MTV:n tiedot: Hallituksen ilmastoneuvottelut lähellä ratkaisua

Hallituksen ilmastoneuvottelut ovat loppusuoralla. MTV Uutisille kerrotaan hallituslähteistä, että neuvottelut ovat edenneet hyvin ja valmista eli poliittinen sopu voisi olla jo loppuviikosta.

Neuvotteluissa on kyse niin sanotusta KAISU:sta eli keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta, jota hallitus päätti syksyn budjettiriihessä tarkastella vielä uudelleen kevään aikana. Suunnitelman tarkoituksena on linjata päästökaupan ulkopuolisen sektorin toimenpiteet, joilla saavutetaan EU:n Suomelle asettama päästötavoite 2030 ja hallitusohjelman mukainen hiilineutraaliustavoite 2035.

Hallituslähteestä arvioidaan, että Ukrainan sota ei ole juurikaan vaikuttanut neuvotteluihin, sillä pyrkimys on joka tapauksessa pois fossiilista polttoaineista, joita Venäjällä paljon tuotetaan. Tavoitevuodet ovat myös suhteellisen kaukana tulevaisuudessa. Turpeen polttoa tarvitaan joka tapauksessa vielä lähivuosina huoltovarmuuden takia.

Poliittisen sovun jälkeen virkakunnalle on kaavailtu kirjoitustöihin kahta viikkoa, jonka jälkeen hallitus voisi antaa asiasta periaatepäätöksen tämän kuun loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat