USA järjesti Leijonille MM-kisojen avaustappion – näin tiukka huippuottelu eteni

Leijonat koki USA:lle 2-3-jatkoaikatappion jääkiekon MM-kisoissa maanantaina. MTV Urheilu seurasi huippuottelua hetki hetkeltä.

Tasaisesti edenneen ottelun ratkaisu nähtiin vasta jatkoajalla. USA:n voittomaalin laukoi Dylan Larkin.

Leijonien turnaus jatkuu torstaina, jolloin se saa vastaansa Tanskan.

USA-Suomi 3-2 ja. (2-1, 0-1, 0-0, 1-0)

Jatkoaika

63.47: MAALI! USA 3-2! Dylan Larkin pääsee vapaasti purjehtimaan lähelle Suomen maalia, eikä USA-tähti erehdy. Larkin täräyttää terävällä laukauksellaan USA:n voittoon.

63. min: Kaapo Kakko pyörittelee USA-kolmikkoa mielin määrin. Kakko on lähellä ujuttaa kiekon verkkoon, mutta yritys ei aivan onnistu.

61. min: Johnny Gaudreau hakee jälleen laukausta pienestä kulmasta, mutta tällä kertaa Vehviläinen venyy kiekon eteen.

61. min: Suomi pääsee ylivoimahyökkäykseen. Marko Anttila päättää laukoa itse, mutta kuti painuu ohi maalin.

Jatkoaika on käynnissä! Jatkoajalla pelataan kolmella kolmea vastaan.

3. erä

60.00: Jatkoaika kutsuu! Kolmannessa erässä maaleja ei nähdä, joten ratkaisua haetaan jatkoajan turvin.

57. min: Kaapo Kakko luistelee vasemmalta laidalta vahvasti ja laukoo terävästi, mutta Schneider torjuu.

54. min: Veini Vehviläinen venyy jälleen tärkeään torjuntaan, kun Adam Fox tulittaa. Seuraavassa hyökkäyksessä Harri Pesonen ja Kaapo Kakko ovat erittäin lähellä iskeä Suomelle 3-2-maalin, mutta USA:n puolustus kestää.

53. min: Atte Ohtamaa laukoo painavasti viivasta, mutta laukaus ei tuota Schneiderille ongelmia.

52. min: Kaapo Kakko pääsee yrittämään maalintekoa, mutta Schneider koppaa laukauksen syliinsä.

52. min: USA on erittäin lähellä siirtyä ottelussa 3-2-johtoon, kun Colin White ohjaa vaarallisesti maalin edestä. Vatrano pääsee irtokiekosta vielä yrittämään, mutta Vehviläinen kestää upeasti molemmat yritykset.

50. min: Patrick Kanen vuoro testata Vehviläistä, mutta suomalaisvahti torjuu USA-tähdenkin laukauksen.

49. min: USA pääsee pitkästä aikaa testaamaan Veini Vehviläisen torjuntavirettä. Alec Martinez joutuu kuitenkin toteamaan, että suomalaisvahdin räpyläkäsi on terävänä.

47. min: Suomi hakee johtomaalia, mutta Cory Schneider torjuu Luostarisen laukauksen varmasti.

44. min: Marko Anttila katkoo USA-puolustajan syötön mainiosti ja pääsee yrittämään maalintekoa. Cory Schneider torjuu kuitenkin Anttilan laukauksen.

43. min: Juhani Tyrväinen pääsee laukomaan hyvästä paikasta, mutta laukaus ei osu maalia kohti.

41. min: Ryan Suter laukoo viivasta kohti Vehviläistä, mutta Vehviläinen torjuu kiekon syliinsä ongelmitta.

Kolmas erä on käynnissä!

2. erä

Suurlupaukset Kaapo Kakko ja Jack Hughes pääsivät toisessa erässä pelaamaan pitkään vastakkain. Kakko piti kiekon hallussaan mallikkaasti.

40.00: Kaksi erää on takana. Erän ainoasta osumasta vastasi Suomen Niko Ojamäki. Leijonille jälleen tärkeä osuma aivan erän päätöshetkillä.

39.28: MAALI! SUOMI 2-2! Niko Ojamäki tulittaa suoraan Sakari Mannisen syötöstä USA:n verkkoon. Ottelu on tasan!

Ojamäki tälläsi Suomen tasoihin.

38.26: JÄÄHY! Suomi pääsee toistamiseen ylivoimalle. Colin White kaataa Harri Pesosen poikittaisella mailalla kumoon ja lähtee miettimään tekosiaan jäähyaitioon.

38. min: Kristian Kuusela riistää upeasti kiekon USA:n alueella. Kuusela hakee syöttöä Pesoselle, mutta syöttö jää hieman jalkoihin ja tilanne kuivuu kasaan.

38. min: Leijonat saa jälleen pidemmän hyökkäyksen Yhdysvaltojen alueelle, mutta ei onnistu luomaan varteenotettavaa maalipaikkaa.

36. min: USA on jälleen täysilukuinen. Suomi onnistui luomaan useita hyviä tilanteita ylivoimallaan, mutta ei onnistunut tasoituksessa.

35. min: Leijonat järjestelee jälleen tilanteen USA:n maalille, Savinaisen vuoro yrittää mahtavalta etäisyydeltä, mutta yhdysvaltalaisten puolustus kestää.

34. min: Suomi luo heti mainioita maalipaikkoja. Kaapo Kakko laukoo maalin edestä niukasti ohi. Myös Oliwer Kasken kuti painuu ohi maalin.

33.12: JÄÄHY! Suomi pääsee hakemaan tasoitusta ylivoimalla. Patrick Kane lähtee kahden minuutin istunnolle korkeasta mailasta.

33. min: Colin White nousee kohti Leijonien maalia, mutta Vehviläinen sulkee pelivälineen mainiosti räpyläänsä.

31. min: Tyrväinen on jälleen jäällä. Upeaa alivoimapelaamista Suomelta. USA ei saanut missään vaiheessa kuviotaan kuntoon.

30. min: Suomi pääsee alivoimalla lupaavaan hyökkäykseen. Luostarinen jättää kiekon ovelasti Niko Mikkolalle, mutta laukaus painuu ohi.

28.50: JÄÄHY! Leijonat joutuu alivoimalle, kun Juhani Tyrväisen maila napsahtaa Dylan Larkinia kasvoihin.

28. min: Leijonien Mikko Lehtonen laukoo vihellyksen jälkeen, mikä käynnistää pienoisen kahakan.

27. min: Juho Lammikko ei ole käynyt jäällä toisessa erässä, eikä hyökkääjää näy Suomen vaihtopenkillä. Suomi kierrättää tasaisesti sentterikolmikkoa Tyrväinen-Manninen-Luostarinen.

26. min: Suomella erittän vahva ote, mutta USA kestää ja pääsee vaaralliseen vastahyökkäykseen. Vehviläinen on kuitenkin mies paikallaan Suomen tolppien välissä.

24. min: USA:n Dylan Larkin karkaa läpiajoon, mutta peliväline pyörähtää juuri ratkaisevalla hetkellä lavan yli.

24. min: Leijonien nelosvitja on nyt muodossa Anttila-Tyrväinen-Sallinen.

23. min: USA:n kakkoskejtu myllyttää vahvasti Suomen alueella. Noah Hanifin laukoo kohti maalia, mutta Jack Eichelin ohjuri nousee kaukalon ulkopuolelle.

23. min: Leijonat on muokannut hieman ketjujaan. Eetu Luostarinen pelaa nyt yhdessä Kaapo Kakon ja Harri Pesosen kanssa.

22. min: Kaapo Kakko tarjoilee pelivälineen upeasti Harri Pesoselle takatolpalle, mutta Pesonen ei osu kiekkoon.

Toinen erä on käynnissä!

1. erä

Ensimmäisessä erässä sekä USA:n Cory Schneiderille ja Suomen Veini Vehviläiselle merkittiin kahdeksan torjuntaa.

20.00: Ensimmäinen erä päättyy. USA johtaa ottelua 2-1. Leijonien Harri Pesonen iski Suomelle tärkeän kavennusmaalin 55 sekuntia ennen erän päättymistä. USA:n maalintekijöinä kunnostautuivat Brady Skjei ja Johnny Gaudreau.

19.05: MAALI! SUOMI 1-2! Harri Pesonen iskee tärkeän kavennusosuman! Pesonen luistelee USA:n alueelle vahvasti ja laukoo pienestä kulmasta kiekon verkkoon.

19. min: Clayton Keller laukoo terävästi, mutta Vehviläinen sulkee kiekon varmasti syliinsä.

16. min: Kaapo Kakko laukoo ranteella kohti USA:n maalia, mutta Schneider torjuu kiekon kulmaukseen.

15. min: USA:n Alex DeBrincat ja Patrick Kane pääsevät ylivoimahyökkäykseen. Kane laukoo itse, mutta Vehviläinen selvittää tilanteen Suomen onneksi.

10.36: MAALI! USA 2-0! Johnny Gaudreau rokottaa Leijonat-vahti Veini Vehviläistä nostamalla pelivälineen nollakulmasta aivan maalin kattoon.

10. min: Suomi jatkaa vahvaa pelaamistaan ja järjestelee jälleen kaksi erinomaista maalipaikkaa, mutta laukaukset viuhuvat niukasti maalin ohi.

10. min: Suomi luo todella vaarallisen paikan, Sakari Manninen tarjoilee ensin kiekon maalille, mutta peliväline kimpoaa takaisin Manniselle. Manninen on lähellä ujuttaa pelivälineen maalin takaa verkkoon, mutta sivurauta pelastaa USA:n takaiskulta.

9. min: Juho Lammikko raastaa pelivälineen itselleen kulmauksessa ja tarjoilee mahtavan syötön Marko Anttilalle maalin edustalle. Cory Schneider torjuu kuitenkin Leijonat-kipparin laukauksen. Selvästi Suomen paras maalipaikka tähän mennessä.

8. min: USA saa pitkästä aikaa paineen Leijonien alueelle. Suomi onnistuu kuitenkin pitämään vastustajansa vaarallisten maalipaikkojen ulkopuolella, mutta purkukiekko karkaa pitkäksi.

5. min: Suomen kolmosketju saa mainion pyörityksen USA:n alueelle. Eetu Luostarinen pääsee kokeilemaan laukaustaan hyvältä etäisyydeltä, mutta USA:n puolustus saa mailansa väliin.

3. min: USA on aloittanut ottelun terävästi ja hallitsee pelivälinettä tällä hetkellä.

00.50: MAALI! USA 1-0! USA:n Brady Skjei tulittaa ensimmäistä kertaa viivasta ja kiekko painuu Veini Vehviläisen selän taakse. Painajaismainen alku Suomelle.

Ottelu on käynnissä!

Klo 17.13: Joukkueet saapuvat jäälle. Pian mennään!

Klo 17.05: Leijonat ja USA kohtasivat MM-kisoissa myös viime vuonna. Tuolloin Suomi oli etevämpi 6-2-lukemin.

Klo 17.00: 36-vuotias Kristian Kuusela tekee illan ottelussa debyyttinsä MM-kisatasolla.

Klo 16.50: Kaapo Kakko johtaa tällä hetkellä MM-kisojen pistepörssiä tehoin 5+0. Kakon ohella myös neljä muutakin pelaajaa on saalistanut jo viisi tehopistettä.

Klo 16.40: Suomi majailee kahden ottelun jälkeen A-lohkon kärkipaikalla puhtaalla pelillä. USA on neljäntenä. USA koki avausottelussaan 1-4-tappion Slovakialle, mutta sai maalihanansa auki sunnuntaina, kun se voitti Ranskan 7-1.

Klo 16.30: 18-vuotias Kaapo Kakko on ollut toistaiseksi kisojen suurin sensaatio. Nuorukainen on iskenyt kahdessa ensimmäisessä ottelussa peräti viisi osumaa.

Kakon kilpakumppani Jack Hughes puolestaan ei ole vielä avannut pistetiliään MM-kisoissa.

Klo 16.25: Kumpikin joukkue on myllännyt ketjukoostumuksiaan illan otteluun. Leijonien maalilla torjuu kaksi ensimmäistä ottelua luukkuvahtina toiminut Veini Vehviläinen.

Myös USA on viilannut ketjujaan. Ensimmäisessä ottelussa Patrick Kanen kanssa pelannut Jack Hughes on sittemmin saanut laidoilleen uudet pelitoverit.

Klo 16.20: Ottelun suurin mielekiinto kohdistuu kahden tähtilupauksen kaksintaisteluun. Kaapo Kakko vs. Jack Hughes. Kaksikko taistelee hurjasti kesän NHL-varaustilaisuuden ykkösvarauksesta.

Klo 16.15: Tervetuloa mukaan liveseurannan pariin! Leijonat haastaa tänään NHL-tähtiä vilisevän USA:n MM-kisojen huippukamppailussa.