Vaalivalvoja Korkki: Petteri Orposta tulee pääministeri – mutta kaikki muu on vielä auki

Vaalivoittaja Kokoomus: Tätä lähdemme tekemään 8:56
Vaalivoittaja Kokoomus: Tätä lähdemme tekemään

Vaalitulos ei lopulta yllättänyt. Kokoomus piti kärkipaikkansa kuten se on pitänyt kaikissa mielipidemittauksissa jo pidempään. Myös perussuomalaisten ja SDP:n kannatusluvut mahtuivat suurin piirtein ennakoituun haarukkaan. Suomessa on nyt kolme entistä suurempaa suurta puoluetta. Samaan aikaan keskikastin puolueet ovat entistä pienempiä, kirjoittaa MTV Uutisten vaaliasiantuntija Jari Korkki.

Tästä eteenpäin ei tarvitse enää spekuloida vaalitulosta, joten voimme hyvällä omallatunnolla siirtyä eteenpäin ja alkaa pohtia tulevaa hallitusta.

Ensimmäisen tilannearvion tekee vaalivoittaja kokoomuksen puoluejohto. Vaikka joitakin epävirallisia tunnusteluja saattaa olla jo tällä viikolla, toden teolla hallituspohjan haarukointi alkaa vasta pääsiäisen jälkeen.

Ensin pitää vahvistaa vaalitulos ja tarkistaa uusien kansanedustajien valtakirjat. Suurin eduskuntaryhmä eli kokoomus kutsuu muut ryhmät kokoukseen, jossa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nimetään hallitustunnustelijaksi.

Orposta tulee pääministeri, sitä on turha enää kyseenalaistaa. Kokoomus on valmistautunut siihen jo pitkään, ja sillä on varmasti jo omat kaavailut hallitustunnustelun seuraavista askelista.

Kaksi polkua enemmistöhallitukseen

Polkuja on käytännössä kaksi. Kokoomuksesta tulee pääministeripuolue, joka tarvitsee rinnalleen toisen kahdesta muusta suuresta puolueesta. Teoriassa myös kolmen suuren hallitus on mahdollinen, mutta sen syntymiselle ei nyt kannata kovin montaa ajatusta uhrata.

Siis joko PS tai SDP. Kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitusyhteistyötä puoltaisi 94 edustajapaikan lisäksi muun muassa Sanna Marinin hallitukseen kohdistettu talouskritiikki. Toisaalta aina hallitukseen valmis RKP on tällä kertaa ollut nihkeä nimenomaan perussuomalaisten suhteen. Tunne voi olla molemminpuolinen. Eikä keskustalla taida olla toisen peräkkäisen vaalitappion jälkeen kovin suuria hallitushaluja.

Toinen vaihtoehto on perinteinen sinipuna, siis kokoomus ja SDP, joilla on yhteensä 91 paikkaa. RKP:n kanssa syntyisi enemmistö ja vihreät saattaisi olla houkuteltavissa mukaan, jos hallitusohjelma lupaa vihreää siirtymää. Sitä ennen SDP:n pitäisi sitoutua kokoomuksen vaatimaan talouskuriin.

Ei siis kovin helppo harjoitus, mutta hallitus tähän maahan kyllä syntyy. On aina ennenkin syntynyt.

Lue myös:

    Uusimmat