MTV:n tiedot: 15-vuotias puukottaja suunnitteli jonkun vahingoittamista jo jonkin aikaa – polki 30 kilometriä kotoaan kauppakeskukseen

KRP:n mukaan kauppakeskuspuukotuksen kopiointia voidaan ehkäistä – rikosylikomisario nostaa esiin kolme seikkaa 2:32
Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Risto Lohen mukaan myös kansalaisten tulisi olla valppaina ja ilmoittaa poliisille omista huomioistaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan Oulussa Valkean kauppakeskuksessa tiistaina tapahtuneesta murhan yrityksestä epäilty 15-vuotias teinipoika oli suunnitellut jo jonkin aikaa toisen ihmisen vahingoittamista.

Nuori mies ei ollut erityisesti suunnitellut juuri tiistai-illan puukotusta tekona, vaan yleisemmin toisen ihmisen ja juuri maahanmuuttajataustaisen henkilön vahingoittamista.

Poika puukotti kauppakeskus Valkeassa tiistai-iltana 26-vuotiasta aasialaistaustaista miestä yllätyksellisesti takaapäin. Poika on kertonut poliisille, että teon motiivi oli rasistinen. Poika ei tuntenut uhria millään tavalla entuudestaan ja hän valikoi uhrin täysin sattumanvaraisesti.

MTV Uutisten tietojen mukaan uhrin valinnassa ainoa kriteeri oli maahanmuuttajatausta.

Natsisymboleja käytössä

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan pojalla on ollut natsi-ideologiaan liittyviä symboleja käytössään ja esillä tiistai-iltaisen puukotuksen aikaan ja myös sitä ennen.

Teinipoika käytti teossa teräasetta, jossa oli natsien hakaristejä. Pojalla oli päällään lisäksi paita, jonka saksankielinen teksti ilmensi natsiaatetta. Rikosylikomisario Markus Kiiskinen on vahvistanut nämä MTV Uutisten tiedot.

Poliisin mukaan on viitteitä siitä, että teko oli kopioitu Valkeassa viime viikon torstaina tapahtuneesta puukotuksesta, jossa 33-vuotias äärioikeistotaustainen uusnatsi Sebastian Lämsä puukotti 12-vuotiasta poikaa takaapäin. Lisäksi Lämsä yritti vielä puukottaa 14-vuotiasta poikaa. Molemmat lapset ovat ulkomaalaistaustaisia. Tekoa tutkitaan kahtena murhan yrityksenä.

15-vuotiasta poikaa epäillään niin ikään murhan yrityksestä. 

Pojalla ei ole MTV Uutisten tietojen mukaan aiempaa rikostaustaa.

Pääsi juuri peruskoulusta

Teinipoika päätti juuri kesäkuun alussa yhdeksännen luokan ja pääsi peruskoulusta. Hänen oli tarkoitus jatkaa opiskelua ammattiopintojen parissa.

MTV:n selvityksen mukaan 15-vuotias poika asuu vanhempiensa luona vajaan 30 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Valkean kauppakeskukseen poika saapui tiistai-iltana polkemalla pyörällä kymmenien kilometrien matkan keskustaan kotoaan.

Nyt poika on pidätettynä poliisivankilassa. Häntä vaaditaan vangittavaksi juhannusaattona Oulun käräjäoikeudessa.

Poliisin mukaan pojan radikalisoituminen äärioikeistoaatteisiin on kestänyt "ainakin jonkin aikaa".

Lue myös:

    Uusimmat