Lewis Hamilton ja Max Verstappen kävivät eeppisen voittotaistelun, Mercedes mokasi Valtteri Bottaksen kanssa – näin Bahrainin GP eteni

F1-kauden 2021 avauskisa ajettiin tänään sunnuntaina Bahrainissa. MTV Urheilu seurasi kisan tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, Bahrainin GP:

Lopputulokset:

1. Hamilton
2. Verstappen +0,7
3. Bottas +37,3
4. Norris +46,4
5. Perez +52,0
------------------------
11. Räikkönen +88,8

Maali: Hamilton kestää ja pitää Verstappenin takanaan! Mainio voittotaistelu. Hamiltonilta kova temppu. Bottakselle vielä lopussa kilpailun nopein kierros 1.32,090. Mercedeksen suomalaiskuski kolmas. Alfa Romeon Räikkönen 11:s, eli niukasti pisteiden ulkopuolella.

Kierros 56/56: Viimeinen kierros. Kärkikaksikon ero alle sekunti.

Kierros 55/56: Verstappen jättää pientä rakoa. Ero yli sekunti. Samalla Bottas varikolle. Hakee keskikovan seoksen renkaat alle. Eli haetaan lisäpistettä nopeimmasta kierroksesta.

Kierros 54/56: Ero yhä puoli sekuntia. Hurja voittotaistelu menossa.

Kierros 53/56: Verstappen ohittaa, mutta menee ratarajojen yli. Ja Verstappen päästää Hamiltonin ohi! Voi pojat.

Kierros 51/56: Hamilton tekee virheen. Ero enää sekunti.

Kierros 51/56: Puolitoista sekuntia. Nyt alkavat jännät paikat. Myykö Hamilton nahkaansa vai pystyykö hän puolustamaan Verstappenia vastaan?

Kierros 49/56: Verstappen alle kahden sekunnin päässä Hamiltonista.

Kierros 47/56: F1:n grafiikan mukaan Verstappen pääsee viiden kierroksen sisällä yrittämään ohitusta Hamiltonista. Ja Vettel-Ocon -tapaus tuomariston tutkinnassa.

Kierros 47/56: Kärjessä ero kolme sekuntia. Verstappen kirii Hamiltonia kiinni. Bottas 14,3 sekunnin päässä Verstappenista.

Video, Mercedes sössii Bottaksen varikkopysähdyksen:

Vettelin ja Oconin kolari:

Kierros 45/56: Vettel ja Ocon osuvat yhteen mutkassa yksi. Vettelin renkaat lukkoon ja osuu Oconiin. Alfa Romeon Giovinazzi kiittää ja kuittaa. Giovinazzi nyt Räikkösen perässä sijalla 12.

Kierros 43/56: Samalla Hamilton tekee uuden F1-ennätyksen. Britti on nyt ajanut F1-uransa aikana 5112 kierrosta kisan kärjessä. Tällä määrällä Hamilton ohittaa F1-legendan Michael Schumacherin.

Kierros 42/56: Verstappen tekee nyt jäätävää jälkeä. 1.33,228 ja kisan nopein kierros. Hollantilainen on yhdellä kierroksella yli sekunnin nopeampi kuin Hamilton.

Kierros 40/56: Verstappenilla seitsemän ja puolen sekunnin ero kurottavana.

Kierros 40/56: Verstappen sisään. Ja kovan seoksen renkaat alle. Hollantilainen voi vetää nyt urku auki kisan lopulla.

Kierros 39/56: Red Bull -kuskeista Perez sisään. Meksikolainen tipahtaa seitsemänneksi. Hänelle uusi keskikovan seoksen setti alle.

Kierros 39/56: Räikkönen tipahtaa nyt pisteiden ulkopuolelle, kun AlphaTaurin Tsunoda ohittaa hänet pääsuoran päässä.

Kierros 37/56: Verstappenin ja Hamiltonin ero 15,6 sekuntia. Verstappenin on käytävä vielä kertaalleen varikolla. Ja nyt Mercedes saa varoituksen rataviivojen rikkomisesta.

Kierros 34/56: Ja nyt Norris varikolle Bottaksen edestä. Bottaksella 17 sekunnin ero edellä olevaan Hamiltoniin.

Videoita:

Räikkönen ohittaa Alonson ja nousee pistesijoille:

Vettel, Alonso ja Sainz käyvät herkullista kisaa:

Kierros 33/56: Bottaksen edestä Leclerc sisään. Samoin takana roikkunut Ricciardo. Alonso joutuu keskeyttämään jarruvian takia.

Kierros 32/56: Verstappenille kerrotaan, että Mercedes-kuskit ikään kuin "oikovat" mutkan neljä yhteydessä. Eli ylittävät rataviivat. Verstappen käy kuumana.

Kierros 31/56: "Olisimme voineet jatkaa pidempää", Hamilton sanoo. Samalla Bottas sisään. Ja vaikeuksia toisen eturenkaan kanssa. Bottakselle uudet kovan seoksen renkaat alle. Samalla Norris ja Leclerc ehtivät edelle.

Video, Bottas ohittaa Perezin:

Kierros 29/56: Hamilton ajoissa sisään kovan seoksen renkailla. Britti palaa radalle kolmanneksi. Uudet kovan seoksen renkaat alle. Bottakselle viestitetään, että hän ajaa pidemmän vedon.

Kierros 28/56: "En pysty menemään yhtään lujempaa", Hamilton viestittää tallille kärkipaikalta. Ero alle kaksi sekuntia Verstappeniin.

Kierros 27/56: Verstappen kuroo nyt kovaa vauhtia eroa kiinni. Verstappen enää kahden skunnin päässä. Bottas 6,6 sekunnin päässä Hamiltonista.

Kierros 25/56: Jännät paikat vielä kisan lopulla. Hamilton pystyy nyt vastaamaan Verstappenin vauhtiin. Koko kärkikolmikko kymmenyksen sisällä kierrosajoissa. 

Kierros 23/56: Verstappen kur-onut Hamiltonin eron jo alle neljään sekuntiin. Ja Bottas hyvin mukana tahdissa. Bottaksen ero Hamiltoniin enää 7,5 sekuntia. Samalla Räikkönen ohittaa Alonson ja on pisteillä.

Kierros 21/56: Ja nyt näytös kolmikolta Vettel, Alonso ja Sainz. Alonso ohittaa Vettelin, ja samassa yhteydessä Sainz hyödyntää sauman. Yhtäkkiä Perez myös mukana taistossa. Ja Räikkönen.

Nyt tilanne:
8. Sainz
9. Perez
10. Alonso
11. Räikkönen

Kierros 20/56: Perez varikolle. Ja samalla Aston Martinit (Vettel & Stroll) sekä Alonso taistelussa. Stroll ohittaa Vetttelin ja samalla ovenavauksella Alonso ohittaa Vettelin. Mutta Vettel kuittaa uudelleen espanjalaisen edelle.

Kierros 19/56: Verstappen valittelee, ettei "auto tunnu oikealta". Jotain pielessä.

Kierros 18/56: Verstappen sisään ja Hamilton menee reippaalla erolla hollantilaisen ohitse. Verstappenille toiset keskikovan seoksen renkaat. Ja Bottas hienosti ulkokautta Perezin ohitse.

Kierros 17/56: Bottas sisään. Ja kovan seoksen renkaat alle.

Lisää videoita:

Bottas ohittaa Leclercin:

Gasly rikkoo etusiipensä, Schumacher spinnaa:

Kierros 15/56: Hamiltonilla ei mitään vaikeuksia päästä Ferrarin Sainzin ohi. Ja Hamilton on nousemassa kisan kärkeen.

Kierros 14/56: Räikkönen tipahti varikkopysähdysten yhteydessä sijalle 14.

Kierros 14/56: Hamilton myös keskikovan seoksen renkailla sisään. Eli ei isompaa eroa lähtikö kuski liikkeelle pehmeän vai keskikovan seoksen renkailla. Hamilton takaisin radalle kovan seoksen renkailla.

Kierros 13/56: Kärkipäästä Norris ja Leclerc varikolle. Samoin Stroll ja Giovinazzi. Kaikille keskikovan seoksen pyörät alle.

Videoita:

Startista kuvaa:

In-carin puolelta:

Kierros 12/56: Perez aivan Räikkösen imussa. Ja Alpinen Alonso sisään.

Kierros 10/56: Ei oikein meinaa Bottas pysyä Verstappenin ja Hamiltonin tahdissa. Suomalaisen ero Verstappeniin jo yli kuusi sekuntia.

Kierros 9/56: Nyt pääsee Norris Leclercin ohi. Ja toinen McLaren Ricciardo nyt Leclercin perässä.

Kierros 8/56: Verstappen tykittää kisan nopeimpia kierroksia pienistä ongelmista huolimatta. Hamilton kuitenkin aivan perässä. Norris puolestaan haastaa tosissaan Leclercin neljännestä sijasta.

Kierros 6/56: Mercedes kannustaa Bottasta: "Verstappenin autossa jotain ongelmia". 

Kierros 5/56: Virtuaalinen turva-autoikkuna päättyy. Bottas haastaa nyt Leclerciä. Ja suomalainen ohi pääsuoran päässä. Leclerc yritti vielä haastaa, mutta ei pääse enää uudelleen ohi. Bottas nyt omalla paikalla, eli kolmantena.

Kierros 4/56: Verstappen pitelee porukkaa aivan lähtöviivalle asti tiukasti takanaan. Hamilton joutuu pulaan Leclercin kanssa. Bottas joutui puolestaan käymään kovaa kisaa McLareneita vastaan. Gasly osuu puolestaan Ricciardoon ja ranskalaisen etusiipi rikki. Haasin Schumacher pyörähtää ja on päätyä seinään. Myös AlphaTaurin toinen kuljettaja Tsunoda ongelmissa.

Kierros 3/56: Turva-auto sisään tältä kierrokselta.

Kierros 3/56: Räikkösen lisäksi myös Vettel teki selkeän nousun lähdössä. Saksalainen nousi joukon hänniltä sijalle 14. Samalla Red Bullin Perez käy varikolla. Uudet keskikovan seoksen renkaat alle.

Kierros 2/56: Ferrarin Leclercillä pehmeän seoksen renkaat alla, monacolaisella selkeä pitoetu lähdössä. Ja uusinnoista näkyy, kuinka Mazepin uunoilee täysin yksin seinään. Ei osu keneenkään.

Kierros 1/56: Mazepinin ulosajo toi radalle turva-auton. Venäläisen auto rikki mutkan kolme yhteydessä. Alfa Romeon Kimi Räikkönen noussut hienosti jo sijalle 11.

Startti: Verstappen puolustaa aggressiivisesti kärkipaikkaansa. Leclerc ohittaa Bottaksen toisen pitkän suoran päässä. Mazepin ajautuu ulos. Keltaiset liput ykkössektorissa. Turva-auto.

Kello 18.04: Perez ajaa varikolle, mistä hän joutuu lähtemään liikkeelle.

Kello 18.03: Startti keskeytetään. Autot uudelleen lämmittelykierrokselle.

Kello 18.03: Draamaa! Perezin Red Bull hyytyy radan varteen.

---------------------------------------------------------

Kello 18.00: Lämmittelykierros käynnissä.

Kello 17.58: Rengasvalinnat kisan alkuun: 

(Top 10 -kuskien renkaat peräisin lauantain aika-ajon toisesta osiosta)

(S = soft, pehmein, M = medium, keskikova)

1.

Verstappen

(M)

2.

Hamilton

(M)

3.

Bottas

(M)

4.

Leclerc

(S)

5.

Gasly

(M)

6.

Ricciardo

(S)

7.

Norris

(S)

8.

Sainz

(S)

9.

Alonso

(S)

10.

Stroll

(S)

11.

Perez

(M)

12.

Giovinazzi

(M)

13.

Tsunoda

(M)

14.

Räikkönen

(M)

15.

Russell

(S)

16.

Ocon

(S)

17.

Latifi

(S)

18.

Schumacher

(M)

19.

Mazepin

(M)

20.

Vettel

(M)

Kello 17.56: Bahrainin rata ajetaan tänään 57 kertaa. Ilman lämpötila +20 ja radan +28.

Kello 17.54: Tänään nähdään myös konkarin paluu, kun Fernando Alonso osallistuu F1-kisaan kahden vuoden sapattivapaan jäljiltä. F1 julkaisikin mainion kuvailevan taulukon siitä, minkä ikäisiä nykykuskit olivat, kun Kimi Räikkönen ja Alonso debytoivat F1:ssä vuonna 2001.

Kello 17.51: Lähdössä jännitys kohdistuu siihen, pystyykö Mercedes hyödyntämään kahdella yhtä vastaan -tilanteen? Verstappen ei tästä paljoa hermoile.

Kello 17.47: Hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton uskoo, että F1:n sääntöjä muutettiin siksi, jotta muut tallit pääsisivät lähemmäs Mercedestä.

Kello 17.45: Mercedes lähtee yhtäkkiä haastajan roolista kauden avauskisaan. Mitä on tapahtunut pitkään F1-sarjaa dominoineelle tallille? Tallipäällikkö Toto Wolff viittaa useisiin osa-alueisiin, joiden takia Red Bull on noussut saksalaistallin edelle.

Kello 17.40: "Katsotaan mitä tänään tapahtuu. Tuulinen ilma, mutta samapa se on kaikille”, Alfa Romeon suomalaiskuski Räikkönen summasi suomeksi lähdön alla.

Kello 17.35: Tämän päivän Bahrainin kisassa nähdään kolme täysin uutta F1-kuskia. Debytoivat kuskit ovat AlphaTaurin Yuki Tsunoda, Haasin Mick Schumacher ja saman tallin Nikita Mazepin. Näistä Mazepin aiheutti jo mölyä lauantain aika-ajoissa, kyseenalaisen tempun myötä.

Kello 17.30: Ennakkotunnelmat jatkuvat C More Maxilla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa. Puoli tuntia ja sitten kisataan.

Kello 17.25: Max Verstappen oli kirkkaalla tavalla lauantain kuningas. Red Bullin tallipäällikön Christian Hornerin mukaan Verstappen ehti myös rikkoa autoa aika-ajon aikana.

Kello 17.20: ”Aika tuulista on tänään, mutta se on sama kaikille. Keskitytään lähtöön – se voi olla erittäin tärkeässä asemassa. Meillä on kaksi autoa Red Bullia vastaan, katsotaan, voidaanko hyödyntää sitä. Ei muuta kuin kaasu pohjaan”, Bottas sanoi lähdön alla.

Kello 17.15: Alfa Romeon Kimi Räikkönen nosti esiin tuulen vaikutuksen lauantain aika-ajon tapahtumiin. 

Kello 17.10: Kuten lähtöjärjestyksestä näkyi, Aston Martinin Sebastian Vettel sai lähtöruuturangaistuksen tämän päivän kisaan. Bahrainin GP:n tuomaristo näki, ettei Vettel hidastanut tarpeeksi vauhtiaan sen jälkeen, kun Haasin Nikita Mazepin oli pyörähtänyt lauantain aika-ajon ensimmäisen osion loppuhetkillä.

Kello 17.05: Miltä lähtöjärjestys näyttää? Verstappen paalulla, toinen supertähti Hamilton vierellä. Sitten Bottas ja Ferrarin Charles Leclerc. 

Lähtöjärjestys, Bahrainin GP:

1. Max Verstappen, Red Bull

2. Lewis Hamilton, Mercedes

3. Valtteri Bottas, Mercedes

4. Charles Leclerc, Ferrari

5. Pierre Gasly, AlphaTauri

6. Daniel Ricciardo, McLaren

7. Lando Norris, McLaren

8. Carlos Sainz, Ferrari

9. Fernando Alonso, Alpine

10. Lance Stroll, Aston Martin

11. Sergio Perez, Red Bull

12. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

13. Yuki Tsunoda, AlphaTauri

14. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

15. George Russell, Williams

16. Esteban Ocon, Alpine

17. Nicholas Latifi, Williams

18. Mick Schumacher, Haas

19. Nikita Mazepin, Haas

*) 20. Sebastian Vettel, Aston Martin

*) = Vettelille viiden lähtöruudun rangaistus, koska saksalaiskuski ei hidastanut vauhtiaan keltaisten lippujen aikana lauantain aika-ajossa

Kello 17.00: Sitten ennakkotunnelmien pariin. Nämä näkyvillä C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelusta ja ensimmäisen puolituntisen ajan MTV3-kanavalta.

Kello 16.58: Mercedeksen suomalaiskuskin Bottaksen aika-ajo meni osaltaan pieleen jo alkuhetkillä. Bottas avasi syitä sille, miksi hän jäi selvästi Verstappenin ja myös tallikaverin Hamiltonin jalkoihin.

Kello 16.54: Paluu lauantain aika-ajon tapahtumiin: Verstappen laittoi Mercedekset polvilleen, uudelle Red Bull -kuskille Sergio Perezille ja Aston Martinille siirtyneelle Sebastian Vettelille isot pettymykset.

Kello 16.50: Tervetuloa Bahrainin GP:n liveseurannan pariin. Ennakkotunnelmat lähtevät liikkeelle C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja MTV3-kanavalla kello 17. Itse kisa alkaa Suomen aikaan tasan kello 18. Tätä ennen perkauksessa lähtökohdat iltavaloissa ajettavaan osakilpailuun.

Lue myös:

    Uusimmat