MTV:n vaaliasiantuntija: Eurovaalit perussuomalaisille voitto ja tappio samanaikaisesti

MTV:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin professori Kimmo Grönlundin mukaan eurovaalien lopputulos Suomessa on SDP:n kannalta selvä tappio. 

SDP:n tuloksessa tiputusta oli 5,2 prosenttia. Puolue silti säilytti kaksi europarlamenttipaikkaansa.

– Puolueelta tämä on huonoin vaalitulos kautta aikojen. Puolue varmasti miettii nyt, johtuiko se Antti Rinteestä vai eikö Rinteen haluttu noste vielä näkynyt näissä vaaleissa. Ulkopuolisena on vaikea ottaa kantaa, mutta kyllä tämä jää historiankirjoihin uuden puheenjohtajan ensimmäisenä vaalituloksena.

Kokoomukselta tuli vaaleissa hyvä tulos ja puolue säilytti kolme parlamenttipaikkaansa. Alexander Stubbin liki 150 000 ääntä on MTV:n vaaliasiantuntijan mukaan merkittävä.

Perusuomalaisten Jussi Halla-ahon noin 80 000 äänisaalis hieman yllätti taas Grönlundin.

– Toisaalta hänellä on kyllä ollut nostetta. Puolueella oli ainakin tiedossa, että hän tulee olemaan puolueen ääniharava.

Perusuomalaisilta eurovaalien tulos on selkeä vaalivoitto. Maahanmuuttokriittisille puolueille povattiin kuitenkin ympäri Eurooppaa suurta äänisaalista. Perussuomalaisten äänimäärä jäi kuntavaalien tasolle.

– On se silti hieman tappio. Puolue noissa gallupeissa tänä päivänä keikkuu siellä 18–19 prosentin tienoilla kuin tässä eurovaalien 13 prosentissa. Eli tämä on puolueelle voitto, mutta samalla vähän tappio. Timo Soini on varmasti omalta osaltaan hieman pettynyt, Grönlund arvioi.

Keskustan Olli Rehn ja Paavo Väyrynen saivat lähes saman verran ääniä. Grönlundin mukaan Keskustalta eurovaalien tulos on paluu normaalitilanteeseen.

– Se romahdus vuonna 2011 eduskuntavaaleissa näyttää nyt olevan historiaa. Tulos on hyvä Paavo Väyryseltä, vanhalta konkarilta. Hän varmasti kalasteli EU-kriittisiä äänestäjiä, kun taas Rehn sai toisenlaisia äänestäjiä, vaikka samassa puolueessa ovatkin.

Yksi suurimmista ääniharavoista, kristillisdemokraattien Sari Essayah jäi ulos europarlamentista. Tässä näkyy Grönlundin mukaan vaalien puoluevetoisuus.

– Tässä käy ilmi suomalaisen vaalijärjestelmän puoluepainotteisuus. Vaikka meillä on avoin henkilövaali, niin se on kuitenkin puoluevaali. Kristillisdemokraatit jäivät sitten alhaisemmalle tasolle, mitä läpipääsyyn tarvittiin, niin sitten paikkaa ei tullut. Pettymys on hänen kannattajilleen varmasti suuri, Grönlund sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja