Italian vaalitulos "kertoo syvästä epäuskosta vanhoja puolueita kohtaan" – tutkija kertoo, miten Italia muuttuu, kun vallassa on fasismista alkunsa saanut puolue

2:51
Näin tutkija analysoi EU:n tulevaa yhteistyötä Italian uuden johdon kanssa.

Italian veljet voitti Italian vaalit ja maa saa täten ensimmäisen naispääministerinsä. Tutkija kertoo, millaiset muutoksen tuulet Italiassa tulevat puhaltamaan, kun vallan kahvassa on puolue, jolla on juuret fasismissa. 

Giorgia Meloni nousee Italian pääministeriksi tilanteessa, jossa hänen edustamansa Italian veljet -puolueen kannatus nousi pohjalukemista Italian suurimmaksi puolueeksi. Tutkija Antti Ronkainen kertoo, että puolueen nousu on enemmänkin merkki edellisen hallituksen epäonnistumisesta kuin Italian veljien onnistumisista. Italian veljet keräsi 26 prosenttia annetuista äänistä.

Edellinen, Mario Draghin luotsaama hallitus jätti tutkijan arvion mukaan nimittäin italialaisille niin karvaan maun suuhun, että viimeksi oppositiopuolueeksi jäänyt Italian veljet oli monen italialaisen mielessä ainoa vaihtoehto.

– Italialaiset ovat syvästi pettyneitä aiempaan hallitukseen. Äänestysaktiivisuus laski kymmenen prosenttiyksikköä, mikä kertoo syvästä apatiasta ja epäuskosta näitä vanhoja puolueita kohtaan. Melonin etu oli se, ettei hän ole vielä ollut vallassa.

Laitaoikeistolaisena puolueena Italian veljet tulee Melonin johdolla todennäköisesti tietämään kurjempia aikoja liberaaleille, seksuaalivähemmistöille ja siirtolaisille.

– Liberaalit tulevat tuntemaan nahoissaan tämän konservatiivisen politiikan. Talous- ja ulkopolitiikka ovat vielä avoimia kysymyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja