MTV kävi läpi kolme huhua Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan: Kiovaa saartavia venäläisjoukkoja ei olekaan motitettu

Kolme myyttiä Ukrainan sodasta 11:35
Pitääkö väite Odessan maihinnoususta paikkansa? Suomalaisreserviläiset avasivat kolme huhua Ukrainan sodasta.

MTV Uutiset Live kysyi, pitävätkö Venäjän hyökkäyssotaan liittyvät huhut paikkansa.

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan on kuukauden aikana saatu paljon tietoa, jota on ollut vaikea varmentaa. Etenkin sosiaalisessa mediassa kiertää huhuja sotarintaman tapahtumista.

MTV Uutiset Live kysyi avointa karttapalvelua päivittäviltä suomalaisreserviläisiltä kolmesta huhusta, jotka kiertävät Ukrainassa käytävästä sodasta.

Yksi huhuista on niin sanottu Kiovan motitus eli se, että pääkaupunkia saartavat Venäjän joukot olisi saarrettu Ukrainan armeijan toimesta. Tämä väite ei pidä paikkaansa.

Vääriä tulkintoja

Venäjän joukkojen motittamisesta Irpinin, Buchan ja Hostomelin alueille on kertonut tiedotteella myös Ukrainan viranomaiset, mutta huhu pohjautuu epätarkkoihin tietoihin.

– Siitä on liikkunut todella paljon erilaista tietoa, minkälainen tämä motti todellisuudessa olisi, karttapalvelun perustajiin kuuluva Emil Kastehelmi kertoo.

– Todellisuus on se, että näitä ukrainankielisiä tiedotteita on luettu kyseenalaisesti, toinen perustaja John Helin sanoo.

Mikään data ei Kastehelmen mukaan tue sitä tietoa, että Kiovan länsipuolinen Ukrainan jalkaväki olisi sulkenut kaikki Venäjän joukkojen huoltoyhteydet.

– Toisaalta totta on se, että Venäjän huolto on vakavissa ongelmissa ja sitä häiritään, Kastehelmi toteaa.

Pitääkö väite Odessan maihinnoususta paikkansa? Katso kaikki kolme huhua artikkelin videolta.

Lue myös:

    Uusimmat