Mainos

MTV Madeiran turmapaikalla: Ihmetys ja suru valtasi paikalliset – mikä sai puun kaatumaan juhlivan väkijoukon päälle?

0:18

"Ei sitä voi ymmärtää. Vuoden muina päivinä, melkein mihin tahansa muuhun aikaan, tässä paikalla ei olisi ollut ketään. Tai ehkä muutamia ihmisiä. Mutta nyt oli juhla ja aukio oli täynnä ihmisiä."

Upeat kukkaköynökset ja puihin ripustetut valot koristavat Monten vuoristokylän pikkukatuja Madeiralla. Niiden piti juhlistaa suurta juhlapäivää, mutta nyt ne muistuttavat eilisestä turmasta.

Puolen päivän maissa, kesken juhlallisuuksien, 13 ihmistä kuoli suuren puun kaaduttua väkijoukkoon. Sairaalassa on yhä useita kymmeniä loukkaantuneita ihmisiä.

Kujilla kulkee vaitonaisia turisteja, kaikki puhuvat eilisestä. Juhlallisuuksien järjestäjät siivoavat pois kojuja, joiden piti ilahduttaa suurta juhlivaa väkijoukkoa. Viranomaiset ovat sulkeneet pääsyn turmapaikalle, mutta muutamia toimittajia päästetään katsomaan aluetta.

– Nämä puut ovat kestäneet kovia tuulia. Ne ovat vaikuttaneet vahvoilta. Olen nähnyt, kuinka ne ovat huojumatta seisseet pahemmassakin myrskyssä. En voi käsittää tätä, kertoo Tiago, joka työskentelee Cafe do Parque -nimisessä kahvilassa alle 10 metrin päässä kaatuneesta puusta.

Kahvila sijaitsee nyt suljetulla alueella.

– Pomoni käski meidät siivoamaan, muuta emme voi tehdä. Avaamme vasta kun viranomaiset antavat luvan, siihen menee ehkä pari kolme päivää, ehkä enemmän.

Osa puun rungosta on siirretty pois, mutta rinteessä näkyy vielä kaatunut jykevä runko. Aukiolle pinotut isot lehvästöt kertovat puun koosta.

"Ihmiset rynnivät kadulle"

Järkytys ja epäusko. Näillä sanoilla monet kuvailevat ajatuksiaan eilisestä. Suljetun alueen ulkopuolella sijaitsevasta kahvilasta Alto Montesta oli suora näkymä turmapaikalle.

– Olin töissä, kun kuulin ison äänen. Jälkikäteen ajateltuna se oli rysähdys, mutta ei sitä heti tajunnut. Alkoi kuulua huutoa ja ihmiset rynnivät pois aukiolta, kuvailee kahvilan tarjoilija Debra.

Hänen mukaansa ihmiset hätääntyivät, kun äänen alkuperää ei tiedetty.

– Kadulle juoksi loukkaantuneita ihmisiä. Lapsia pyöri ilman aikuista. Ihmiset juoksivat paniikissa vuoristotielle, jossa ei onneksi ollut liikennettä eikä siihen saanut parkkeerata. Poliiseja ja ambulansseja oli paikalla paljon muutenkin juhlan takia ja apua tuli lisää nopeasti, hän kertoo.

Debran mukaan tunnelma rauhoittui, kun selvisi, että kyseessä oli kaatunut puu. Sen sijaan monen mielen on vallannut epäusko.

– Täällä on talvisin kovia tuulia eikä puita ole kaatunut. Lisäksi vaikuttaa siltä, että joka vuosi juhlan aikaan tapahtuu jotain kamalaa. Viime vuonna täällä riehui tulipalot. Nyt oli rauhallista.

– Poliisikin ihmetteli juuri ennen turmaa, että eikö tänä vuonna tapahdu mitään, kun edes edellisyön juhlissa ei ollut minkäänlaisia välikohtauksia. Sitten puu rysähtää väkijoukkoon ja näin monta kuolee. En oikein osaa edes selittää ajatuksiani.

Syytä puun kaatumiseen ei vielä tiedetä. Debra ei halua sanoa ääneen arvauksiaan.

– En ole juurikaan nukkunut, väsyneenä tunteet ovat vähän pinnassa. Kaikenlaisia arveluita ihmisillä on, mutta suurin osa puhuu luonnon voimasta. Sellaisesta, jota ei voi estää ja joka iskee, kun se haluaa.

 "Kun vaan tietäisi, mitä tapahtui"

Aukion kahvilassa työskentelevä Tiago pudistelee myös päätään kysyttäessä turman syystä. Hän ei usko, että juhlallisuuksia varten viritetyt valot tai köynnökset tai musiikki olisivat voineet vaikuttaa turmaan.

– Ei voi ymmärtää. En todellakaan tiedä. Mutta me paikalliset olemme kyllä puhuneet viranomaisille puiden koosta jo aikaisemmin. Lehvästöt ovat olleet liian isoja, mutta milloin ei ole ollut työkaluja, milloin muita selityksiä. Nyt on liian myöhäistä tehdä tälle tapahtumalle, näiden uhrien hyväksi enää mitään.

Kahvila sijaitsee aukion laidalla. Sen yläpuolella kohoaa valtavia, vaikuttavan kokoisia tammia. Tiago ei pelkää, että jokin toinen puu rysähtää alas samalla tavalla.

– Katso noita, ne ovat vahvoja, vanhoja puita. Ei ne tuosta vain kaadu. Ei tosin pitänyt tuon yhdenkään, mutta jotain tapahtui. Kun vain tietäisi, mitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.