Konkaripoliitikot spekuloivat tulevaa hallituskokoonpanoa – tästä syystä sinipuna voisi olla perusporvaria parempi

Syntyykö Suomeen sinipuna- vai perusporvarihallitus? 9:04
Millaiset hallitusneuvottelut on edessä ja millaista kautta konkaripoliitikot odottavat? Katso koko keskustelu.

Kokoomus aloittaa ensi viikolla hallitustunnustelut. Konkaripoliitikot Erkki Tuomioja ja Pertti Salolainen pohtivat Huomenta Suomessa, millaisen hallituksen Suomi pian saa.

Eduskuntavaalit voittaneella kokoomuksella on nyt edessään hallitusneuvottelut, joihin Petteri Orpo on kertonut kutsuvansa kaikki puolueet. Eilen Orpo ei suostunut spekuloimaan etukäteen mieluisilla hallituskumppaneilla.

Hallitusneuvotteluista ennakoidaan kuitenkin jännittäviä useammastakin syystä.

Osa puolueista ehti jo vaalitaiston aikana ilmoittaa epämieluisista hallituskumppaneistaan. SDP:n syksyllä väistyvä puheenjohtaja Sanna Marin on ilmoittanut, etteivät demarit mahdu samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Lisäksi esimerkiksi keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko teki johtopäätöksensä keskustan tappiollisesta vaalituloksesta ja on ilmoittanut puolueen hakeutuvan oppositioon. 

Todennäköinen asetelma on siis kutakuinkin se, että Suomeen syntyy pian perusporvari- tai sinipunahallitus.

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Erkki Tuomioja pohtii, että perusporvarihallitus voisi olla sinipunaa todennäköisempi.

– Pelkästään lehtiä lukemalla ja kokoomuslaisten tuntoja arvioimalla veikkaisin porvarihallitusta. Mutta se ei tule kuitenkaan olemaan helppo harjoitus, tässä nähdään varmasti monia vaiheita ennen kuin hallitus on koossa. On jopa mahdollista, että syntyy vähemmistöhallitus, mutta pidän sitä epätodennäköisenä.

Sanna Marin ilmoitti tänään, että SDP ei ole menemässä hallitukseen, joka tekee kuuden miljardin leikkaukset.

Pitkäaikainen kokoomuspoliitikko Pertti Salolainen pohtii, että sinipunan etu olisi se, että vasemman ja oikean laidan puolueet joutuisivat yhdessä ratkomaan eduskunnan isoimpia kysymyksiä jo hallituksen sisällä.

– Olen ollut parissa hallituksessa ja sanoisin näin, että on aika hyvä asia, että on eri puolilta. Silloin hallituksen sisällä joudutaan ratkaisemaan iso määrä ongelmia eikä se kaikki leviä koko poliittiseen kenttään.

Lue myös:

    Uusimmat