Nousevatko nämä yllätysnimet ministereiksi? MTV:n Kärki latoo pöytään realistiset vaihtoehdot: "Hallitus on kasassa kesäkuun kuudes, se on torstaipäivä"

Vaalivoittaja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pohtii parhaillaan kuumeisesti, ketkä kumppaniksi hallitukseen. Samalla alkaa tulta alleen ottaa ministerinsalkkujen jako.

MTV Uutisten politiikantoimituksen esimies Jussi Kärki arvioi MTV Uutiset Live -lähetyksessä, että yleensä puolueet luottavat tuttuihin ja kokeneisiin nimiin.

– Aika usein mennään niillä vanhoilla tutuilla ja turvallisilla, jotka on testattu monessa paineisessa paikassa, Kärki pohtii.

Ministeriksi muutama nimi

Politiikan asiantuntija heittää pöydälle muutamia nimiä.

– Kokoomuksesta ainakin Elina Lepomäki on aika vahvoilla. Hän keräsi Uudellamaalla lähes 20 000 ääntä, mikä on huikea tulos. Häntä on vaikea ohittaa, jos kokoomus on hallituspaikkoja jakamassa. Lepomäellä on vankkaa kannatusta talousliberaalissa kokoomussiivessä.

– SDP:n Kristiina Salonen Satakunnasta voisi olla ehdokas, joka toisi myös sellaista maantieteellistä ulottuvuutta Satakuntaan päin. Kristiina Salosen nimi kannattaa painaa mieleen.

"Miten se tehdään?"

Kärjen mukaan vaikeita hallitusneuvotteluja sotkee entisestään se, että vaalien toiseksi suurin puolue täytyy pullauttaa neuvotteluista ulos.

– Mielenkiintoista on nyt nähdä, miten se tehdään. Se täytyy tehdä tyylikkäästi, ettei perussuomalaisten kannattajille jää sellainen olo, että heidät on väkivalloin pistetty sivuun, vaikka he tekivät vahvan vaalituloksen.

– Jos tämä tehdään tökerösti, neljän vuoden päästä voidaan sitten nähdä joku superjytky.

Kesäkuussa valmista

Antti Rinne on väläytellyt, että hallitus olisi kasassa ensi kuun loppuun mennessä. Jussi Kärjen mukaan se on optimistinen arvio. Juhannus on pessimistisin skenaario.

– Itse olen realisti. Uskoisin, että hallitus on kasassa tuossa kesäkuun alkupuolella. Kuudes kesäkuuta meillä on hallitus kasassa, se on torstaipäivä, Kärki ennustaa.

Lue myös:

    Uusimmat