Traktorit, metsäkoneet ja biokaasuautot kaartoivat Säätytalolle mielenilmaukseen – MTK: "Ruokaa tarvitaan jatkossakin, tilanne on kriisiytymässä"

MTV paikalla: Traktorit, metsäkoneet ja biokaasuautot kaartavat Säätytalolle 5:28
Katso MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan haastattelu tilaisuudessa.

Maa- ja metsäntaloustuottajain keskusliitto MTK järjesti tänään mielenilmauksen Helsingin säätytalolla. MTK:n puheenjohtajan mukaan suomalainen maa- ja metsätalous on ajettu ahdinkoon.

Järjestöt saapuivat paikalle mielenilmaukseen traktoreilla, metsäkoneilla ja biokaasuautoilla.

 Järjestöt kutsuvat myös kansanedustajia tutustumaan ilmastotyöhönsä.

– Ensinnäkin tulemme muistuttamaan hallitusta elämän perusasioista. Eli ruokaa tarvitaan jatkossakin ja sitä on kyettävä tuottamaan, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Hyvin pitkälle vaatimuksenne liittyvät siihen, miten viisas maa- ja metsätalouspolitiikka ja kunnianhimoiset ilmastotavoitteet voidaan yhdistää. Meillä on siihen hyvä tiekartat. Tarvitaan oikeastaan vain sitä, että yrittäjät kykenevät elämään tässä kaikessa.

Marttilan mukaan kartoilla on yksityiskohtainen suunnitelma siitä, miten hiilensidontaa voidaan edistää ja päästöjä pienentää.

– Kysymyksessä ovat huikeat sektorit, jotka kykenevät sitomaan hiiltä ilmakehään. Mutta näillä kaikilla toimijoilla on myös hintalappunsa, Marttila huomauttaa.

Marttilan mukaan suomalaiset ruuantuottajat ja maatalouden harjoittajat ovat ahdingossa.

– Tilanne on kriisiytymässä. Vaadimme ehdottomasti, että hallitus perehtyisi siihen, miten suomalainen huoltovarmuusketju ja ruokaturva kyetään ylläpitämään. Siellä on heikko satokausi ja pitkään jatkunut kannattavuuskriisi. Maatalousyrittäjät ovat todella ahtaalla tänä päivänä.

Marttila muistuttaa, että suomalainen metsätalous on jo tehnyt toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi – hoidettu metsä on tehokas hiilinielu.

– Metsät kasvavat paremmin kuin koskaan ja sitovat hiiltä. Olemme onnellisessa asemassa ilmastotyössä Suomessa, sillä meillä on hyvin hoidetut metsät. Olemme aivan poikkeustapaus maailmassa siihen liittyen.

– Paljon voidaan vielä maatiloilla tehdä. Olemme esittäneet toimia siihen, miten hiiltä voidaan sitoa ja vähentää päästöjä hyvällä uudella viljelytekniikalla, mutta tämä kaikki maksaa.

MTK vaatii vähintään 150 miljoonaa euroa vuodessa lisärahoitusta maatalouspolitiikkaan.

– Se on tähän ilmastokarttaan liittyvä hintalappu. Kykenemme tekemään saman minkä muutkin EU-maat ilmankin tätä rahaa, mutta jos Suomi haluaa tehdä enemmän kuin muut EU-maat, niin tuossa on se summa, jonka maatalous tarvitsee, Marttila selventää.

Katso MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan haastattelu tilaisuudessa artikkelin alusta!

Lue myös:

    Uusimmat