Saksa historiallisesti MM-finaaliin! Takaa-ajo huipentui jatkoaikavoittoon

Saksa ja Kanada kohtaavat Tampereella jääkiekon MM-kisojen loppuottelussa. Kanada voitti iltapäivän ottelussa niukasti Latvian ja Saksa huipensi komean nousunsa jatkoaikavoittoon Yhdysvalloista. MTV Urheilu seurasi otteluja tässä artikkelissa.

Saksa oli ottelun alussa jo 0-2-tappioasemassa, mutta nousi vielä ennen ensimmäistä erätaukoa tasoihin. USA meni uudelleen johtoon toisessa erässä.

Päätösminuuteilla Saksa ehti jo ottaa maalivahtinsa pois, kun Marcel Nöbels sörkki kiekon maaliin. Jatkoajalla Saksa kesti amerikkalaisten maalipaikat, ja Frederik Tiffels nousi sankariksi lauottuaan harhautuksen jälkeen suorasta luistelusta 4-3-voittomaalin.

Finaalipaikka on Saksalle sen historian ensimmäinen siitä lähtien, kun MM-kisoissa on vuodesta 1992 pelattu loppuotteluita pudotuspelimuodossa. Myös tappiottomasti välieriin asti yltäneelle Yhdysvalloille finaalipaikka olisi ollut ensimmäinen.

Latvia piinasi Kanadaa

Ensimmäisessä välierässä Kanada kukisti Tampereella pelatussa kovaotteisessa ja kiihkeässä MM-välierässä Latvian 4–2.

Loppuottelupaikka on Kanadalle neljäs perättäinen jääkiekon MM-kisoissa. Viime vuonna Kanada hävisi loppuottelun Suomelle.

Latvia oli pudottanut puolivälierissä Ruotsin ja edennyt ensimmäistä kertaa MM-kisojen välieriin. Innostus näkyi ja kuului Tampereen areenan ympäristössä ennen peliä, missä latvialaiskannattajat joikasivat Steam-fiktiobändin vanhaa hittiä Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye omilla sanoituksillaan. Myös areenan sisällä latvialaisilla oli ääniaaltojen ylivoima, joka vain yltyi, kun Dans Locmelis lapioi paluukiekon Samuel Montembeaultin taakse 8.18 minuutin pelin jälkeen ja vei Latvian 1–0-johtoon.

Avauserässä Kanada hallitsi kiekkoa Latviaa enemmän ja suojeli puolustuksessa kurinalaisesti puolustusalueensa keskustaa. Toisen erän alussa Kanada lahjoitti Latvialle lähes minuutin kahden miehen ylivoimaa otettuaan joukkuerangaistuksen vaihtovirheestä ja sen päälle Pierre-Olivier Josephin huitomisjäähyn. Latvian ylivoimapeli oli kuitenkin voimatonta – mutta sama päti Kanadaan, joka tuhlasi ennen toisen erän puoliväliä Rihards Bukartsin kampitusjäähyn.

Rodrigo Abols antoi pian Kanadalle uuden ylivoimamahdollisuuden, ja tällä kertaa kiekko osui jo tolppaan, mutta ei mennyt sisään. Tolppalaukauksen jälkitilanteessa Kanadan Adam Fantilli rynni Latvian maalille väkivaltaisuusjäähyn arvoisesti ja peli jatkui tasavajaalla. Molempien joukkueiden otteet kovenivat ja jäähyjä jaettiin toisessa erässä yhteensä yksitoista kappaletta, mutta yhtään erikoistilannemaalia ei syntynyt.

Kanadan runsas laukominen palkittiin

Kanadan tasoitus 1–1:een tuli ajassa 35.32, kun Samuel Blais laukoi pomppivasta poikittaissyötöstä kiekon takayläkulmaan. Tasatilannetta kesti kuitenkin vain runsas minuutti, kunnes Rudolfs Balcers purjehti keskeltä läpi ja laukoi 2–1 Latvialle.

Kolmatta erää oli pelattu vain 45 sekuntia, kun Kanadan runsas laukominen palkittiin tasoitusmaalilla. Jack Quinn laukoi nollakulmasta kiekon Latvian maalivahdin Arturs Silovsin maskin kautta maaliin. Kanada meni ensimmäisen kerran johtoon ajassa 48.56, kun 18-vuotias Adam Fantilli laukoi keskeltä 3–2. Takaa-ajossa Latvian kannattajat eivät luovuttaneet, mutta maalipaikkoja Latvia ei pystynyt luomaan. Scott Laughton laukoi Kanadan neljännen maalin viimeisellä minuutilla tyhjiin.

Kanada–Latvia 4-2 (0-1, 1-1, 3-0)

USA–Saksa 3-4 ja. (2-2, 1-0, 0-1, 0-1)

Liveseuranta:

MAALI! Saksa menee MM-finaaliin! Frederik Tiffels harhauttaa amerikkalaispuolustuksen sivulle ja laukoo kiekon verkkoon!

Kyseessä on Saksan historian ensimmäinen MM-finaali sinä aikana, kun MM-kisoja on vuodesta 1992 alkaen pelattu pudotuspelimuodossa.

67. min: Saksa on vuorostaan lähellä ratkaisua, mutta kiekko putoaa Casey DeSmithin torjunnasta USA:n maalin katolle!

64. min: Niederberger ottaa Saksan maalilla tärkeän torjunnan, kun USA:n Gauthier pääsee luvattoman helposti tunkeutumaan maalille.

63. min: USA hallitsee kiekkoa jatkoajalla. Tilaa on nyt enemmän, kun tämä pelataan neljällä neljää vastaan.

60:00: Tämä ottelu menee jatkoajalle! Nyt pelataan kymmenen minuutin jatkoaika.

58.37 MAALI! Saksa 3-3: Saksa ehtii ottaa jo maalivahdin pois, kun Marcel Noebels törkkää irtokiekon USA:n maaliin! Ottelu on tasan!

55. min: USA:n historiallinen ensimmäinen MM-finaali on viiden minuutin päässä. Tiukkaa kamppailua ollut tämä päätöserä. Saksalla on ollut muutama loistopaikka, joista paras oli Jonas Müllerin hurja ylärimakuti!

Klo 20.04: Kolmas erä on käynnissä!

40:00 Toinen erä päättyy USA:n johtoasemassa.

30:42 JÄÄHY: Saksan Nico Sturm ottaa kahden minuutin rangaistuksen kiinnipitämisestä.

28:47 MAALI! USA 3-2: Nyt menee! Michael Eyssimont ronkkii maalin kulmalta kiekon lähes Niederbergerin räpylästä sisään. Saksalaisvahti oli erittäin lähellä pelastaa tilanteen ihmevenytyksellä.

25. min: Tuomari viheltää jo USA:lle johtomaalin, mutta videotarkistus osoittaa, ettei Rocco Grimaldin laukoma ja Dominik Kahunista ohjautunut kiekko koskaan ylittänyt maaliviivaa.

Klo 19.11: Toinen erä käynnistyy Saksan ylivoimalla.

20:00 Ensimmäinen erä päättyy 2-2-lukemissa.

18:51 JÄÄHY: Ensin Alex Tuch pilaa USA:n ylivoiman kiinnipitämisellään ja heti perään Rocco Grimaldi jalkakampittaa vastustajan. USA alivoimalle.

17:16 JÄÄHY: Saksan Wojciech Stachowiak jäähylle kampituksesta.

16:03 MAALI! Saksa 2-2: Ja hetkessä ottelu on tasan. Maksymilian Szuber ampuu vastustamattoman laukauksen jäätyään takatolpalle aivan vapaaksi.

12:22 MAALI! Saksa 1-2: Ylivoima tuottaa tulosta, kun Daniel Fischbuchin laukaus lipuu Casey DeSmithin alta maaliin. Lopulta maalintekijäksi merkitään maskimiehenä touhunnut Frederik Tiffels.

10:33 JÄÄHY: USA:n Patrick Brown kakkoselle kampituksesta.

7. min: Grimaldi pääsee laukomaan hyvältä paikalta, mutta Niederberger sulkee kiekon syliinsä. Vaikea alku ollut saksalaisvahdille.

03:56 MAALI! USA 2-0: Rocco Grimaldi sivaltaa hirvittävän lyöntilaukauksen Mathias Niederbergerin vartioiman maalin etuyläkulmaan! Alex Tuch syöttää tämän. Kaksikolla nyt tästä ottelusta tehot 1+1.

01:11 MAALI! USA 1-0: Ottelu saa salama-alun, kun Alex Tuch napauttaa takatolpalta Drew O'Connorin pitkän syötön maaliin. Nyt sattui Saksalle ikävä nukahdus heti ottelun alkuun.

Klo 18.17: Lauantain toinen välierä on valmiina alkamaan! Tässäkin ottelussa seisoo penkin takana suomalaisväriä, kun Pekka Kangasalusta toimii

Saksan apuvalmentajana.

Klo 18.08: Latvian apuvalmentaja Petteri Nummelin kävi kovilla kierroksilla tuomaritoiminnasta: "Siellä on niitä raitapaitaisia ihmisiä. Toivottavasti ne eivät vihellä saatana ainuttakaan peliä enää tässä turnauksessa".

Latvian apuvalmentaja Petteri Nummelin haukkui tuomarityöskentelyn – "Tänään oli aivan paska" 1:38
Petteri Nummelin ruoti tuomariston onnistumista Kanadan ja Latvian välisessä MM-välierässä: "Ihmisiä nekin vain ovat. Ei niillä aina hyvä päivä ole. Tänään oli aivan paska".

60:00 Kanada voittaa ottelun 4-2! Pettymykseen päättyy Latvian huima taistelu historiansa ensimmäisestä MM-finaalipaikasta. Olipa kamppailu!

Maalikooste: Kanada - Latvia 3:29
Tässä ensimmäisen välierän maalikooste: Kanada eteni finaaliin maalein 4-2.

59:17 MAALI! Kanada 4-2: Latvia menettää kiekon hyökkäysalueellaan ja Scott Laughton rankaisee pitkälle putilla tyhjään maaliin.

58. min: Kanadan seisova ylivoima johtaa Latvian vastahyökkäykseen, joka kääntyy nopeasti takaisin. Arturs Silovsilta häikäisevä hanskatorjunta.

57:02 JÄÄHY: Oskars Batna syyllistyy aivan käsittämättömään ylilyöntiin. Ajaa Kanadan maalin takana selästä MacKenzei Weegarsin naamalla edellä laitaan. Latvia alivoimalle pahassa paikassa.

55. min: Latvia hakee maltillisesti tasoitusta, mutta kiekon saaminen kanadalaisilta ei ole aivan helppo tehtävä. Kanada pystyy tällä viemään pitkiä sekunteja pois kellosta.

48:56 MAALI! Kanada 3-2: Adam Fantilli vie yhdellä yhtä vastaan -tilanteessa Ralfs Freibergsiä mennen tullen. Komea maali ja Kanada ensimmäistä kertaa johtoon. Milan Lucic antaa maaliin hyvän vapauttavan syötön.

46. min: Latvialta hyvä katko ja vastahyökkäys, joka ei kuitenkaan johda maalia kohti suuntautuneeseen laukaukseen.

45. min: Kanada hakee vimmastusti johtomaalia. Latvia on nyt todella kovilla omalla alueellaan.

40:45 MAALI! Kanada 2-2: Jack Quinn laukoo pienestä kulmasta yllättävän laukauksen, joka pyyhkäisee maalivahti Arturs Silovsin poskea nuollen aivan yläkulmaan.

Klo 16.11: Kolmas erä alkaa! Studiossa Lasse Kukkonen ja Sami Kapanen ottivat vahvasti kantaa toisessa erässä nähtyyn jäähyjen tehostamiseen: "Sulla on C rinnassa ja sä myyt tuon kuin vanhojen autojen kauppias. Mä häpeän", Kukkonen arvosteli Kanadan Tyler Toffolin toimintaa.

Kanadan ja Latvian välierässä häikäilemätöntä kalastelua – "Mä häpeän" 1:35

37:24 JÄÄHY: Uvis Balinskis nousee rohkeasti oman maalinsa kulmalta ja Samuel Blais vetää häneltä jalat alta. Kanadalaisen lisäksi myös latvialainen lähtee jäähylle sukeltamisesta.

36:38 MAALI! Latvia 2-1: Voitte arvata mikä meteli Tampereen areenassa on. Rudolfs Balcers ampuu ranteella Latvian uudelleen johtoon!

35:32 MAALI! Kanada 1-1: Komean hyökkäyksen päätteeksi Peyton Krebs tarjoaa kiekon Samuel Blaisille, joka vetää ranteella Kanadan tasoituksen.

32:36 JÄÄHY: Seuraavaksi tarkistellaan videolta Rihards Bukartsin pahalta näyttänyttä laitataklausta. MacKenzie Weegar iskettiin holtittomasti pää edellä laitaan. Olisi voinut tulla ulosajokin, mutta Mikko Kaukokari kertoo vain kahden minuutin rangaistuksesta. Nyt pelataan kolmella kolmea vastaan.

32:31 JÄÄHY: Nyt lähtee Kanadan Lawson Crouse korkeasta mailasta jäähylle.

31:38 JÄÄHY: Jälkitilanteesta syntyy Latvian maalille mylläkkä, josta Fantilli ottaa väkivaltaisuudesta rangaistuksen. Jatketaan hetki neljällä neljää vastaan.

32. min: Kanada käy erittäin lähellä maalintekoa, kun Adam Fantillin maskista lähtenyt ranneveto kilahtaa tolppaan!

30:49 JÄÄHY: Tunnetila menee vähän yli Latvialta, kun Rodrigo Abols lyö Tyler Toffolin kumoon. Valtava vihellyskonsertti saattelee Latvian jälleen alivoimalle.

