Mainos

MTV:n arviot hallitustunnusteluista: Antti Rinteen vaihtoehdot ovat vähissä – "Sellainen kokoonpano, jota voitaisiin kutsua city-hallitukseksi"

9:45

Sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen tavoitteena on, että uusi hallitus saataisiin kasaan toukokuun loppuun mennessä, eli hyvissä ajoin ennen Suomen EU-puheenjohtajuuden alkua heinäkuussa.

Hallituskoalition kokoonpanoa on alettu arvailla vaali-illasta lähtien.

Rinne sanoi jo eilen, että hallituksen kokoonsaaminen saattaa olla ennakoitua helpompaa. Vaalien toiseksi suurin puolue perussuomalaiset ovat jäämässä vaille vastuuta.

Puna-sini?

MTV Uutisten politiikan toimituksen esimies Jussi Kärki arvioi, että Antti Rinteen vaihtoehdot ovat vähissä.

– Perussuomalaiset on käytännössä jo suljettu hallituksen ulkopuolelle. Siinä yhteydessä on mainittu kuuluisaksi tullut arvopohja.

Kärjen mukaan keskusta kärsi niin veretseisauttavan vaalitappion, että hallitukseen ei ole asiaa.

– Jos tuosta vaalituloksesta jonkun viestin poimisi, niin se on se, että kansa ei kaipaa keskustaa hallitukseen, Kärki arvioi Seitsemän uutisissa.

Politiikan asiantuntijan mukaan kahden edellä mainitun ollessa sivussa, muut puolueet voivat tulla hallitusneuvotteluihin henkseleitä paukutellen ja pitää lujasti kiinni kaikista vaalilupauksistaan.

– Mielestäni todennäköisin runko olisi puna-sini, eli SDP ja kokoomus. Sitten vaalien suurin voittaja vihreät siihen mukaan. Ja sitten vielä tuttu ja turvallinen, neljä vuota hyllyllä ollut hallitusliima RKP. Tässä olisi sellainen kokoonpano, jota voitaisiin kutsua city-hallitukseksi. Se olisi sellainen suurten kaupunkien hallitus.

Kärjen city-hallitus saisi kokoon juuri ja juuri enemmistön Arkadianmäelle. Paikkoja olisi yhteensä 108.

Täydentäminen hankalaa

– Enemmistö ei ole kovin vahva ja sitä nelikkoa on kovin hankala täydentää. Nelikkoa voisi yhdistää perhevapaauudistus. Tämä sulkisi pois esimerkiksi kristillisdemokraatit, jotka pitävät kiinni kotihoidon tuesta.

Vasemmalle katsottaessa Kärki muistelee vuotta 2011 ja Kataisen sateenkaarihallitusta.

– Ne kokemukset ovat kyllä huonot.

Vaalitulos käynnisti joissain puolueissa eräänlaisen puheenjohtajapelin. Keskusta vaihtaa Kärjen mukaan puheenjohtajan ennemmin tai myöhemmin. Vihreiden pätkäpuheenjohtaja Pekka Haavisto siirtyy kesällä sivuun. Asiantuntijan mukaan Maria Ohisalo on vahvimmin ehdolla vaalivoiton ottaneen puolueen peräsimeen.

Useat puolueet koontuvat tänään pohtimaan kevään kuvioita.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja