MTV paikalla: Yhdysvaltain protestit kasvavat, yli 10 000 pidätetty – "Asiamme ei voi odottaa koronaviruksen vuoksi"

2:09
Näin MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen raportoi Yhdysvalloista valtavien mielenosoituksien keskeltä.

Protestit poliisiväkivaltaa ja rasismia vastaan ovat levinneet Yhdysvalloissa satoihin kaupunkeihin ja mielenosoituksia on nähty kaikissa osavaltioissa.

Presidentti Donald Trumpin kritiikki voimistuu, kun entinen puolustusministeri James Mattis ja Yhdysvaltain entiset presidentit George W. Bush, Jimmy Carter, Bill Clinton, ja Barack Obama liittyivät arvostelijoiden joukkoon.

– Emme halua olla vihaisia, mutta haluamme oikeutta, huutavat protestoijat Brooklynissa, New Yorkissa.

Yli viikon jatkuneet protestit ovat sujuneet viime päivinä pääosin rauhallisesti, mutta yöllisiä mellakointia on ollut. Uutistoimisto AP:n laskelmien mukaan yli 10 000 ihmistä on pidätetty mielenosoitusten yhteydessä.

Eniten pidätyksiä on tehty Los Angelesin alueella, sen jälkeen New Yorkissa, Dallasissa ja Philadelphiassa. Poliisiväkivalta pelottaa erityisesti tummaihoisten protestoijien keskuudessa.

– Olen peloissani, että minun vuoroni on seuraavaksi. Valkoisten annettiin protestoida aseistautuneena koronarajoituksia vastaan, mutta meidän mustien on pelättävä, että tulemme poliisin ampumaksi, vaikka emme tekisi mitään, Dario kertoo MTV Uutisille New Yorkin protestien keskellä.

Ihonväri ratkaisee

Tilastojen valossa tummaihoiset saavat surmansa poliisin käsittelyssä todennäköisemmin kuin valkoihoiset. Myös mielenosoittajien joukossa ihonväri määrittää kokemukset virkavallan kanssa.

– Olen kokki ja kannoin kokkaustarvikkeitani laukussa kadulla. Siivilipukuiset poliisit tulivat ja tähtäsivät minua aseella. Olin niin peloissani, että laskin alleni. Onneksi lopulta poliisit päästivät minut jatkamaan matkaani, kun näytin bisneskorttini, Dario kertoo.

– Olimme rauhanomaisesti protestoimassa, mutta sain silti kyynelkaasusta. Tällaista voimankäyttöä tapahtuu joka päivä maan tummaihoisille heidän ulkonäkönsä perusteella, useita päiviä New Yorkin protesteissa marssinut Karolin kertoo.

Presidentti Donald Trumpin kriitikki kasvaa. Trumpin entinen puolustusministeri ja entiset presidentit arvostelevat Trumpia mielenosoittajien uhkailusta maan sotavoimalla. Trump syyttää protesteista ääriliikkeitä ja mediaa. Koronakriisi ei mielenosoittajia hiljennä ja he sanovat olevansa valmiita riskeeraamaan terveytensä muutoksen puolesta.

– Rasismi on jatkunut 400 vuotta, se on pandemia. Asiamme ei voi enää odottaa vain koronaviruksen vuoksi, maailman on muututtava nyt. Aion protestoida joka päivä niin kauan kuin asiat muuttuvat, Karolin lisää.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja