Mainos

MTV:n päätoimittaja tuomitsee terrori-iskun – ”En usko, että mediaa pystytään vaientamaan”

MTV:n vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila tuomitsee Ranskassa tehdyn iskun satiirilehden toimitukseen hyökkäyksenä sananvapautta ja vapaata tiedonvälitystä vastaan. Suomalaisen median turvallisuuteen terrori-isku ei hänen mukaansa kuitenkaan vaikuta.

Parisiin terrori-isku oli Ylä-Anttilan mukaan raakalaismainen. Hän toteaa, ettei suomalainen mediakaan ole sivussa tapahtumista.

– Maailma on globaali, uutiset kulkevat nopeasti läpi koko maailman. Sillä tavalla mekin olemme tässä mukana.

Ylä-Anttila uskoo, että tapaus käydään läpi Suomessa päätoimittajayhdistyksessä. Isku on muistutus siitä, että vaikka Suomi on sananvapauden mallimaa, ei sananvapautta voida pitää itsestäänselvyytenä.

Sen, että lehti tekee satiiria, ei pitäisi altistaa sitä iskuille. Hyökkäyksen kohteena olleessa Charlie Hebdo -lehdessä oli kuitenkin jouduttu elämään jo vuosia uhkauksien alla.

– Satiiri kaikkine sävyineen kuuluu journalismiin ja sitäkin ilmaisumuotoa täytyy kunnioittaa, Ylä-Anttila sanoo.

Ylä-Anttila uskoo, ettei isku onnistu vaimentamaan mediaa Ranskassa tai muuallakaan maailmassa. Suomessakin useissa eri medioissa on nyt julkaistu kuvia Charlie Hebdo -lehdestä.

– En usko, että tällaisella iskulla pystytään mediaa vaientamaan. Isku voi toki lisätä pelon ilmapiiriä. Se olisi hirveä voitto iskun tekijöille, jos media hiljentyisi.

Suomessakin jouduttu miettimään

Vielä 10 vuotta sitten suomalaiseen toimitukseen pystyi kävelemään melko vapaasti. Tänä päivänä kulkua valvotaan huomattavasti tarkemmin.

– Se on järkevää toimintaa yrityksessä kuin yrityksessä. Tiedetään, keitä tulee ja millä asialla, Ylä-Anttila sanoo.

Vaikka Ranskan tämänpäiväisen iskun kaltaista uhkaa ei Suomessa olekaan koettu, on Ylä-Anttilan mukaan meilläkin turvallisuustasoa erilaista tapausten myötä jouduttu silloin tällöin miettimään.

– Aikanaan meille tuli esimerkiksi perunajauhokirjeitä, ja on matkan varrella ollut muunlaisiakin uhkailuja. Niihin liittyen on joskus ollut poliisitutkintaakin.

Keskiviikon hyökkäys Ranskassa ei aiheuta toimenpiteitä MTV:n turvallisuusjärjestelyissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.