MTV:n tiedot: 15-vuotiaan puukottajan tekovälineessä hakaristejä – oli pukeutunut natsiaatteelliseen paitaan

Millaisiin jatkotoimiin ryhdytään Oulun puukotusten takia? – "Vaikutuksia ympäri Suomea" 2:22
Millaisiin jatkotoimiin ryhdytään Oulun puukotusten takia? – "Vaikutuksia ympäri Suomea"

MTV Uutisten tietojen mukaan murhan yrityksestä epäilty 15-vuotias teinipoika käytti teossa teräasetta, jossa oli natsien hakaristejä. Pojalla oli päällään lisäksi paita, jonka saksankielinen teksti ilmensi natsiaatetta.

– Voin vahvistaa nämä tiedot, rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta sanoo MTV:lle.

Poika puukotti kauppakeskus Valkeassa tiistai-iltana 26-vuotiasta aasialaistaustaista miestä yllätyksellisesti takaapäin. Poika kertoi jo esipuhuttelussa poliisille, että teon motiivi oli rasistinen. 

Poliisin mukaan on viitteitä siitä, että veitsihyökkäys oli kopioitu Valkeassa viime viikolla tapahtuneesta puukotuksesta. 

Siinä 33-vuotias äärioikeistotaustainen uusnatsi Sebastian Lämsä puukotti 12-vuotiasta poikaa takaapäin ja yritti vielä puukottaa 14-vuotiasta poikaa. Molemmat lapset ovat ulkomaalaistaustaisia. 

Lämsää epäillään kahdesta murhan yrityksestä. Hän on kiistänyt rasistisen motiivin.

"Radikalisoituminen kestänyt jonkin aikaa"

Poliisi esittää 15-vuotiasta vangittavaksi huomenna Oulun käräjäoikeudessa. Hänellä ei ainakaan Oulun alueella ole aiempia rikostuomioita.

Pojan taustalla on poliisin mukaan todennäköisesti pidempiaikaista radikalisoitumista.

– Radikalisoituminen on kestänyt ainakin jonkin aikaa, Kiiskinen toteaa.

Teknisessä tutkinnassa selvitetään tarkemmin radikalisoitumisen kestoa, mahdollista verkostoitumista ja sen laajuutta. 

Pojan kuulustelut ovat jatkuneet tänään. Hän on Kiiskisen mukaan ollut yhteistyökykyinen. Sen tarkemmin Kiiskinen ei avaa kuulustelujen sisältöä.

Myös uhria on päästy kuulemaan. Uhri sai puukotuksesta vakavia vammoja, mutta hän on toipumassa niistä. Uhri ei tuntenut 15-vuotiasta entuudestaan.

Tutkinnassa ei ainakaan toistaiseksi ole tullut ilmi, että 15-vuotias olisi ollut missään vaiheessa tekemisissä Sebastian Lämsän kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat