Kunniatohtoriksi vihitty Sanna Marin puhui New Yorkissa: "En halunnut nuorena poliitikoksi"

Kunniatohtoriksi vihitty Sanna Marin puhui Yankee-stadionilla 20:20
Suora lähetys: Sanna Marin puhuu Yankee-stadionilla

MTV Uutiset näyttää tänään suorana lähetyksenä kello 18.30 alkaen, kuinka toimitusministeristön pääministeri Sanna Marin vihitään New Yorkin yliopiston (NYU) kunniatohtoriksi. Marin pitää puheen Yankee-stadionilla.

Sanna Marin on valinnut puheensa teemaksi muutoksen ja osoittaa sen valmistujaisiaan Yankee-stadionilla juhliville.

– Siitä asti, kun minut valittiin maailman nuorimmaksi pääministeriksi 34-vuotiaana, minulta on toistuvasti kysytty kahta kysymystä. Ensimmäinen kysymys on, halusitko aina pääministeriksi? Toinen on, miten teit sen, Marin sanoo.

Marin kertoo, ettei halunnut nuorella iällä poliitikoksi tai pääministeriksi eikä suunnitellut sitä.  Lopulta se kuitenkin tuntui oikealta, koska hän halusi muuttaa asioita ja maailmaa.

– Tajusin, että se (muutos) oli myös minun vastuullani eikä vain jonkun muun, Marin jatkoi.

Marinille tärkeitä syitä politiikkaan lähtemisessä olivat hänen sanojensa mukaan ilmastonmuutos, biodiversiteetin katoaminen, ihmisoikeudet, vähemmistöjen oikeudet, sukupuolten tasa-arvo ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

– Sateenkaariperheessä kasvaneena halusin nähdä yhteiskunnan, jossa kaikki saavat rakastaa, ketä haluavat, Marin puhui.

– Halusin nähdä uudistunutta lainsäädäntöä tasa-arvoiseen avioliittoon liittyen ja taata ihmisoikeudet kaikille sukupuolille. Halusin poistaa sukupuolten väliset palkkaerot ja nähdä vanhempien, äitien ja isien, jakavan perhevapaansa tasa-arvoisemmin, jotta naiset voisivat seurata uratavoitteitaan kuten miehetkin, Marin jatkoi.

Ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen liittyen Marin nosti esille hiilineutraaliuden tärkeyden.

Varoitti yhteisten arvojen rapautumisesta

Marin varoitti puheessaan, että maailmassa käynnissä olevat geopoliittiset muutokset uhkaavat sananvapauden, oikeusvaltioperiaatteiden, sukupuolten välisen tasa-arvon ja demokratian kaltaisia arvoja. Marinin mukaan vuosikymmenten optimistinen usko kehitykseen ja moniarvoisuuden kasvuun on parhaillaan koetuksella. 

– Sukupuolten välinen tasa-arvo on harpannut taaksepäin ympäri maailmaa. Oikeutta turvalliseen aborttiin rajoitetaan myös Euroopassa. Sukupuolen moninaisuus esitetään uhkana, Marin lausui.

Marinin mukaan jäävuoren huippu huolestuttavissa kehityskuluissa on sodan palaaminen Eurooppaan.

– Venäjä on brutaalilla ja laittomalla hyökkäyksellään Ukrainaan rikkonut maailmansotien jälkeen yhdessä määriteltyjä kansainvälisen järjestyksen sääntöjä – ja tehdessään niin kyseenalaistanut kaikki muutkin säännöt, Marin sanoi.

Kymmenien tuhansien yleisö

Sanna Marin valittiin puheenpitäjäksi kaikkien tilaisuudessa kunniatohtoreiksi vihittävien puolesta. Heitä ovat Marinin lisäksi kemian nobelisti Carolyn Bertozzi, tanssija Misty Copeland ja Marylandin yliopiston entinen presidentti Freeman A. Hrabowski. 

Tilaisuus pidetään legendaarisella Yankee-stadionilla New Yorkissa, ja sinne odotetaan kymmenien tuhansien yleisöä. 

Kunniatohtori on korkein mahdollinen yliopiston antama huomionosoitus ja NYU yksi nimekkäimmistä yhdysvaltalaisista yliopistoista. NYU on perustellut arvonimen myöntämistä Marinille muun muassa uuden sukupolven johtajuudella, jota Marin osoitti niin koronan, Venäjän hyökkäyssodan kuin Nato-prosessin aikana. 

Suomen New Yorkin -konsulaatissa Marinin puhetta on kuvailtu valtavan hienoksi asiaksi Suomen maakuvalle ja tunnettuudelle.

Viime vuonna vastaavassa tilaisuudessa puheen piti laulaja Taylor Swift

MTV New Yorkissa: Sanna Marin pääpuhujana tänään Yankee Stadiumilla 2:35
MTV New Yorkissa: Näin merkittävä tunnustus kunniatohtorius on

Lue myös:

    Uusimmat