30. min: Loistavaa alivoimaa Latvialta! Uhrautuva blokki pelasti joukkueen pahasta paikasta. Vastahyökkäyksestä Latvia on päästä iskemään jo toisen maalin, mutta Deniss Smirnovsin laukaus nousee kanadalaismailasta katsomoon.

28. min: Toisen erän laukaukset tähän asti 4-0 Kanadalle siitä huolimatta, että Latvia sai pelata melkein minuutin kahden miehen ylivoimaakin.

27:42 JÄÄHY: Aivan älytön jalkapyyhkäisy Latvian Rihards Bukartsilta vastustajan maalin takana. Selvä kampitusjäähy ja Latvia alivoimalle ensimmäistä kertaa tässä ottelussa.

27. min: Latvia vastaa hyvin Kanadan fyysiseen haasteeseen. Nyt lyödään Michael Carcone tylysti makuulle Latvian maalille tulleen pelikatkon jälkeen. Jälkitilanteesta tulee rangaistukset kummallekin joukkueelle.

24. min: Lepsua ylivoimaa Latvialta. Kanada saa neljännen miehen jäälle.

22:39: Kanada saa perä jälkeen kaksi rangaistusta, joten Latvialla vajaa minuutti kahden miehen ylivoimaa. Ensin liikaa miehiä jäällä ja perään Pierre-Olivier Joseph huitoo vastustajan mailan poikki.

Klo 15.09: Toinen erä on valmiina käynnistymään.

20:00 Ensimmäinen erä päättyy Latvian 1-0-johdossa.

20. min: Yleisö pomppaa pystyyn, kun Miks Indrasis saa loistavan katkon jälkeen yrittämään kahteen kertaan maalintekoa.

18. min: Ei Latvia tässä ole millään tavoin alakynteen jäämässä. Hyviä hyökkäyksiä tulee edelleen Kanadan vahvaan vaiheen jälkeen.

14. min: Kanada pyöritti pitkiä hyökkäyksiä, kunnes Locmelis punnersi voimalla laidasta väkisin maalille vastahyökkäyksen päätteeksi. Laukaukset nyt 9-5 Kanadalle.

11. min: Nyt vyöryttää Kanada kovaa hyökkäystä Latvian maalille. Kiekko taisi käydä tolpassakin.

8:18 MAALI! Latvia 1-0: Nyt räjähtää Tampereen areena sellaiseen huutoon, ettei näissä kisoissa ole kuultukaan. Kiekko jää pyörimään Kanadan luukulle, josta Dans Lochelis iskee sen sisään. Latvia johtoon!

5. min: Latvia on lähtenyt hyvällä tasapainolla tähän peliin. Tunne ei ole lyönyt yli eikä Kanada ole päässyt rokottamaan heti niin kuin kävi alkulohkon kohtaamisessa.

Klo 14.20: Kanadan ja Latvian välinen MM-välierä on käynnissä. Tunnelmaa riittää, siitä pitävät huolta tuhannet latvialaiskannattajat!

Klo 14.12: Latvian kiekkoihme sekoitti pienen maan läpeensä lätkähullun kansan. Tässä vielä tunnelmia torstain upeasta puolivälierävoitosta:

Latvian kiekkokansa elää never forget -viikonloppuaan – "Joukkue on erittäin uhrautuva" 6:42
Latviassa koettiin torstaina never forget -hetki maan jääkiekkohistoriassa.

Klo 14.07: Leijonien puolivälierätappio kaihertaa vieläkin monen mielessä. Mistä kisojen heikko tuloksenteko johtui?

C Moren studio pureutui Leijonien putoamiseen mitalipeleistä – "Kanada otti Suomelta aseet pois" 7:10
Mistä Leijonien puolivälierätappioon päättyneissä kisoissa jäi kiikastamaan?

Klo 14.00: Marko Anttilan jäähyväiset herkistivät Leijonien joukkuetoverit. Jani Uotila oli vielä kerran tässä turnauksessa Leijonan iholla:

Klo 13.30: Hyvää lauantai-iltapäivää rakkaat kiekkokansalaiset! Jääkiekon MM-kisat huipentuvat tänä viikonloppuna mitalipeleihin. Leijonat ei valitettavasti ole enää mukana taistelemassa maailmanmestaruudesta, mutta tänään pelattavissa välierissä riittää silti jännitettävää. Kanada ja superyllättäjä Latvia iskevät yhteen iltapäivän ensimmäisessä ottelussa. Tässä artikkelissa näet otteluiden kaikki maalit ja kuumimmat pelitapahtumat. Tervetuloa mukaan!