MTV:n asiantuntija: Lähikuukaudet ratkaisevat, synnyttääkö Bidenin voitto myönteisen vai kielteisen pyörteen – "Tämä voi olla tosi suuri juttu"

3:16
MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija arvioi Valkoisen talon tulevaisuutta.

Yhdysvalloissa presidentiksi nouseva demokraattien Joe Biden on kertonut tänään kunnianhimoisista tavoitteistaan. Ennen kuin muutokset pääsevät vauhtiin, hänet on kuitenkin nimitettävä virallisesti presidentiksi, mitä istuva presidentti ei tee suomalaisasiantuntijan mukaan helpoksi.

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä uskoo, että Donald Trump voi vaikeuttaa Joe Bidenin presidentiksi nousua loppukautensa aikana huomattavasti.

– Hän voi myös rankaista niitä, jotka eivät hänen mielestään ole olleet häntä kohtaan lojaaleja, ja armahtaa niitä vankilassa olevia, jotka ovat auttaneet häntä matkan varrella, Penttilä toteaa MTV:n Kymmenen uutisissa.

– Ennen kaikkea hän voi jatkaa oikeustaistelua, vaikka kaikki tietävät, että se ei muuta tulosta. Sillä synnytetään käsitys siitä, että nämä vaalit jotenkin varastettiin häneltä.

Alkaako positiivinen vai negatiivinen kierre?

Penttilän mukaan seuraavien kuukausien aikana ratkeaa se, lähtevätkö Yhdysvallat ja muu maailma myönteiseen vai negatiiviseen kierteeseen. 

– Myönteinen kierre voi lähteä Yhdysvaltain senaatista. Se jää ilmeisesti republikaaneille, mutta jos siellä lähdetään yhteistyön tielle, se voi tuoda uuden talouspolitiikan. Ulkopolitiikassa Yhdysvallat palaa pöytiin ja jos saadaan koronarokote, me mennään kohti kultaista 20-lukua. Tämä voi olla tosi suuri juttu. 

– Mutta jos tämä meneekin riitelyksi, muunkaan maailman on vaikea lähteä positiiviseen nousuun, Penttilä arvioi.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja