Mainos

MTV EU-johtajien kokouksessa: Maahanmuuttokeskustelusta tulee Juha Sipilän mukaan hajanainen ja sekava – "Työskentelyn happotesti"

3:55

EU-maiden johtajat ovat koolla parhaillaan Brysselissä. Työillallisen keskustelunaihe on yksi vaikeimmista: maahanmuutto. Pääministeri Juha Sipilä epäili iltapäivällä, että illalliskeskustelusta tulee vaikea.

– Tämä keskustelu tulee olevaan varmaan aika hajanainen ja todennäköisesti sekavakin... Katsotaan miten siinä päästään eteenpäin, Sipilä arveli ennen illallista

Taustalla on Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin voimakassanaiset lausunnot EU:n maahanmuuttopolitiikan epäonnistumisista.

Tusk alleviivasi sitä, kuinka EU ei ole onnistunut sijoittamaan maahanmuuttokriisin aikana kuin murto-osan Kreikkaan tulleista puolestatoista miljoonasta pakolaisesta ja kyseenalaisti siirtokiintiöt yleensäkin. Näkemystä pidettiin antieurooppalaisena ja Tusk joutui perääntymään ja pehmentelemään lausuntojaan.

Sipilä: Suunta vapaaehtoisiin kiintiöihin

Sipilä toivoi, että keskustelu ei jäisi vain solidaarisuuskysymyksiin ja EU:n sisäisiin siirtoihin, vaan että pystyttäisiin keskustelemaan koko järjestelmästä.

– Me ollaan Suomessa pyritty lähestymään tätä turvapaikkaosuutta niin, että mentäisiin enemmän kiintiöpakolaisjärjestelmän suuntaan. Kiintiöitä nostamalla saataisiin turvapaikanhaku enemmän järjestäytyneeksi kuin mitä se tällä hetkellä on. Se on se iso kuva, mutta ennen sitä siellä on ne stepit mitkä pitäisi saada kuntoon. Ja sehän perustuisi sitten vapaaehtoisuuteen, kuka ottaa minkäkinlaisen kiintiön, Sipilä kuvaili.

Kokouksen aikana puidaan myös pankkiunionin tulevaisuutta. Molempia teemoja puidaan "leaders agenda" -tyylillä, millä tarkoitetaan sellaista johtajien välistä lähetekeskustelua, jolla ei vielä pyritä välittömiin päätöksiin.

– Molemmat asiathan ovat siitä haastavimmasta päästä asioita. Tässä saadaan ihan kunnollinen happotesti sitten tästä työskentelytavasta, Sipilä totesi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.