MTV:n Kivimäki: Näistä syistä Zelenskyi vierailee Suomessa

Kuvat näyttävät: Näin massiiviset ovat turvajärjestelyt Presidentinlinnan läheisyydessä 1:42
Kuvat näyttävät: Näin massiiviset ovat turvajärjestelyt Presidentinlinnan läheisyydessä

Suomen johto on tehnyt useammankin vierailun Kiovaan sodan alettua. Pääministeri Sanna Marin (sd.) vieraili Ukrainassa toukokuussa 2022 sekä myöhemmin maaliskuussa 2023, tuolloin mukanaan myös Maria Ohisalo.

Presidentti Sauli Niinistö puolestaan kävi Ukrainassa tammikuussa 2023. Näitä vierailuja yhdistää Volodymyr Zelenskyin Suomen vierailuun se, että molemmista varoitettiin mediaa etukäteen mutta tieto saatiin julkistaa vasta kun siihen tuli järjestävän tahon lupa. 

– Suomi todennäköisesti kiinnostaa Ukrainaa ja Zelenskyia tällä hetkellä erityisesti tuoreen Nato-jäsenyyden vuoksi sekä toissijaisesti myös hallituksen vaihtumisen vuoksi, arvioi MTV Uutisten Maailma & Kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

"Zelenskyi tuskin on unohtanut näitäkään puheita"

Pääministerikautensa loppuvaiheilla oleva Sanna Marin profiloitui turvallisuusasioissa Ukrainan puolestapuhujana, ja erityisesti puheet Suomen Hornetien mahdollisesta luovutuksesta jossain vaiheessa Ukrainan käyttöön sytyttivät kiivaan debatin Suomessa.

– Zelenskyi tuskin on unohtanut näitäkään puheita ja haluaa kenties tunnustella millaista tukea Ukraina Suomesta saisi uuden hallituksen astuttua valtaan, Kivimäki katsoo.

– Ukraina on saanut Pohjoismaista suhteellisen vakaasti erilaista tukea koko sodan ajan, hän jatkaa.

Ukrainan suurin tukija Pohjoismaissa on ollut sekä rahallisesti että suhteellisesti Norja.

– Pohjoismaista saatava tuki on kuitenkin yhteenlaskettunakin kaukana Yhdysvalloista, jonka tuki on ylivoimaisesti suurin kaikista Ukrainan rahoittajista ja tukitahoista, Kivimäki muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat