Hoitajalakko uhkaa keskiviikkona, ellei sovintoratkaisua esitetä ennen tiistaiyötä – mukana olisi 35 000 hoitajaa

Näistä syistä suomalaiset liputtavat hoitajalakon puolesta 3:52
Ennen ensimmäisen hoitajalakon alkua MTV Uutiset kysyi suomalaisten mielipidettä hoitajalakosta.

Hoitajalakko alkaa keskiviikkona kello kuudelta aamulla, ellei sitä ennen tapahdu yllätyskäännettä. Sovittelulautakunta alkaa keskiviikkona rakentaa sovintoesitystä, kertoo lautakuntaa johtava Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Lakon toinen vaihe koskisi 13:a sairaanhoitopiiriä, ja siinä olisi mukana noin 35 000 hoitajaa.

Pylkkäsen mukaan sovittelulautakunta on pyytänyt työnantajapuolen edustajaa ja työntekijäjärjestöjä pyrkimään keskenään ratkaisuihin työehtosopimusten yksityiskohdista muissa kuin palkankorotuskysymyksissä.

–  Odotamme heidän reaktioitaan saapuvaksi tiistai-iltaan kello 24 mennessä, Pylkkänen kertoi maanantaina.

Hänen mukaansa yhdeksänjäseninen lautakunta aloittaa sovintoesityksen rakentamisen keskiviikkona niiden eväiden pohjalta, joita osapuolet tiistaina ilmoittavat.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) määräsi 8. huhtikuuta sovittelulautakunnan ratkomaan kunta-alan tulehtunutta työriitaa. Pylkkäsen mukaan lautakunnan tehtävä on antaa sovintoesitys, jos osapuolet eivät pääse yhteisymmärrykseen työehtosopimuksen yksityiskohdista ja palkkaratkaisuista.

"Sovittelulautakunta ei neuvottele"

Aiempi, kuutta sairaanhoitopiiriä koskenut lakko päättyi pitkänäperjantaina. Hoitoalan järjestöt Tehy ja Super siirsivät toisen vaiheen alkamaan perjantain sijasta keskiviikkona, jotta työriidan sovitteluun jäisi aikaa.

Varsinaisia neuvotteluja ei kuitenkaan ole järjestöjen mukaan käyty pääsiäisenä lainkaan. Sovittelulautakunnan puheenjohtaja on tavannut puheenjohtajat kerran.

Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemen mukaan kutsua neuvotteluihin ei ole tullut myöskään tiistaille eikä muille päiville.

– Meidän tiedossa ei ole, miten sovitteluprosessi jatkuu ja millä aikataululla, hän viestitti.

Pylkkänen korostaa, että sovittelulautakunta ei ole neuvotteluosapuoli.

– Odotamme, että neuvotteluosapuolet tekevät tässä keskenään työtä. Se on heidän roolinsa, ei sovittelulautakunta neuvottele, vaan esittää sovintoesityksiä.

Toimitusjohtaja Markku Jalonen Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajista (KT) viestitti, että sovittelun etenemisen edellytysten kannalta välttämättömiä taustaselvityksiä ollaan tekemässä ja niistä raportoidaan tiistaina lautakunnalle.

Jalonen ei ottanut vielä maanantaina kantaa siihen, uskooko hän lakon alkavan keskiviikkona. Myös Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoi odottavansa, mitä tiistaina tapahtuu.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) on ilmoittanut antavansa kiistellyn esityksen potilasturvallisuuslaista, jos työtaistelun osapuolet eivät näytä pääsevän sopimukseen tämän viikon alussa.

Toteutuessaan laki antaisi aluehallintovirastoille valtuudet määrätä hoitajia töihin sakon uhalla potilasturvallisuuden takaamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat