MTV:n tiedot: Kiistelty potilasturvallisuuslaki etenee hallituksen käsittelyyn torstaina

Potilasturvallisuuslaki etenee torstaina hallituksen käsittelyyn, jos keskiviikoksi aiottu hoitajalakko toteutuu.

Hoitajalakko on laajenemassa keskiviikkona 13 sairaanhoitopiiriin, ellei sopu sopua saada aikaiseksi ennen keskiviikkoaamua.

Lakkoa sovittelevan sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen sanoi maanantaina MTV Uutisille, että lakko todennäköisesti alkaa, sillä sovintoesitystä ei saada aikaiseksi ennen sitä.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) kerrotaan, potilasturvallisuuslaki viedään todennäköisesti valtioneuvoston yleisistuntoon ylihuomenna torstaina. 

Valtioneuvoston yleisistunnossa hallitus päättää lakiesityksen antamisesta eduskunnalle. 

– Tällä hetkellä se näyttää todennäköiseltä jos ja kun lakko huomenna aamulla laajenee. Suojelutyön rakenteellinen ongelma ja perusteet lainsäädännön antamiselle ovat edelleen olemassa, sanoo STM:n osastopäällikkö Satu Koskela MTV Uutisille.

Koskelan mukaan rakenteellinen ongelma tarkoittaa, että suojelutyötä ei välttämättä saada riittävästi lakon aikana.

– Ei ole varmuutta siitä, että suojelutyö kattaa sen tarpeen, joka on lääketieteellisesti arvioitu tarpeellliseksi kiirellisen ja välttämättömän hoidon toteuttamiseksi.

Suojelutyö tarkoittaa välittömässä hengenvaarassa olevien potilaiden hoitamista ja muuta välttämätöntä työtä, joka on rajattu lakon ulkopuolelle.

Sairaanhoitopiireissä käydään parhaillaan neuvotteluja suojelytyöstä eli siitä, kuinka paljon työntekijöitä saadaan tekemään suojelutyötä.

Potilasturvallisuuslailla hoitajat voitaisiin määrätä välttämättömiin töihin lakon aikana, jos suojelutyötä ei muutoin saada riittävästi.

Potilasturvallisuuslain lakiluonnos on jo valmis, mutta sen viemistä eduskuntaan lykättiin toissa viikolla. Tuolloin lakia vastustettiin muun muassa SDP:n ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmissä.

Lue myös:

    Uusimmat