MTV:n kirjeenvaihtaja muutti yhteen vaalien ratkaisijaosavaltioista selvittämään mitä Trumpista ja Bidenista oikeasti ajatellaan – osa pelkää 2016 vaalien toistuvan

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen muutti pariksi viikoksi Pennsylvaniaan seuraamaan vaaleihin valmistautuvaa maata. Tarkoitus on tavata ja kuunnella äänestäjiä eri taustoista ja välittää tunnelmat MTV Uutisten eri kanavilla. He, vaa’ankieliosavaltioiden äänestäjät, nämäkin vaalit ratkaisevat, Karppinen kirjoittaa. 

Demokraattien tulevalla presidentinvaaliehdokkaalla Joe Bidenilla on eri kannatuskyselyissä mukava johto. Tuoreimmassa Washington Postin/ABC:n kyselyssä 53 prosenttia vastanneista sanoo äänestävänsä Bidenia, 41 prosenttia republikaanien presidentti Donald Trumpia.

Bidenin pitkään jatkunut etumatka kannatuksissa on saanut demokraatit haaveilemaan Valkoisen talon lisäksi uusista senaatin paikoista. Näin selvä johtoasema kuitenkin huolettaa osaa demokraateista.

Ratkaiseeko tämä myös tulevat vaalit? 

Omaa puoluekokousta etäyhteyksillä eri puolella maata käyvien demokraattien tuoreessa muistissa on nimittäin presidentinvaalit 2016. Silloin demokraattien ehdokas Hillary Clinton oli gallupeissa selvässä johdossa, niin selvässä, että hän jätti kampanjoimatta useissa tärkeissä vaalipiireissä. Myös osa äänestäjistä tuudittautui Clintonin etumatkaan eivätkä vaivautuneet äänestyspaikoille.

Clinton sai kuin saikin lähes kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump, mutta Yhdysvaltain presidentinvaaleissa tietyt osavaltiot painavat vaakakupissa enemmän kuin toiset. Ahkeralla kampanjoinnilla syrjäseuduilla ja vaa’ankieliosavaltioissa Trump mursi demokraattien "sinisen seinän" ja voitti Pennsylvanian, Wisconsinin ja Michiganin osavaltiot. Viime presidentinvaaleissa se ratkaisi ja voi ratkaista yhä.

Harvempi uskoo, että Trump voisi voittaa koko maan äänienemmistöä näissäkään vaaleissa, mutta valitsijamiesten voitto riittää. Muistan viime vaaleissa, kun vaa’ankieliosavaltioita kiertäessä mietin, kuinka todellinen Clintonin etumatka voi olla, kun Trumpin kannatuskyltit hallitsivat katukuvaa eri puolilla.

Trump kampanjoi ahkerasti

Clintonilla oli tukijansa, mutta samanlainen innostus puuttui. Trump ja hänen kampanjansa toivovat nyt, että äänestäjät suhtautuvat Bideniin samoin – vahva ennakkosuosikki, joka ei välttämättä tarvitse kaikkia äänestäjiä uurnille, varsinkaan näin pandemian keskellä.

Michelle Obamakin tiedostaa uhkakuvat ja hän kehotti maanantaisessa puoluekokouspuheessaan äänestäjiä raahautumaan henkilökohtaisesti äänestyspaikoille ja valmistautumaan jonoihin vaikka kahden eväspussin kanssa. Osa Bidenin tukijoista uskoo, että Bidenin itsensä pitäisi poistua kotoaan enemmän ja matkustaa tervehtimään äänestäjiä. Trumpin kampanja tätä jo tekeekin, sillä maanantaina hän matkusti Wisconsiniin, tiistaina Iowaan ja Arizonaan ja torstaina hän on tulossa Pennsylvaniaan.

Lue myös:

    Uusimmat