EU, älä julista nyt mitään! Sipilä toivoo Bratislavan kokoukselta suomalaista mallia

EU:n uskottavuutta kursitaan kasaan Bratislavassa 1:51

27 EU-maata ratkoo tänään unionin suuntaa ensimmäistä kertaa Britannian lähtöpäätöksen jälkeen. Kokousta on kuvattu jopa historialliseksi, sillä siellä etsitään linjoja, miten unioni saadaan pysymään koossa kriisien keskellä, brexit-äänestyksen jälkeen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapasi suomalaistoimittajia saapuessaan kokouspaikalle Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan. 

Pääministeri nostaa kokouksen ykkösaiheeksi turvallisuuden. Se on helpoin yhteinen nimittäjä eripuraisen EU-jäsenistön keskuudessa. Toinen asia, jota Suomen pääministeri korostaa on talouskasvu.

Mutta kokoukselta Suomen pääministeri ei toivo julistuksia.

– Itse olen (kokousta johtavalle) Donald Tuskille todennut, että toivottavasti ei tehdä mitään julistuksia ja aseteta rimaa sellaiselle korkeudelle, jota ei pystytä saavuttamaan. Keskitytään siihen, että saadaan lyhyen tähtäimen päätökset toteutettua, Sipilä sanoo.

"Yhteisistä sopimuksista tulee pitää kiinni"

Toimeenpano on ollut EU:lle ongelma esimerkiksi pakolaiskriisin hoidossa. Vastuuta pakolaisten sijoittamisesta tasapuolisesti jäsenmaihin pakoilevat erityisesti itäiset Keski-Euroopan maat.

– Komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerkin korosti vapaaehtoisuutta pakolaiskriisin hoitamisessa. Ja tässä tullaan suurin piirtein sille alueelle, jota Suomi on korostanut, eli vapaaehtoisuutta. Mutta silloin kun sovitaan yhdessä jotakin, niin pidetään siitä sitten kiinni.

Kokouksen yleisen anninkin Sipilä arvioi vastaavan pitkälti Suomen mallia.

– Suomi on ollut aika tavalla keskitien kulkija, kun toiset haluavat vähemmän integraatiota, toiset enemmän. Suomi on korostanut pragmaattista yhteistyötä, asioiden hyvää hoitamista ja sovittujen asioiden loppuunvientiä. Uskon, että tästä tulee lopputuloksena hyvin tällainen suomalainen malli.

Bratislavan kokous kestää iltaan asti. Päättäjien pöydällä on iso liuta asioita, joista pitäisi ehtiä muutaman tunnin aikana piirtää askelmerkit siihen, miten EU:n tulevaisuutta lähdetään vahvistamaan.

Lue myös:

    Uusimmat