Mainos

MTV seuraa kuninkaallisten vierailua – arvovieraat juhlivat Espoossa

3:20

Pohjoismaiden valtiojohtajat vierailevat tänään Helsingissä. MTV Uutiset seuraa vierailua reaaliajassa.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottavat valtionpäät vastaan Presidentinlinnan etupihalla kello 10.30 alkaen. MTV Uutiset lähettää vastaanottojuhlallisuudet suorana verkossa.

Vierailulle saapuvat Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja, Tanskan kuningatar Margareeta sekä Islannin presidentti Gudni ThorlaciusJohannesson ja hänen puolisonsa Eliza Jean Reid.

35:07

Kello 15.10: Arvovieraat ovat siirtymässä valtiovierailun seuraavaan kohteeseen, Helsingin Sibelius-monementille. Ohjelma jatkuu siellä kello 16.00. Luvassa on jälleen musiikkiesityksiä.

Kello 14.27: Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa korostaa puheessaan Itämeren ainutlaatuisen luonnon suojelua. Hän muistelee myös suomalaisia sotalapsia Ruotsissa ja ruotsalaisia vapaaehtoisia Suomen sodissa. Hän sanoo myös, että Suomen suhteet ovat Ruotsille keskeisiä. Hän toivoo maiden yhteistyön syventämistä kaikilla elämänalueilla. "Olemme ystäviä ja veljiä." Kuningas kertoi myös Ruotsin lahjoista Suomen satavuotisjuhliin: Ruotsi lahjoittaa Suomelle veistoksen, joka paljastetaan marraskuussa Espoon Hanasaaressa, sekä "panostuksen metsän- ja metsäteollisuuden tutkimukseen tutkijanpaikkojen muodossa". Hanke on nimeltään Tandem forest values. 

Kello 14.15: Presidentti Niinistö korostaa juhlapuhessaan pohjoismaiden yhteistä luterilaista kulttuuriperintöä, demoratian voimakkuttaa ja laillisuusperiaatetta: "Maata on lailla johdettava". Hän korosti muutenkin pohjoismaisen yhteyden tärkeyttä ja sanoi, että Pohjoismaat ovat yhdessä vahvempia kohtaamaan maailman myrskyt.

Kello 14.00: Arvovieraat vastaanotti Ruotsalaisen-suomalaisen kulttuurirahaston puheenjohtaja Jan-Erik Enestam, kulttuurirahaston hallituksen puheenjohtaja Kimmo Sasi jatoimitusjohtaja Gunvor Kronman. Sää on Espoossakin tuulinen ja kalsea, mutta arvovieraat ovat hyväntuulisia. Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus vihittiin samassa yhteydessä uudelleen käyttöön remontin jälkeen. Paikalla ovat myös presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi.

Kello 13.55: Valtionpäämiehet saapuivat Hanasaareen kulttuurikeskukseen Espooseen. Ohjelmassa ovat presidentti Niinistön ja Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan puheet sekä musiikkia. Esiintymässä ovat Maria Ylipää ja FORK.

Kello 12.48: Helsingin tuleva pormestari Jan Vapaavuori (kok.) isännöi juhlalounasta valtiovieraille. Lounaalle osallistuu noin 140 kutsuvierasta. Vieraita viihdyttävät Sibelius-Akatemian Loistojousitrio sekä Kaisaniemen ala-asteen 5 C -luokka. Lounaan päättää Norjan kuningas Haraldin kiitospuhe.

Lounasvieraille tarjotaan alkuruuaksi kraavattua siikaa ja tilliaiolia. Sen jälkeen on vuorossa karitsaa korvasienten, puikulaperunoiden ja villiyrttien kera. Lounaan päättää jälkiruoka tyrniliköörillä maustetuista mansikoista, kaupungintalon villisorbetista ja kuusenkerkästä. 

Päivällisellä puheet pitävät myös presidentti Sauli Niinistö sekä Tanskan kuningatar Margareeta. Vieraita viihdyttää Kaartin soittokunta ja kansanperinteestä ammentava Shamu-yhtye.

Juhlapäivällisen on valmistanut Suomen kokkimaajoukkue, joka voitti kultaa Saksassa viime vuonna järjestetyissä kisoissa.

Kello 11.34: Valtionpäät seuraavat tanssiesitystä helsingin kaupungintalon parvekkeelta.

Kello 11.27: Valtiojohtajat siirtyvät nyt kaupungintalon parvekkeelle, josta he seuraavat pian Koko Suomi tanssii -esitystä.

Kello 11.25: Valtiovieraat ja presidenttiparimme kävelevät presidentinlinnalta Helsingin kaupungintalolle yleisön ja valokuvaajien ympäröimänä. Rouva Jenni Haukio tervehtii nuoria katselijoita kädestäpitäen.

Kello 11.20: Valtiovieraat ja maamme presidenttipari kuuntelevat Maamme-laulun presidentinlinnan pihalla.

Kello 10.55: Nyt valtionpäät tervehtivät runsaslukuista katselijajoukkoa parvekkeelta. Helsingin keskustassa on alkanut sataa ja valtiovvieraat on suojattu sateenvarjoin.

Kello 10.53: Presidenttipari Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat nyt ottaneet vastaan pohjoismaiden valtionpäät. Kaikki ovat nyt siirtyneet presidentilinnan sisälle. Hetken kuluttua he tervehtivät kansalaisia linnan parvekkeelta. Paikalla on paljon yleisöä eri pohjoismaiden lippujen kanssa.

Kello 10.46: Maansa kansallisväriin punaiseen pukeutunut Tanskan kuningatar Margareeta nousee autostaan ja asettuu kuuntelemaan Tanskan kuninkaallisen hymnin presidentinlinnan portaille.

Kello 10.43: Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia saapuvat presidentinlinnaan. Kaartin soittokunta esittää Ruotsin kansallislaulun Du gamla du fria.

Kello 10.37: Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja saapuvat. Norjan kansallislaulu soi.


Kello 10.33: Islannin presidentti ThorlaciusJohannesson ja hänen puolisonsa Eliza Jean Reid  saapuivat presidentinlinnaan ja heitä tervehdittiin Islannin kansallislaululla. Presidentti onnitteli Sauli Niinistöä ja Jenni Haukiota Suomen 100-vuotisjuhlien johdosta heti kätellessään.


Kello 10.10: Vierailu voi aiheuttaa haittaa liikenteeseen Helsingin keskustassa. Poliisi suosittaa, että etenkin Kauppatorin alueelle, Etelä-Helsinkiin tai esimerkiksi Kruununhakaan pyrkivät jättäisivät auton kotiin, mikäli mahdollista.

Kello 9.20: Esimerkiksi rekalla tehtävät iskut eivät uhkaa pohjoismaisten kuninkaallisten vierailua Helsingissä, kertoo tilannejohtaja, ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista.

Poliisi on kuitenkin varautunut rekka-iskun mahdollisuuteen. Jos uhka ilmenisi, poliisi on varautunut sulkemaan teitä kalustollaan. Mitään kaupungin osia ei ole kuitenkaan suljettu etukäteen.

Kello 9.20: Pohjoismaiden valtionpäämiesten Suomen-vierailua varjostavat sadepilvet ja kylmä keli.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sadekuurojen riski Helsingin alueella on suuri aamupäivästä iltapäivään asti. Lämpötilakin jää vain kymmenen asteen tienoille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.