MTV esittelee, kuinka poikkeuksellisissa oloissa kansanedustajat osallistuvat joulukuun satoihin äänestyksiin: "Tätä ei ole testattu vielä ollenkaan"

Koronan takia suunnitellaan kansanedustajille budjettiäänestysmahdollisuutta istuntosalin lehtereille. Eduskunnan puhemiehen mukaan tärkein asia on kuitenkin edustajien terveysturvallisuus. 

Eduskunnassa äänestetään sadoista budjettiin liittyvistä asioista joulukuun aikana.

Saliin mahtuu vain 74 kansanedustajaa koronan takia ja siksi kokeillaankin nyt eduskunnassa voidaanko siirtää loput 125 kansanedustajaa istuntosalin lehtereille äänestämään.

– Selvittelemme yhdessä eduskuntaryhmien ja virkamiesten kanssa, miten voidaan toteuttaa äänestykset terveysturvallisesti, sanoo eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) MTV Uutisten haastattelussa.

Tämä on ensimmäinen kerta eduskunnan historiassa kun siirretään kansanedustajia lehtereille äänestämään.

– Tätä ei ole testattu vielä ollenkaan mutta tämä on juuri meidän varautumista eli tarkoittaisi sitä että täällä mahdollisesti olisi käytettävissä kannettavat tietokoneet jokaisella edustajalla ja siinä edustajasovellus, kertoo puhemies.

Äänestyssovelluksen testaaminen ja kansanedustajien kouluttaminen alkaa ensi viikolla. Jos ilmenee ongelmia, äänestykset joudutaan toteuttamaan suppeammalla kokoonpanolla, eli 56 kansanedustajan voimin. Vain tärkeimmistä asioista äänestäisi silloin koko eduskunta.

– Ne kaikista tärkeimmät, kuten luottamusäänestykset ja vastalauseet, niistä koottaisiin oma pakettinsa mutta nämä ratkaisut ovat vielä tekemättä, toteaa Vehviläinen.

Eduskunta alkaa äänestää ensi vuoden talousarviosta parin viikon päästä.


Lue myös:

    Uusimmat