Carlos Sainz dramaattisen kisan ykkönen, loppuhetkillä hurjaa kilvanajoa – näin Britannian GP eteni

Tulosruutu: Britannian GP:ssä raju joukkokolari

F1-kausi jatkui tänä viikonloppuna Englannin Silverstonen radalla. MTV Urheilu seurasi Britannian GP:n tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, Britannian GP:

Lopputulokset:
1. Sainz 
2. Perez +3,7
3. Hamilton +6,2
4. Leclerc +8,5
5. Alonso +9,5
-----------------
DNF Bottas

Kello 19.26: Tuomaristo ei lähtenyt jakamaan rangaistuksia Perezille, Hamiltonille tai Leclercille ohitustilanteista, joissa jokainen kolmikosta kävi radan ulkopuolella. Verstappenin ja Schumacherin loppuhetkien tilanne on puolestaan yhä tuomariston pöydällä.

Maali: Carlos Sainz voittaa dramaattisen Britannian GP:n. Lopussa nähtiin kertakaikkisen loistavaa kilvanajoa. Red Bullin Sergio Perez nousee joukon hänniltä toiseksi. Kotiyleisön iloksi Mercedeksen Lewis Hamilton on kolmas. MM-sarjan johtaja Verstappen pitää lopussa seitsemännen sijansa. Alfa Romeon Valtteri Bottaksen kisa loppui jo ennen aikojaan keskeytykseen.

Kymmenen kärki:
1. Sainz
2. Perez
3. Hamilton
4. Leclerc
5. Alonso
6. Norris
7. Verstappen
8. Schumacher
9. Vettel
10. Magnussen

Kierros 52/52: Viimeinen kierros käynnissä. Alonso hakee yhä ohitusta Leclercistä. Schumacher aivan Verstappenin takana. Sainz on menossa kohti uransa ensimmäistä F1-voittoa.

Kierros 51/52: Verstappen käy kovaa taistelua Haasin Schumacheria vastaan. Verstappen rikkinäisellä autolla seitsemäntenä.

Kierros 50/52: Sainz ajamassa kisan voittoon. Perez repinyt eron Hamiltoniin, joka on karkaamassa Leclerciltä. Monacolainen yhä kovilla Alonsoa vastaan.

kierros 48/52: Hamilton ohittaa Leclercin, joka kuitenkin kuittaa sijoituksensa takaisin. Ja Hamilton ohittaa uudelleen. Loistavaa kilvanajoa.

Kierros 47/52: Hamilton käy jo pari kertaa Leclercin rinnalla. Mutta monacolainen ei taivu.

Kierros 46/52: Wau!!! Perez hakee ohitusta Leclercistä, joka ei meinaa luovuttaa. Hamilton ohittaa jo välissä molemmat kuskit. Perez kuittaa uudelleen Hamiltonin, joka tipahtaa taas neljänneksi. Mahtavaa kilvanajoa!!

Kierros 44/52: Hamilton haastaa Pereziä ja meinaa mennä ohi. Herkullinen sprintti menossa.

Kierros 43/52: Turva-auto pois radalta ja tapahtumia, tapahtumia! Perez nousee Hamiltonin edelle. Sainz kuittaa Leclercin. Huh!

Kierros 42/52: 14 autoa enää mukana. Turva-auto tältä kierrokselta sisään. Britannian kisaan saadaan herkullinen huipennus. Kymmenen kierroksen sprintti loppuun!

Kierros 41/52: Kymmenen kärki turva-auton takana:

Leclerc
Sainz
Hamilton
Perez
Alonso
Norris
Vettel
Magnussen
Verstappen
Schumacher

Kierros 41/52: Kisan kärkikuski Leclerc on nyt pahoissa vaikeuksissa, kun takana kaikilla pehmeän seoksen renkaat alla. 

Kierros 40/52: Sama ratkaisu Red Bullin Perezillä, McLarenin Norrisilla ja kaikilla muillakin jälkijoukossa.

Kierros 40/52: Kisan kärkikuski Leclerc jatkaa radalla, Sainz ja Hamilton varikolle. Sainzille ja Hamiltonille pehmeän seoksen pyörät alle.

Kierros 39/52: Oconin auto jää vanhalle pääsuoralle. Turva-auto! Draamaa!

Kierros 39/52: Alpinen Oconilla jokin ongelma. Verstappen nousee takaisin kahdeksanneksi. Myös Haasin Schumacher nousee edelle. Ocon joutuu keskeyttämään.

Kierros 38/52: Ocon poimii Verstappenin pitkän takasuoran päässä. Hamilton noussut jo kahden sekunnin päähän Sainzista.

Kierros 37/52: Vaikeaa on MM-sarjan johtajalla Verstappenilla. Ocon aivan takasiivessä kiinni ja mutkat menevät jatkuvasti pitkäksi. Tiukkaa tekee Verstappenilla, että yltää pisteille tämän päivän kisassa.

Kierros 36/52: Kärjessä Leclercillä hieman yli kahden sekunnin kaula tallikaveriinsa Sainziin nähden. Hamilton kuuden sekunnin päässä Leclercistä.

Kierros 35/52: Ja Norrisin varikkopysähdyksen myötä Perez nousee jo neljänneksi. Norris palaa radalle viidenneksi. Perez joutuu kuitenkin käymään vielä varikolla.

Kierros 34/52: Kisan alussa kovia kokenut Perez on noussut joukon hänniltä jo viidenneksi.

Kierros 34/52: Hamilton kärjestä sisään. Kovan seoksen renkaat alle. Huono pysähdys. Molemmat Ferrarit ehtivät edelle.

Kierros 33/52: Pitkään hyvillä sijoilla keikkunut Latifi on nyt alamäessä. Ocon ja Schumacher päässeet kanadalaisen edelle. Ja samalla tuomaristolta varoitus ratarajojen rikkomisesta.

Kierros 32/52: Alfa Romeo: Zhou päässyt pois terveyskeskuksesta.

Kierros 31/52: Sainz päästää Leclercin edelleen. Kärjessä Hamiltonilla 18,8 sekunnin kaula Leclerciin. Hamilton ei ole vielä tehnyt pysähdystä. Varikolla kuluu noin 19 sekuntia eli tiukoille menee.

Kierros 31/52: Leclerc hakee jo ohitusta. Sainz kaukana tavoiteajasta. Ferrareiden sisäinen järjestys vaihtuu aivan piakkoin.

Kierros 30/52: Sainzille sanotaan, että 1.32,2 on tavoiteaika. Muuten järjestystä vaihdetaan.

Kierros 29/52: "Saatte vapaasti taistella", Leclercille viestitetään. Monacolainen tallikaverinsa Sainzin imussa.

Kierros 28/52: AlphaTaurin Gaslylle näytetään mustaoranssia lippua. Gaslyn kisa päättyy. Viisi kuskia ulkona (Gasly, Bottas, Russell, Zhou ja Albon).

Kierros 26/52: Verstappen valittaa, että kovan seoksen renkailla ei ole mitään pitoa. Vaikeaa on hollantilaisella. Hamilton puolestaan jatkaa yhä radalla keskikovan seoksen pyörillä.

Kierros 25/52: Leclerc kärjestä varikolle. Hamilton nousee kotiyleisön iloksi ykköseksi. Leclercille kovan seoksen renkaat alle. Monacolainen palaa radalle sijalle kolme.

Kierros 24/52: Verstappen taas varikolle. Kisa kuitenkin jatkuu. Kovan seoksen renkaat alle. Red Bull muovaa hollantilaisen etusiipeä uuteen uskoon. Auton tasapainoa pyritään parantamaan. Verstappen nyt sijalla kahdeksan.

Kierros 23/52: Hamilton jahtaa intensiivisesti Leclerciä. Niinköhän kokenut britti pystyy tarjoamaan todellista herkkua kotiyleisölle.

Kierros 22/52: Hamilton enää kahden ja puolen sekunnin päässä Leclercistä.

Kierros 21/52: Ai, ai. Bottaksen kisa päättyy jonkinlaiseen tekniseen vikaan. Näin molemmat Alfa Romeot ulkona kisasta.

Kierros 20/52: Sainz kärjestä varikolle. Hardit eli kovan seoksen renkaat alle. Espanjalainen palaa radalle sijalle kolme.

Kierros 20/52: Bottas on aivan Latifin tuntumassa. Ja samalla Latifi varikolle. Näin Bottas saa hieman happea.

Kierros 19/52: Mercedeksen Lewis Hamilton kirii Ferrari-kaksikkoa kiinni. Britti tykittää kisan nopeimpia kierroksia.

Kierros 18/52: Leclerc käy kuumana. Hän haluaa, että Ferrari päästää hänet edelle, koska hän saattaa joutua vaihtamaan etusiiven varikolla.

Kierros 17/52: Mercedeksen Hamilton on varsin hyvissä asetelmissa jopa koko kisan voittoa ajatellen. Britti on vain 3,5 sekunnin päässä edellä olevasta Leclercistä.

Leclerc puolestaan valittaa, että hän on jumissa tallikaverinsa Sainzin takana. Ferrari vastaa: Leclerc päästetään Sainzin edelle.

Kierros 16/52: Verstappenille viestitetään, että auton takapään aerodynaamiset osat ovat vaurioituneet. Mutta hollantilainen pystyy jatkamaan kisaa.

Kierros 15/52: AlphaTaurin Tsunodalle viiden sekunnin aikarangaistus Gasly-osumasta.

Kierros 14/52: Verstappen raportoi, että autossa on jokin rikki. Red Bull raportoi, että auton rungossa on vika. Se ei ole kuitenkaan "kriittinen".

Kierros 13/52: Verstappen tipahtaa sijalle kuusi. Alonso 5,5 sekunnin päässä.

Kierros 13/52: Verstappenilla rengasrikko! Hollantilainen ajaa irto-osien päältä. Verstappen varikolle ja Sainz uudelleen kärjessä.

Kierros 12/52: AlphaTaurin Tsunoda pyörähtää ja osuu tallikaveri Gaslyyn. Molemmat tippuvat useita sijoja. Bottas yhtäkkiä yhdeksäs.

Kierros 10/52: Sainz tekee virheen ja Verstappen nousee kärkeen. Draamaa kärjessä.

Kierros 10/52: FIA kertoo, että Williams-kuski Albon on viety sairaalaan tarkistettavaksi. Zhou on puolestaan yhä rata-alueen terveyskeskuksessa.

Kierros 9/52: Bottas on jäänyt jumiin Williamsin Latifin taakse. Ero pysyy puolessa sekunnissa.

Kierros 8/52: Perez varikkopysähdyksen jäljiltä sijalla 16. Takana vain Aston Martinin Vettel, joka kävi myös varikolla. Kärjessä Verstappen on aivan Ferrarin Sainzin imussa.

Kierros 7/52: Bottaksella nyt Williamsin Latifi edessä. Kaksikon välillä vain muutamien kymmenysten ero.

Kierros 6/52: Hamilton poimii Norrisin toisella pitkällä suoralla. Norris ei lähde sen enempää kikkailemaan. Hamilton nyt neljäs ja Norris viides.

Kierros 5/52: Perez varikolle. Norris nousee neljänneksi ja Hamilton viidenneksi. Perez tipahtaa joukon hännille.

Kierros 4/52: Bottakselle vaikea uusintalähtö. Suomalainen pystyy hieman paikkaamaan, kun hän ohittaa Ricciardon. Bottas nyt 12:s.

Perezin etusiivestä irtosi iso osa vanhalla pääsuoralla. Meksikolainen kuitenkin jatkaa yhä radalla.

Uusintalähtö: Verstappen saa taas hyvän lähdön, mutta Sainz pystyy puolustamaan. Leclerc osuu Perezin kanssa ja osumaa tulee. Norris haastaa Hamiltonin ja ohittaa kokeneemman britin. Bottas tipahtaa kolme pykälää sijalle 13.

Kello 17.58: Mercedeksen Russell, Alfa Romeon Zhou ja Williamsin Albon ulkona kisasta. Muut jatkavat.

Kello 17.56: Sitten uudelle lämmittelykierrokselle. Verstappen vaihtaa mediumit eli keskikovan seoksen renkaat alleen. Williamsin Latifilla, AlphaTaurin Gaslyllä ja Tsunodalla, Alpinen Oconilla ja Aston Martinin Vettelillä softit alla. Muilla keskikovan seoksen renkaat.

Kello 17.54: Kisaa jatketaan parin minuutin päästä. Bottas ruudussa kymmenen, Sainz yhä paalulla.

Kello 17.50: Rajuja kuvia kolarista:

Kello 17.46: Kisaa jatketaan Suomen aikaan kello 17.56 eli kymmenen minuutin päästä.

Kello 17.44: "Zhou on tajuissaan, puhuu ja voi tilanteeseen nähden hyvin. Ei murtumia", Alfa Romeo viestittää Bottakselle.

Suomalaiskuski itse vältti juuri ja juuri kaaoksen. Bottas ehti reagoida edessä tapahtuneeseen kolariin, välttäen pahemmat osumat.

Kello 17.41: Tietoa uusintalähdön ajankohdasta odotellaan yhä. FIA:lla ollut ohjelmaa joukkokolarin lisäksi radalle pyrkineiden protestoijien kanssa.

Kello 17.39: Rata-alueelta on jaettu rajua kuvaa lähdön joukkokolarista.

Kello 17.34: Kymmenen kärki uusintalähdössä:

Sainz
Verstappen
Leclerc
Hamilton
Norris
Alonso
Latifi
Gasly
Bottas

Kello 17.32: Radalla on nähty myös iljettävä ilmiö: ”Voimme vahvistaa, että punaisten lippujen jälkeen useat ihmiset yrittivät rynnätä radalle. Nämä henkilöt on välittömästi poistettu ja he ovat paikallisten viranomaisten hallussa”, FIA informoi.

Rata-alueella on ollut omia huolia protestoijien kanssa.

Kello 17.29: Bottakselle viestitetään talliradiossa, että Zhou on ok. Bottas kiittää viestistä.

Kello 17.26: Hurjannäköinen kolari! Zhoun auto sinkoaa ratavallien yli ja jää jumiin aitojen eteen. Huh, huh. Kaikki lähtee liikkeelle, kun Russell kääntää vasemmalle, johon Gasly on sijoittanut autonsa. Russell kimpoaa päin Zhou'ta, joka lähtee hurjalla vauhdilla päin ratavalleja.

Kello 17.25: Kisaa ei ehditty ajaa tarpeeksi, minkä myötä FIA palauttaa lähtöjärjestyksen sille mallille, mitä se oli lähdössä. Eli Sainz on yhä ykkönen ja Verstappen kakkonen.

Kello 17.24: Kisa jatkuu punaisten lippujen jälkeen lähtöruudukosta. Kuljettajat saavat myös vaihtaa renkaita pysäytyksen aikana.

Kello 17.22: FIA: "Zhou ja Albon viety lääkärintarkistukseen". Molemmat ovat tajuissaan.

Kello 17.21: Kansainväliseltä autoliitolta FIA:lta ei ole tullut infoa siitä, milloin kisa aloitetaan uudelleen. Russellin ja Zhoun tilanteesta ei olla myöskään näytetty uusintoja.

Kello 17.16: Alfa Romeo: "Zhou on ok". Kiinalaiskuljettaja on nostettu varatoimenpiteenä paareille, mutta hän pystyy liikuttamaan raajojaan.

Kello 17.15: Russell keskustelee yhä ratavirkailijoiden kanssa siitä, että pystyykö hän jatkamaan kisaa. Russellin auto on nostettu nosturin kyytiin. Zhou on päässyt pois autostaan.

Kello 17.12: "Autoon tarrautui jotain ensimmäisissä mutkissa, katsotaan sitä, kun palaan varikolle", Bottas sanoi Alfa Romeolle.

Kello 17.10: Zhou on mitä ilmeisemmin kunnossa. Auto on vain kääntynyt päälaelleen ja se yritetään nyt kääntää "jaloilleen". Zhou on jumissa autossa.

Kello 17.09: Russell yrittää vielä jatkaa kisaa ensimmäisen kierroksen kolarin jäljiltä. Brittikuski hyppäsi takaisin autoonsa.

Lähtö: Verstappen saa loistavan lähdön ja nousee kärkeen. Lähdössä heti raju kolari. Russell osuu Alfa Romeon Zhou'hun, jonka auto kääntyy päälaelleen. Zhoun, Russellin, Williamsin Albonin kisa päättyy heti ensimmäiseen mutkaan. AlphaTaurin Tsunodalla etusiipi hajonnut, Alpinen Oconilla rengas hajonnut. Punainen lippu!

Kello 17.00: Lämmittelykierros käynnissä. Kisa päästään aloittamaan kuivalla kelillä. Horisontissa näkyy kuitenkin hyvin tummia pilviä.

Kello 16.58: Lähtörenkaat julki. Verstappen aloittaa pehmeän seoksen pyörillä. Sama valinta Williamsin Latifilla ja Albonilla, Haasin Magnussenilla ja Aston Martinin Vettelillä. Mercedeksen George Russell aloittaa kisan kovan seoksen renkailla. Muilla mediumit eli keskikovan seoksen pyörät alla.

Kello 16.57: Ilman lämpötila lähdön alla +17, rata +28. Sateelle annetaan 20 prosentin mahdollisuus.

Kello 16.56: Silverstonessa lehterit täynnä. Viikonlopun yleisömäärä nousee yli 400 000 katselijaan. F1:t kiinnostavat brittien saarella.

Kello 16.54: Tämän päivän kisa ajetaan Englannin Silverstonessa, legendaarisella, mutta vuosien varrella uuteen uskoon laitetulla näyttämöllä. Radan pituus: 5,891 kilometriä. Kilpailussa ajetaan 52 kierrosta (yhteismitta 306,198 kilometriä).

Kello 16.51: Ferrarilla vielä ylimääräistä hässäkkää kisan alla. Mekaanikot tekevät kovasti töitä molempien autojen parissa.

Kello 16.48: F1:n nelinkertainen maailmanmestari, Aston Martinin saksalaiskuski Sebastian Vettel viettää tänään syntymäpäivää. Mittariin tulee 35 vuotta.

Kello 16.45: Red Bullin Verstappen johtaa siis MM-sarjaa, vieläpä varsin selvällä erolla. Red Bull on puolestaan karussa muilta valmistajien sarjan puolella.

Kuljettajien MM-sarjan TOP 5:

Sija

Kuski

Talli

Pisteet

1.

Max Verstappen

Red Bull

175

2.

Sergio Perez

Red Bull

129

3.

Charles Leclerc

Ferrari

126

4.

George Russell

Mercedes

111

5.

Carlos Sainz

Ferrari

102

Valmistajien MM-sarjan TOP 5:

Sija

Talli

Pisteet

1.

Red Bull

304

2.

Ferrari

228

3.

Mercedes

188

4.

McLaren

65

5.

Alpine

57

Kello 16.40: Ferrari lähtee hyvistä asetelmista sunnuntain kisaan, kun Sainz on paalulla ja Leclerc kolmannessa ruudussa. Ferrarilla on kuitenkin huolia sunnuntain kisan alla.

Kello 16.35: Hamilton varoitteli lauantain aika-ajon jälkeen Red Bullia ja Ferraria: hän aikoo olla todella räväkkä heti ensimetreillä.

Kello 16.33: Red Bullin Sergio Perezille ilmoitettiin talliradiossa, että sadepilvet ovat lähestymässä rata-aluetta.

Kello 16.30: Mercedeksen Lewis Hamilton on hallinnut Britannian GP:tä viime vuosien aikana. Hamilton on ollut ykkönen vuosina 2014, -15, -16, -17, -19, -20 ja -21. Suomalaisista Valtteri Bottas oli ykkönen vuonna 2020, kun Silverstonessa ajettiin kaksi peräkkäistä kisaa. Hamilton voitti ensimmäisen ja Bottas toisen GP:n.

Bottaksen lisäksi suomalaisista Mika Häkkinen (2001) ja Kimi Räikkönen (2007) ovat juhlineet voittoa Silverstonessa.

Kello 16.27: "Meidän korvanappiimme tuli tieto, että vettä saattaa tulla kisan alla", Alfa Romeon suomalaiskuski Bottas sanoi kelistä Viaplayllä.

"On sellainen fiilis, että ihan varmasti pystytään etenemään tuosta. Latifin ja Gaslyn ohi pitäisi päästä aika nopeasti. Sen jälkeen haastetaan Alonso ja Norris", Bottas jatkoi perään.

Kello 16.25: Lauantain aika-ajo ajettiin hyvin epävakaissa olosuhteissa. Näkyvyys vajosi välillä todella heikoksi. Alfa Romeon Valtteri Bottas suhtautui tähän hyvin räväkällä tavalla.

Kello 16.20: MM-sarjan johtaja Max Verstappen päätyi buuausten kohteeksi aika-ajon jälkeen. Mercedeksen Lewis Hamilton ei tykännyt tästä.

Kello 16.15: Aika-ajon yllättäjä Carlos Sainz häkeltyi itsekin ykkössijasta.

Kello 16.10: Alfa Romeon Valtteri Bottas joutui ”kierteeseen” aika-ajon toisessa osiossa. Suomalaiskuski ei saanut lämpöä renkaisiin, minkä myötä Bottaksen auto lähti luistelemaan.

Kello 16.05: Paluu vielä eilisen aika-ajon tapahtumiin. Vesisade toi lisäväriä, Sainz vahvin loppuhuipennuksessa.

Kello 16.00: Ferrarin Sainz paalulla, MM-sarjan johtaja Verstappen kakkosruudussa, Leclerc tallikaverinsa takana ja Bottas ruudussa 15.

Britannian GP:n lähtöjärjestys:

1. Carlos Sainz, Ferrari

2. Max Verstappen, Red Bull

3. Charles Leclerc, Ferrari

4. Sergio Perez, Red Bull

5. Lewis Hamilton, Mercedes

6. Lando Norris, McLaren

7. Fernando Alonso, Alpine

8. George Russell, Mercedes

9. Guanyu Zhou, Alfa Romeo

10. Nicholas Latifi, Williams

11. Pierre Gasly, AlphaTauri

12. Valtteri Bottas, Alfa Romeo

13. Yuki Tsunoda, AlphaTauri

14. Daniel Ricciardo, McLaren

15. Esteban Ocon, Alpine

16. Alexander Albon, Williams

17. Kevin Magnussen, Haas

18. Sebastian Vettel, Aston Martin

19. Mick Schumacher, Haas

20. Lance Stroll, Aston Martin

Kello 15.55: Tervetuloa F1:n Britannian GP:n liveseurannan pariin. Iltapäivän kisa käynnistyy Suomen aikaan kello 17. Sitä ennen läpikäynnissä niin lähtöjärjestys kuin ennakkoasetelmat kauden kymmenenteen kisaan.

Lue myös:

    Uusimmat