Sanna Marinille myönnetään kunniatohtorius kymmenientuhansien edessä New Yorkin Yankee Stadiumilla – "On valtavan hieno juttu Suomen maakuvalle"

MTV New Yorkissa: Sanna Marin pääpuhujana tänään Yankee Stadiumilla 2:35
MTV New Yorkissa: Sanna Marin pääpuhujana tänään Yankee Stadiumilla

Pääministeri Sanna Marinille myönnetään tänään kunniatohtorin arvonimi.

Marin on pääpuhujana New York Universityn valmistujaisseremoniassa Yankee Stadiumilla, minne odotetaan kymmeniä tuhansia kuulijoita. Kunniatohtori on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi antaa.

Marinia kuvaillaan palkitsemisperusteissa uuden sukupolven eurooppalaisena johtajana, joka urheasti vastusti Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

NYU kutsuu Marinia Suomen Nato-prosessin suorasanaiseksi johtajaksi ja kehuja Marin saa myös Suomen korona-ajan johtamisesta. Palkitsemisperusteissa muistutetaan, että Marin oli nuorin pääministeri virassa aloittaessaan ja kuinka hän on Suomen pitkäaikaisin naispuolinen pääministeri.

Suomen New Yorkin pääkonsuli Jarmo Sareva korostaa MTV Uutisille tapahtuman merkittävyyttä.

– On valtavan hieno juttu Suomen maakuvalle Yhdysvalloissa että pääministeri Sanna Marinille myönnetään kansainvälisesti arvostetun New York University -yliopiston kunniatohtorius ja että suomalainen merkkihenkilö pitää valmistujaispuheen juuri nyt kun Suomi-tietoisuus täällä Yhdysvalloissa on muutenkin hyvässä vireessä, Sareva kommentoi.

Samassa tilaisuudessa kunniatohtorin arvonimi myönnetään myös Nobel-palkinnon saaneelle kemisti Carolyn Bertozzille, matemaatikkko Freeman A. Hrabowskille ja balettitanssija Misty Copelandille.

– Paikalle stadionille arvioidaan saapuvan kymmenentuhatta valmistuvaa opiskelijaa sekä 20 000 heidän vanhempiaan ja perheenjäseniään, joten kyseessä on ainutlaatuinen mahdollisuus jättää muistijälki Suomesta uudelle kohdeyleisölle, Sareva lisää.

Marin on valmistujaistilaisuuden pääpuhuja. Opiskelijoiden keskuudessa puheella on korkeat odotukset, sillä viime vuonna saman tilaisuuden pääpuhujana oli laulaja Taylor Swift. Swift sai valtaiset suosionosoitukset valmistujaiskaapuihin ja hattuihin pukeutuneelta yleisöltä.

– Tietojemme mukaan edellinen suomalainen joka esiintyi Yankee Stadium -areenalla kymmenille tuhansille amerikkalaisille on juoksijalegenda Paavo Nurmi 1920-luvulla, muistuttaa Sareva.

New York University on yksi suurimmista yksityisistä yliopistoista Yhdysvalloissa.

Yliopiston nimekkäitä opiskelijoita on ollut muun muassa näyttelijä Angelina Jolie, laulaja Lady Gaga ja entisen presidentin Donald Trumpin asianajaja Rudy Giuliani.

Lue myös:

    Uusimmat