MTV:n lukijat kännyköiden ja tablettien päivityksistä: ”Täysin pilalle meni”

MTV Uutiset käsitteli viikonloppuna monia mobiililaitteiden omistajia askarruttavaa aihetta: Voiko kännykän tai tabletin ohjelmistopäivityksistä seurata ongelmia laitteen suorituskyvylle?

Netissä on keskustelupalstoja, joissa osa käyttäjistä kiroaa kännykkänsä tai tablettinsa kuolleen käyttökelvottomaksi käyttöjärjestelmän päivityksen jälkeen.

MTV Uutiset tiedusteli asiaa useilta eri kännykkämerkkien edustajilta ja vastaus oli, että negatiivista palautetta ohjelmistopäivityksiin liittyen ei ole paljoakaan asiakkaiden suunnalta tullut. Edustajien mukaan tämä johtuu siitä, että uusien käyttöjärjestelmäversioiden yhteensopivuus tutkitaan huolellisesti eri laitteilla ennen kuin niille julkaistaan päivityksiä.

Valmistajat eivät siis näe tilannetta ongelmallisena, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö ongelmat yksittäistapauksissa olisi mahdollisia. Maailmassa on miljardeja mobiililaitteille, joten mukaan mahtuu väkisinkin myös ongelmatapauksia.

MTV Uutisten lukijat kertoivat ahkerasti kokemuksiaan päivitysten jälkeen havaitsemistaan ongelmista. Mukaan mahtuu monenlaista ongelmaa, jotka koskevat eri laitteita ja käyttöjärjestelmiä.  Määrällisesti eniten lukijat raportoivat Android-laitteita koskeneista ongelmista. Saimme palautetta jonkin verran myös Applen laitteita koskien. 

Tällaisista ongelmista lukijat raportoivat: 

-Kännykän kosketusnäyttö muuttui tahmeaksi päivityksen jälkeen.

-Ostin 650 euron puhelimen ja vuosi ostosta puhelin jo tilttailee ja hidastelee. 

-Erään valmistajan kaksi vuotta vanhoissa puhelimissa Android päivitys "tappaa" akun. Vaikka puhelimen takuu on voimassa,  niin ei korvata koska akun takuu vain 6kk. Näin saadaan vanhat luurit kätevästi vaihtumaan uusiin, koska uuden akun hinta vaihdettuna on lähes 200€.

- Kännykkääni tuli joka päivityksen jälkeen uusia toimintahäiriöitä, joita ei saanut pois edes tehdasasetusten palautuksella. Vaihdoin uuteen puhelimeen ja päätin, etten ikinä päivitä puhelinta. Eipä ole ensimmäistäkään bugia vielä tullut.

-Päivityksen jälkeen Bluetooth toimii vain enintään 40 senttimetrin päästä.

- Vanhemmissa pikku-Androideissa on sellainen ongelma, että järjestelmäpäivityksen jälkeen siihen ei sitten muita sovelluksia enää mahdukaan. Käsissä on siis älypuhelin, jolla ei voi enää muuta kuin soittaa.

-Kaikki tallennetut tiedot, kuvia lukuunottamatta hävisivät. Kone ilmoitti vain vakavan vian tapahtuneen, yön aikana päivityksessä!!

-Ostin 2012 kesällä älypuhelimen. Alussa olin tosi tyytyväinen laitteeseeni. Vähitellen usean käyttöjärjestelmäpäivityksen jälkeen sulavuus ja vikkelyys ovat hävinneet. Ohjelmat takkuilevat, kaatuilevat tai lopettavat yllättäen toimintansa. Kamera, josta todella olen pitänyt, on muuttunut tuskastuttavan hitaaksi.

-Viime vuoden vaihteeseen ajoittunut puhelimeni päivitys ei ainakaan mennyt putkeen. Puhelin ei suostunut päivityksen jälkeen enää toimimaan ollenkaan. Vein puhelimen pientä toivoa mielessäni ostospaikkaan, mutta siellä todettiin, että ei voi mitään. Kuollut on. Oli kuulemma samana päivänä ollut toinenkin samanlainen tapaus eli kyllä näitä kunnon "kuolemia" käy enemmän kuin annetaan ehkä ymmärtää. 

-Tabletti meni täysin pilalle käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeen. Kaikki reaktiot hidastuivat tuskastuttavalle tasolle. Tekstin valinta, copy-paste tökkii. Selaimen välilehdiltä siirtyminen kestää. GSM:n laittaminen päälle edellyttää laitteen uudelleenkäynnistyksen.
Kaikilla kollegoilla, jotka ovat päivittäneet, tilanne on sama. 


Tässä jutussa on vinkkejä mahdollisten päivityksestä johtuvien ongelmien korjaamiseen. Joissain kommenteissa todettiin näistä vinkeistä olleen apua laitteen herättämisessä uudelleen eloon.

Lue myös:

    Uusimmat