MTV New Yorkissa: Marinin puheelle oli kovat odotukset – "Hän on vallankumouksellinen"

Kunniatohtori Sanna Marin pääpuhujana Yankee Stadiumilla 3:09

Pääministeri Sanna Marin piti keskiviikkona puheen New York Universityn valmistujaisseremoniassa Yankee Stadiumilla. Kuulijoina Marinilla oli 10 000 yliopiston opiskelijaa sekä 20 000 kutsuvierasta.

Marinille myönnettiin myös yliopiston kunniatohtorin arvo. Arvon sanotaan olevan korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi myöntää.

Perusteluiksi yliopisto mainitsee Marinin suoraselkäisen johtajuuden niin koronakriisissä kuin Ukrainan sodan ja Suomen Nato-prosessin aikana. Palkitsemisperusteissa muistutetaan Marinin olevan nuorin virassaan aloittanut pääministeri sekä suomen pitkäaikaisin naispuolinen pääministeri.

MTV Uuutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppisen mukaan opiskelijoiden keskuudessa Marinin puheella oli korkeat odotukset, sillä viime vuonna puheen piti 12-kertainen Grammy-voittaja Taylor Swift.

Lakia opiskeleva Ifeoma Irobunda kertoo Marinin olevan hänelle inspiraation lähde.

– Hän on vallankumouksellinen, joka seisoo sen takana, mihin hän uskoo. Hän ei peräänny ja naisena hän on minulle inspiraation lähde, sillä pyrin itsekin johtotehtäviin.

Teemana muutos

Marin kertoi, että noustuaan pääministeriksi häneltä on kysytty kaksi kysymystä: halusitko aina pääministeriksi ja miten teit sen?

– Ensimmäinen neuvoni on, että sinulla on oikeus haluta muutosta ja muuttaa asioita. Toinen neuvoni on, että haluaminen ei riitä, on oltava valmis ottamaan vastuu.

– Kolmas neuvoni on, älä pelkää! Marin sanoi ja yleisö osoitti suosiota.

Hän myös kertoi puheessaan, ettei nuorena halunnut poliitikoksi tai pääministeriksi. Lopulta hänet innosti mukaan ilmastonmuutos, biodiversiteetin katoaminen, ihmisoikeudet, vähemmistöjen oikeudet, sukupuolten tasa-arvo sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Marin nosti esille oman taustansa sateenkaariperheessä kasvaneena ja toivoi tulevaisuudessa näkevänsä uudistuksia seksuaali- ja sukupuolilainsäädännössä.

Hän muistutti maailmassa käynnissä olevista geopoliittisista muutoksista, jotka hänen mukaansa uhkaavat sananvapautta, oikeusvaltioperiaatteiden, sukupuolten välisen tasa-arvon ja demokratian arvoja.

MTV New Yorkissa: Sanna Marin pääpuhujana tänään Yankee Stadiumilla 2:35
MTV New Yorkissa: Näin merkittävä tunnustus kunniatohtorius on

Lue myös:

    Uusimmat