Espanjan viranomaiset tekivät virheen Janne "Nacci" Tranbergin kotietsinnässä – puolustus vaatii tuhansia valokuvia hyödyntämiskieltoon

Katiska-vyyhtiä puidaan jälleen oikeudessa – tänään äänessä ovat pääsyytetyt Niko Ranta-aho ja Janne"Nacci"Tranberg 3:52
Maaliskuussa Janne "Nacci" Tranbergiä kuultiin Katiska-vyyhtiin liittyvässä oikeudenkäynnissä.

Janne "Nacci" Tranbergin puolustus vaatii tuhansien valokuvien ja muun aineiston asettamista hyödyntämiskieltoon, koska espanjalaiset viranomaiset tekivät muotovirheen yhdessä Espanjassa tehdyssä kotietsinnässä.

Hyödyntämiskieltovaatimusta käsiteltiin perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa jatkuneessa huumeiden ja dopingaineiden salakuljetukseen liittyvässä Katiska-vyyhdissä. Hyödyntämiskielto tarkoittaa sitä, että laittomasti tai muuten kielletyllä tavalla hankittua todistusaineistoa ei voi oikeudessa käyttää.

Suomalaiset syyttäjät myönsivät Espanjassa tapahtuneen virheen, mutta pitivät sitä sen verran vähäisenä, ettei hyödyntämiskielto ole tarpeen.

Etsinnät Espanjassa

Ex-Cannonball Janne Tranberg ja liikemies Niko Ranta-aho ovat Katiska-vyyhdin pääepäillyt. Ranta-aho kiisti kaikki rikokset aluksi, mutta pyörsi kantansa nyt keväällä tunnustaen suuren osan syytteistä. Tranberg on kiistänyt kaiken.

Tranberg otettiin kiinni lokakuussa 2019 Esteponan kaupungissa Espanjan aurinkorannikolla. Hänen käyttämäänsä asuntoon tehtiin kotietsintä.

Tässä etsinnässä ei ollut ongelmia. Espanjan lain mukaan poliisin on haettava tutkintatuomarilta lupa kotietsintään. Tuomari myös määrää etsintään mukaan tuomioistuimen edustajan ja etsinnästä on tietysti ilmoitettava epäillylle ja tämän oikeusavustajalle.

Tuomioistuimen edustaja kirjaa takavarikot.

Esteponan etsinnässä löytyi paljon huumeisiin ja dopingaineisiin liittyvää todistusaineistoa. Sieltä löytyi myös viitteitä Tranbergin käyttämästä toisesta asunnosta Alozainan kylässä. Paikka sijaitsee viitisenkymmentä kilometriä Malagasta sisämaahan.

Etsintä Alozainassa

Toisessa etsinnässä joitain päiviä myöhemmin kaikki ei enää mennytkään muotomääräysten mukaan. Alozainan asunnolle lähti neljä poliisia ja tuomioistuimen edustaja, mutta Tranbergille tai hänen espanjalaiselle oikeusavustajalle ei etsinnästä ilmoitettu lainkaan, vaikka laki sitä edellytti.

Sen takia kumpikaan ei ollut paikalla.

Tranbergin puolustuksen mukaan virhe aiheuttaa sen, että Alozainasta löydettyä aineistoa ei pidä voida käyttää todisteena suomalaisessa oikeudenkäynnissä. Puolustuksen mukaan asunnosta löytyneillä puhelimella ja muistitikuilla oli erilaista aineistoa ja muun muassa 13 000 valokuvaa. Siellä oli myös passeja ja henkilökortteja sekä muistiinpanolehtiö.

Salissa jäi perjantaina epäselväksi mitä jutussa olevia todisteita mahdollinen hyödyntämiskielto tosiasiassa koskisi.

Syyttäjillä ja Tranbergin puolustuksella oli salissa aiheesta erimielisyyttä. Asia päätettiin selvittää myöhemmin, jos Helsingin käräjäoikeus määrää hyödyntämiskiellon.

Alozainan asunnosta löytynyt aineisto saattaa olla myös osin samaa, jota oli Esteponassa. Se on selvää, että Esteponan etsinnällä löytyneisiin todisteisiin hyödyntämiskielto ei vaikuttaisi.

Syyttäjät selvittivät

Erikoissyyttäjä Heli Vesaaja oli selvittänyt asiaa Espanjasta ja myönsi muotovirheen tapahtuneen. Vesaajan saamien tietojen mukaan tieto Alozainan etsinnästä ei päätynyt Tranbergille, koska tämä oli etsinnän aikaan Tranbergin Suomeen luovuttamista pohtineen espanjalaistuomioistuimen hallussa.

Siihen ei Espanjasta saatu selitystä miksi etsinnästä ei ilmoitettu Tranbergin espanjalaisavustajalle. Tranbergin suomalainen asianajaja Jaakko Tuutti ihmetteli, ettei siitä ilmoitettu hänellekään, vaikka hän oli jo tuolloin Tranbergin avustajana.

Vesaaja kertoi salissa, että espanjalaisten mukaan päätös etsinnästä oli laillinen ja paikalla oli tuomioistuimen edustaja. Ainoa virhe tapahtui siinä, että etsinnästä ei ilmoitettu Tranbergille tai avustajalle. Espanjalaisten mukaan oikeusturvatakeet täyttyivät, kun tuomioistuimen edustaja oli paikalla.

Tranbergin avustaja Tuutti asetti espanjalaisen tuomioistuimen edustajan ammattitaidon kyseenalaiseksi, jos hän ei kerran huomannut, että ilmoitus epäillylle puuttui.

– Tuomioistuimen jäsen näyttää suhtautuneen asiaan suurpiirteisesti, Tuutti totesi.

Tranberg sanoi olleensa jo Suomessa vankilassa, kun tieto Alozainan etsinnästä tuli hänen tietoonsa. Hän oli yrittänyt selvittää asiaa espanjalaisen avustajansa kanssa. Se ei onnistunut, kun suomalaiset syyttäjät hakivat Tranbergille kiellon olla yhteydessä tähän.   

Erikoissyyttäjä Vesaajan espanjalaisesta syyttäjävirastosta saamien tietojen mukaan etsintää ei voida mitätöidä Espanjassa, vaan etsinnän laillisuutta on harkittava tapauskohtaisesti.

Suomalaiset syyttäjät olivat sitä mieltä, että harkinnan pitää nyt tapahtua Helsingin käräjäoikeudessa.

Harkinta Suomessa

Erikoissyyttäjä Vesaaja ei pitänyt muotovirhettä niin vakavana, että Helsingin käräjäoikeuden pitäisi mitätöidä todistusaineisto.

Asianajaja Tuutti oli eri mieltä.

– Tuomioistuimen tehtävä on tuottaa oikeusturvaa, Tuutti totesi. - Se ei toteudu niin, että painetaan toisen viranomaisen virheet villaisella.

Käräjäoikeus ratkaisee asian ensi perjantaina.

Käräjäoikeus on aiemmin määrännyt Katiska-jutussa hyödyntämiskieltoon jutun Riihimäen haaran poliisikuulustelun, koska poliisi salli kahden syytetyn tavata poliisivankilan tupakkakopissa ennen toisen kuulustelua. He eivät olisi saaneet tavata.

Lue myös:

    Uusimmat