Eduskunta luopuu tänään kasvomaskeista ja paikkarajoituksista – Vehviläinen: Se on hieno tunne!

12:01
Katso videolta puhemies vehviläisen kommentit!

Eduskunnassa luovutaan tänään suurimmasta osasta koronarajoituksista.

Tästä päivästä lähtien kaikki kansanedustajat saavat jälleen kokoontua omille paikoilleen istuntosalin permannolla ilman kasvomaskeja.

Myös valiokunnat ja eduskuntaryhmät palaavat omiin huoneisiinsa.  

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) on erittäin tyytyväinen siihen, että rajoituksista voidaan vihdoin luopua.

– Se on hieno tunne! Tämä puolitoista vuotta korona-aikaa on kaikille suomalaisille, ja samalla myös täällä eduskunnassa, ollut tiukkojen rajoitusten aikaa. Tänään todellakin kaikki edustajat ovat tervetulleita tänne permannolle omille paikoilleen, Vehviläinen sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Rokotekattavuus on 85 prosenttia kansanedustajien keskuudessa ja puhemies toivoo, että kaikki muutkin kansanedustajat toimisivat hyvinä esimerkkeinä kansalaisille.

– Potilaiden määrä on kasvanut teho-osastoilla ja käsittääkseni nämä ovat rokottamattomia ihmisiä, jotka ovat saaneet sen vakavan tautimuodon. Pitäisin tärkeänä, että henkilöt, jotka eivät ole vielä ottaneet rokotuksia arvioisivat tämän uudestaan ja ottaisivat nyt rokotteet.

Koska rokotekattavuus eduskunnassa on kuitenkin tarpeeksi korkea, puhemies ei näe syytä maskisuosituksen jatkamiselle. Eduskunnan puhemiesneuvosto päättää asiasta ennen tiistain täysistuntoa.

Myös hyviä koronakäytäntöjä

Vehviläisen mielestä korona-aika on kuitenkin luonut myös hyviä käytäntöjä, joista kannattaa edelleen pitää kiinni.

– Jos meille olisi yhteinen opetus tästä koronasta, että pesisimme käsiämme jatkuvasti ennen ruokailua. Huolehdimme hyvästä käsihygieniasta sekä yskimishygieniasta, niin silloin ehkä säästyisimme myös influenssalta.  

Myös etätyömahdollisuus valiokunnissa jää osittain voimaan. Valiokunnat voivat jatkossakin hoitaa kuulemiset etäkokouksissa, mutta varsinaisia päätöksiä ei kuitenkaan voida tehdä etänä.

– Toivon että kansanedustajat haluavat tulla sankoin joukoin tänne paikalle tekemään fyysisesti työtä.

Valiokuntien matkailua aiotaan edelleen rajoittaa niin, että kaikki valiokunnat eivät ole yhtä aikaa matkalla, jotta eduskunnan päätöksentekokyky varmasti säilyy.

Yleisöä ei vieläkään päästetä eduskuntaan. Puhemies uskoo, että myös näistä rajoituksista voidaan luopua myöhemmin syksyllä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja