Mainos

MTV:n kirjeenvaihtaja Italiassa: EU-vastaiset protesti- ja populistiliikkeet parlamenttivaalien voittajia

2:24

Ennusteiden mukaan protestipopulistinen Viisi tähteä -liike on nousemassa ylivoimaisesti suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi Italiassa.

Muutenkin EU-vastaiset protesti- ja populistiliikkeet ovat MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurmisen mukaan vaalien suuria voittajia, kun taas hallitseva vasemmisto on joutunut myöntämään tappionsa.

Koalitioista suurin on Silvio Berlusconin johtama keskustaoikeistolainen koalitio, mutta senkin sisällä EU- ja ulkomaalaisvastainen Pohjoisen liiga on nousemassa suurimmaksi puolueeksi.

– Se on Berlusconille karvas tappio. Se tarkoittaa, että jos tämä koalitio lähtee muodostamaan hallitusta, niin neuvotteluja vetää liigan hyvin ulkomaalaisvastainen johtaja Matteo Salvini, Nurminen kertoo.

Presidentti haluaa maltillisen hallituksen

Nurmisen mukaan kaikki riippuu kuitenkin lopulta Italian presidentti Sergio Mattarellasta. Hänen tiedetään haluavan maltillisen keskustaoikeiston tai keskustavasemmiston hallituksen, mutta tässä vaiheessa on hyvin epäselvää, syntyykö sellaista.

– Se tiedetään, että hän ei voi ohittaa Viisi tähteä liikettä. Shokkikoalitio olisi, jos Pohjoisen liiga ja Viisi tähteä -liike menisivät yhteen. Tällä ryhmällä olisi selvä enemmistö, mutta tällaista hallitusta Italian presidentti tuskin haluaa, Nurminen kertoo.

– Nyt nähdään, millaiset pitkän neuvottelut tästä tulevat.

Nurminen muistuttaa, että Italiassa vaalituloksia koskevat ennusteet tapaavat olla luotettavia vasta puolenpäivän aikaan tai jopa vasta iltapäivällä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.