Mainos

MTV:n uutisankkuri tapasi Isisiä paenneita perheitä: "Heitä oli käytetty monella tapaa hyväksi"

MTV:n uutistoimittaja ja -ankkuri Ripsa Koskinen-Papunen matkusti helmikuun alussa Serbiaan ja tutustui neljän päivän ajan pakolaisten elämään Sidin vastaanottokeskuksessa. 

Vastaanottokeskuksessa vietetyt päivät ja kohtaamiset Syyriasta paenneiden perheiden kanssa muistuttivat Ripsa Koskinen-Papusta tärkeästä asiasta.

– Meillä kaikilla on velvollisuus auttaa hädässä olevia. Pienilläkin asioilla voi tehdä paljon hyvää. Sitä paitsi koskaan ei voi tietää, milloin itse tarvitsemme apua, Koskinen-Papunen sanoo.

Hän vieraili vastaanottokeskuksessa, joka sijaitsee lähellä Unkarin rajaa. Keskuksen oli alun perin tarkoitus toimia välietappina Euroopan halki matkaaville pakolaisille.

– Nyt kun Unkari on lähes sulkenut rajansa, eivät pakolaiset pääse jatkamaan matkaansa. Se tarkoittaa sitä, että he ovat jumissa tässä vastaanottokeskuksessa.

Koskinen-Papusen mukaan olosuhteet vastaanottokeskuksessa olivat rajut. Kyseessä ei ollut leiri, vaan pakolaiset asuivat vanhoissa rakennuksissa, jotka olivat kylmiä ja kalseita. Ihmiset elivät ahtaissa oloissa vailla mitään tietoa tulevaisuudesta.

– Vastaanottokeskuksessa oli noin nelinkertainen määrä pakolaisia suhteutettuna heille varattuun tilaan. Ihmiset olivat majoittuneet kerrossänkyihin. Yksityisyyttä he vaalivat rakentamalla huovista 'seinät' sänkyjensä ympärille, Koskinen-Papunen kuvailee.

Hän tutustui paikan päällä perheisiin, jotka olivat joutuneet pakenemaan Isistä kotimaastaan. Otteita Koskinen-Papusen matkalta nähdään keskiviikkona Unicef Live -hyväntekeväisyyskonsertissa, joka näytetään suorana MTV3-kanavalla.

– Ei riittänyt, että näiden perheiden elämä oli muuttunut mahdottomaksi ja vaaralliseksi heidän kotimaassaan. He olivat joutuneet kokemaan kovia myös pakomatkallaan Syyriasta. Perheet olivat joutuneet käyttämään salakuljettajien apua päästäkseen etenemään, mutta salakuljettajat olivat käyttäneet heitä monella tavalla hyväkseen matkan aikana. Pakomatka Syyriasta Serbiaan oli ollut perheille raskas ja hetkittäin vaarallinenkin. 

"Heiltä oli otettu koko elämä pois"

Pitkän toimittajan uran tehnyt Ripsa Koskinen-Papunen on tutustunut eri hyväntekeväisyysjärjestöjen toimintaan kymmenessä eri maassa.  Aiemmilla matkoillaan hän ei ole käynyt haastattelemassa pakolaisia.

– Olen tavannut Suomessa turvapaikanhakijoita, mutta tämä oli eri tilanne. Sidin vastaanottokeskuksessa olevat pakolaiset olivat vielä matkalla johonkin eivätkä he tienneet, milloin ja mihin he lopulta pääsisivät.  Keskuksissa asuvat ihmiset olivat hyvin samaistuttavia, mutta heiltä oli otettu koko elämä pois. He olivat joutuneet jättämään paitsi kaiken omaisuutensa myös koko tutun elämänsä ja läheisensä.

Vastaanottokeskuksessa perheet saavat apua Unicefilta ja muilta hyväntekeväisyysjärjestöiltä. Heille tarjotaan puhtaita, lämpimiä vaatteita, ruokaa, ja heidän terveydestään huolehditaan. Erityisesti Koskinen-Papuseen teki vaikutuksen se, miten lapset oli otettu erityisellä tavalla huomioon vastaanottokeskuksessa.

– Syyriassa lapset eivät olleet voineet käydä koulua, sillä Isis oli sulkenut monet koulut. Avustustyöntekijät yrittivät saada lapset leikkimään ja opiskelemaan,  viettämään jälleen vähän normaalimpaa arkea. Heille annettiin myös henkistä tukea, jotta he pääsisivät hiljalleen käymään läpi kaikkea kokemaansa.

UNICEF Live -konsertti uusitaan lauantaina 11. maaliskuuta kello 19 AVAlla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.