelma tarkentuu lähempänä itsenäisyyspäivää.

Näin kaupungilla reagoitiin tietoon

MTV Uutiset jalkautui kadulle kyselemään, minkälaisia ajatuksia juhlien peruuntuminen herättää kansalaisissa.

– Kyllä se sillä tavalla ikävää on, kun niitä on aina tullut seurattua. Se on sellainen itsenäisyyspäivän kohokohta, mutta ymmärrettävistä syistä tajuan kyllä, että niitä ei nyt järjestetä, kertoo Marjo.

– Järkytyin. Olen unohtanut kaiken tämän keskellä, että jotain tällaistakin voi vielä tapahtua, Arja kuvaili tunnelmiaan kuultuaan uutisesta.

– Ehkä se on tässä tilanteessa kaikesta fiksuin ratkaisu kun tartunnat ovat nousseet, Mikko pohtii.

Näin kutsun saanut urheilija Mira Potkonen kommentoi juhlien peruuntumista

3:29
Näin Linnan juhliin kutsuttu nyrkkeilijä Mira Potkonen reagoi juhlien perumiseen – katso video!

Kutsut oli suurilta osin ehditty jo postittaa. Valtaosa juhlavastaanotolle kutsutuista vieraista on ensikertalaisia. 

Yksi kutsun saaneista on nyrkkeilijä Mira Potkonen. Hän kertoo MTV Uutiset Liven suorassa haastattelussa, että uutinen juhlien peruuntumisesta ei tullut yllätyksenä.

– Jotenkin tämän osasi aavistella, kun katseli tilanteita, joita on tuon koronan suhteen ollut.  Näin saattaa käydä, Potkonen kommentoi tuntemuksiaan. 

Tasavallan presidentin kanslian välittämässä virallisessa lausunnossa todetaan, että kaikki kutsuvieraat tulevat saamaan henkilökohtaisen pahoitteluviestin, jollainen ei vielä toistaiseksi ole ehtinyt Potkosen käsiin. 

– En saanut tietoa henkilökohtaisesti. Luin netistä, tai itse asiassa kaveri laittoi viestiä, että ne on peruttu – sieltä tuli ensimmäisenä tieto, urheilija toteaa. 

Terveydenhuollon ammattilaisilta ymmärrystä ja kiitosta

Itsenäisyyspäivän vastaanotto on aina ollut yksi vuoden seuratuimmista tilaisuuksista. 

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo Twitterissä olevansa tyytyväinen päätökseen. 

– Erittäin vastuullinen päätös, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Rytkönen kiittelee tviitissään.

Rytkösen mukaan terveydenhuollon ammattilaiset ymmärtävät päätöksen ja ovat mielissään siitä, että kutsu on voimassa vielä ensi vuonnakin. 

– Sillä välin me jatkamme pitämään huolta kaikista suomalaisista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja